Mi folyik Bonnban?

2017. november 11. 21:49 - CHIKANSPLANET

Csúcson a klímakonferencia

cop_23_fidschi_bonn_logo.pngKözeleg az év vége, ilyenkor szokás az egész elmúlt év teljesítményét összegezni és értékelni, ezek alapján pedig konkretizálni a következő évre vonatkozó terveket, lefektetni a lehetséges mozgásterünk irányait. Nincs ez másként a nagy, globális szervezetek esetében sem, ezek életében is eljön a töprengés és tervezés ideje. Főként, ha olyan mélységű problémát kell megoldaniuk, mint a bolygónk éghajlatváltozása. Merthogy Bonnban éppen ez zajlik jelenleg, gőzerővel tanácskoznak most is az államok képviselői és a kutatók a 23. ENSZ klímakonferencián.

 

A világban zajló események közül fenntarthatósági szempontból az egyik legerősebb az ENSZ klímakonferenciája. A „COP23” rövidítésű eseményt 23. alkalommal rendezik meg november 6-17. között, most éppen Bonnban. Ennek célja a párizsi egyezmény megerősítése és többek között a fosszilis, nukleáris és megújuló energiafajtákkal kapcsolatos viták további folytatása. A probléma súlyosságához és bonyolultságához méltóan ez egy hatalmas rendezvény egyébként – huszonötezer emberrel, majdnem kétszáz ország képviselőivel, akik a tudományos élet nagyjaival együtt keresik a megoldást arra, hogy miként lehetne a 2015-ben elfogadott egyezmény vállalásait teljesíteni.

 

bonn_2014.jpg

A kép szintén az ENSZ bonni klímacsúcsának ülését ábrázolja, csak 2014-ből. Fotó forrása: Flickr

 

Nem véletlen a felhajtás: egyrészt lassan a 24. órába érünk a klímaváltozás kapcsán, másrészt a 2015-ös párizsi vállalások az eddigi legszigorúbbak, hiszen a cél, hogy bolygónk átlaghőmérséklete 1,5-2 fokkal, azaz a még elviselhető szinttel jobban ne emelkedjen 2100-ig.

Ráadásul mire úgy tűnt, hogy minden sínen van, addigra jött az elnökválasztás az Egyesült Államokban, amelynek győztese és jelenlegi adminisztrációja tagadja a klímaváltozás tényét, és éppen gőzerővel dolgozik azon, hogy felfuttassa a fosszilis energiahordozók felhasználását. Remélhetőleg a másik két nagykibocsátó, Kína és India, nem követik az USA példáját és továbbra is kiállnak a klímaegyezmény vállalásai mellett.

Szerencsére nincs veszve minden remény. Az esemény fő sodrait jól összefoglaló Természetvédelmi Világalap (WWF) magyar tagozatának írása szerint a fejlett országok például sorra szakítanak a szénalapú energiatermeléssel, és jóval több szénerőművet zárnak be, mint amennyi megépül. Továbbá egy friss bejelentés szerint Olaszország is csatlakozik a jövő útját járó társadalmakhoz, és 2025-ig bezárja utolsó szénerőművét. És hogy megítélhessük, ez miért fontos döntés, emlékezzünk csak az idei év melegrekordjaira, hurrikánjaira, áradásaira, illetve fussuk át a Meteorológiai Világszervezet jelentését, amelynek legfontosabb megállapítása, hogy idén a rekordhőmérsékletek tovább emelkedtek a bolygónk szinte összes pontján.

Nemrég itthon is összeültek a hazai energiapiac szereplői a Portfolio Energy Investment Forum 2017 nevű konferencián, hogy egy jóval szűkebb nézőpontból – az üzleti szempontokat és remélem, hogy a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartva –, átbeszéljék Magyarország energiapiacának jelenlegi helyzetét és jövőbeni kilátásait. Az ez iránt érdeklődőnek linkeltem alul a további hasznos olvasnivalóknál az összefoglalót.

Tehát továbbra is az a helyzet, hogy helyzet van és biztatnék mindenkit arra, hogy aktívan tájékozódjon az elsőre elvontnak tűnő, de mindenképpen mindannyiunk (és hangsúlyozottan: a gyerekeink) jövőjét befolyásoló vitákról. November 11 után pedig már azt is látni fogjuk, hogy az ENSZ miként vélekedik a dolgok állásáról és jövőbeli kilátásainkról.

 

Forrás: WWF, Guardian

 

További hasznos olvasnivaló:

Összefoglaló a magyar energiapiac helyzetjelentéséről – ahogyan a szakma látja: http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/nagy-kihivasok-elott-a-magyar-energiaipar.267185.html

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

                             

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2213241207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2017.11.13. 19:15:01

A tudósok nagy része nem "tagadja a klímaváltozás tényét".

Azt tagadja (velem együtt), hogy ennek emberi okai vannak és az emberi tevékenység (CO kibocsátás) megváltozásával a klímaváltozás megszűnne, vagy megfordulna.

steemit.com/science/@zhanmusi/scientists-declare-man-made-global-warming-climate-change-a-complete-fraud-hoax

Éhesló 2017.11.13. 19:37:27

Még valami:
www.researchgate.net/post/How_does_ever-changing_Global_Climate_maintain_its_Dynamic_Equilibrium_with_Global_Water_Cycle_Which_one_is_the_initiator_of_Change_Any_evidence

Itt (is) látható a föld klímakutatói által összeállított hőmérséklet grafikon, párszázezer évre visszatekintve, mely világosan mutatja, hogy volt ennél melegebb és hidegebb is a föld.

scimedskeptic.wordpress.com/2012/11/25/a-politically-liberal-global-warming-skeptic/

Egy valami azonban egészen biztos: egyik változást sem emberek okozták.
A mostanit sem.

tireless treehugger 2017.11.13. 22:13:13

Úgy van vele az egyszerű tanult ember hogy elgondolkodik az évi 40 mrd tonna co2 kibocsájtáson és hát ez a teljes co2 1/80-ad része, aztán persze hogy azt modja hogy:

igen, valószínű, logikus.

Persze van ott bioakkumuláció, tengerbe oldódás etc, de elég nagy mennyiség ami bentmarad a légkörben ~16Gt.

Aztán az a 250 év alatt 40%-os co2 emelkedés közvetlen összefüggésnek látszik.

Viszont mivel néhányunknál még a lapos föld is szóba jöhet meg isteni teremtés meg csodaszarvas, szóval érthető a tudományban kételkedésük.

Éhesló 2017.11.14. 18:44:23

@tireless treehugger: az egyszerű tanult ember utána olvas és megérti, hogy a föld történetében egy dolog volt állandó a klímáját illetően: a változás.
Az okaira nálam tanultabb emberek számos elméletet felállítottak, de abban tudományos konszenzus van, hogy volt ennél melegebb is a klíma és volt ennél hidegebb is.
Ez tudomány.

Az azonban egészen biztos, hogy az évmilliárdok során bekövetkezett egyetlen változást (sem a felmelegedéseket, sem a lehűléseket) sem az emberiség okozta.

Ezért a tanult és a kevésbé tanult emberek jó része azt gondolja, hogy az antorpomorf hatások nem befolyásolták és ma sem befolyásolják a Föld klímáját sem a felmelegedése, sem a lehűlése kapcsán, mert erre azok a hatások a meghatározók, melyekről ma csak elméleteink vannak, tudásunk kevés.

Az, hogy erre is kialakult egy média-poltikai-áltudományos hoax, akárcsak az olaj, földgáz és fosszilis energiahordozók 2000-re végbemenő felhasználásáról, majd 210-re való kimerüléséról, végül a 2020-as eltűnéséséről, nem hoz mindenkit zavarba, nevetnek vagy a hoaxra fordított ezermilliárdok miatt bosszankodnak rajta.

Ezt te is megérthetted, elolvashattad volna, adtam rá forrásokat is, de egyszerűbb volt (ismét) ideröffenteni valami PC komilfó marhaságot.

Olvasgass, tanulgass inkább, rád férne, mint a poszterre is.
süti beállítások módosítása