Jön a Fenntarthatósági Nobel-díj!

2017. december 03. 08:44 - CHIKANSPLANET

chikansplant_nobel-medal_20171203.jpgA napokban érkezett a hír, hogy egy 100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. A Nobel Sustainablity Growth Fund nem egyedül a Nobel család finanszírozásában áll fel, partnerként és társfinanszírozóként a tiszta energiatermelő fejlesztéseket pénzelő Sustainable Technology Investros Ltd. (STIL) száll be a történetbe. A tőkealap már be is jelentette, hogy a jövőben a fenntarthatóságért legtöbbet tevő személyek elismerésére elindítja saját Nobel Sustainablity Award díját, azaz jön a fenntarthatósági Nobel-díj!

A források allokációját nem közvetlenül a Nobel család tagjai, hanem az ezen a téren már bizonyított STIL szakértői csapata végzi majd. Ők egyébként már négy hasonló célú, fenntarthatósági tőkealapot kezeltek sikerrel az elmúlt években. A döntéselőkészítés során az ún. Earth Divident modellt fogják használni, amelynek lényege, hogy az vállalatok tevékenységének hatását elemzi olyan környezeti és fenntarthatósági dimenziókra mint a természeti erőforrások, az ökoszisztéma, a környezeti szennyezés mérséklése, valamint a társadalmi és gazdasági hatások, a társadalom és a kormányzat kölcsönhatása.

A 100 millió fontot alapvetően Egyesült Királyságbeli projektekre allokálják, egy-egy kezdeményezés 3-10 millió fontos támogatást nyerhet el az alaptól, így összesen 10-20 projekt finanszírozásához tudnak hozzájárulni. Ennek a döntésnek a hátterében az húzódik meg, hogy az alap kezelői hisznek abban, hogy az Európai Unióból kilépő szigetország gazdaságának a jövőben is fontos szegmensét jelentik majd a fenntarthatósági törekvéseket támogató iparágak.

A kezdeményezést széles körben támogatják befektető-aspiránsok is – a tőkealap rendelkezésére álló forrásait az indító duón kívül támogatni fogja Monaco állam alapja, valamint Stephen Lansdown fontmilliárdos is – legalábbis erre vonatkozó szándékaikról már nyilatkoztak.

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj?

Nagyon úgy fest, hogy igen – igaz kicsit más néven. A jövőben a Nobel Sustainablity Growth Fund a Nobel Sustainablity Award díjjal tervezi elismerni a fenntarthatósági törekvések kapcsán legtöbbet tevő személyeket.

A díjat négy kategóriában tervezik kiosztani. Díjazni szeretnék azt a tudóst vagy tudományos intézményt, amely az adott évben a legnagyobb áttörést érte el a fenntarthatóság támogatásában. A díjjal szeretnék elismerni azt a vállalati vezetőt vagy vállalatot, amely az energetika területén kiemelkedően támogatta a megújuló energiaforrások térnyerését, illetve csökkentette a hagyományos energiaforrásoktól való függőségét. Mivel a politikusok sem maradhatnak elismerés nélkül, nekik is indítanak egy kategóriát, amelynek megnyerésére az pályázhat sikerrel, aki bátran és sikerrel támogatja a fenntarthatósági törekvéseket támogató állami intézkedések bevezetését saját országában úgy, hogy annak globális hatása is legyen. A negyedik kategóriát pedig azon civil véleményvezéreknek tartják fenn, akik kiállásukkal és szerepvállalásukkal az adott évben leginkább támogatták a fenntartható fejlődés eszméinké terjedését, a globális klímaváltozás elleni harcot.

A nyertesek nevét természetesen az egész világ megismeri, a díj mellé valamilyen anyagi támogatás is jár majd, illetve a Nobel-díjak kiosztásának kapcsán megszokott televíziós gálavacsora sem maradhat el. Díjra fel!

  

  

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4813412615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása