A megújuló is lehet látványos

2017. július 07. 09:30 - CHIKANSPLANET

A legnagyobb megújulóenergia-erőművek képekben

panda_power_plant_mini_kep.pngA napokban járta be a világsajtót az észak-kínai Datong mellett épült Panda Power Plantnek nevezett naperőműrőről készített kép. Ennél valóban nem láttunk még “cukibbat” - egy óriási panda alakot formálnak a napelemek, ami kétségkívül látványos és nehezen felejthető. Azonban a Panda erőműn kívül is vannak óriási megújuló alapú energetikai létesítmények, ezek közül szedtem össze a legnagyobbakat. Úgy vélem, segíti a megértést, és a hasonló témájú hírek fogyasztását, ha az emberek vizuálisan is el tudják helyezni ezeket az építményeket.

A képek látványosak, de ez nem jelenti azt, hogy „big is beautiful” – a megfelelő méretezés kulcskérdés, a túlságosan nagy létesítmények esetenként több megoldandó problémát vetnek fel, mint amennyire választ adnak.



Íme a barátságos kinézetű 100 megawattos Panda erőműről készült kép:

panda_power_plant.pngA formai újdonságként ható Panda naperőművek, Kína – tervezett teljesítmény: 100 megawatt. Kép forrása: United Photovoltaics Group

Nem mellékesen ez a beruházás egy komoly gazdaságpolitikai iránynak is a kezdete. A “Belt and Road”-ként vagy “Egy Övezet, Egy Út” -ként elnevezett beruházási program keretében a kínai kormányzat összesen 68 országban szeretne piacot szerezni a kínai infrastrukturális és energetikai beruházásoknak. A Panda erőmű kapacitásairól azt tudjuk, hogy 100 MW-osra tervezték, ennek felét tudták eddig rácsatlakoztatni az áramhálózatra. A 100 megawattos Panda erőmű 25 év alatt 3,2 milliárd kilowattóra zöld áramot fog megtermelni. Ez pontosan 1,056 millió tonna szén, vagy 2,74 millió tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezi. A beruházás költségeiről nem tudni.

 1. Vízenergia

A világ legnagyobb teljesítményű – egyébként igen sokat vitatott - vízerőműve a 22,500 megawattos Három-szurdok-gát. Ez a kínai Sandoupingban, a Jangce folyón épült erőmű, amely teljesítményét tekintve a világ legnagyobb erőműve is egyben. 1994-2008 között épült, a beruházás összesen 26 milliárd dollárt emésztett fel.

three_gorges_dam.jpg A Három-szurdok-gát, Kína - nem csak a világ legnagyobb vízerőműve, de a világ eddigi legnagyobb teljesítményű erőműve is – teljesítmény: 22,500 megawatt. Kép forrása: Shutterstock

2. Szélenergia 

A szélenergiát tekintve pedig a világ legnagyobb szárazföldi szélerőmű parkja szintén Kínában épül, ez a Ganzhuou szélpark, melynek tervezett kapacitása 6000 megawatt lesz. Ez majdnem háromszorosa a paksi atomerőmű kapacitásának.

 ganzhuou_wind_farm.jpgA kínai Ganzhuou szélerőműpark egyik részlete, a park még épülőben. Tervezett kapacitás: 6000 megawatt. Kép forrása: Wikipédia

3. Napenergia

A világ eddigi legnagyobb naperőműve a Kína területén elterülő Tengger-sivatag napelemparkja, melynek 1500 megawatt a teljesítménye, és 1200 négyzetkilométernyi területre telepítették. Úgy is nevezik, hogy “A Nagy Napelemfal”.

 

tenger_dessert_solar_park_china.jpg

A világ legnagyobb naperőmű parkja, Kína – teljesítmény:1500 megawatt. Kép forrása: Solarinsure.com

4. Geotermikus energia

 

A világ legnagyobb geotermikus erőműparkjai az Egyesült Államokban, Kaliforniában találhatók: ezek a “A gejzírek”. A létesítmény együttes összesen 13 geotermikus erőművet tartalmaz, amelyek több mint 379 kútból „húznak” gőzt. 634 megawattos kapacitás mellett.

 the_geysers_forras_geothermal_education_office.png

A világ legnagyobb geotermikus erőműkomplexe: a Gejízrek, USA – teljesítmény: 634 megawatt. Kép forrása: Geothermal Education Office.

 

 5. Biomassza

 

A világ legnagyobb teljesítményű biomassza erőműve a 265 megawattos teljesítményű Alholmens Kraft erőmű a finnországi Alholemnsben.

 alholmens_kraft_biomassza.jpg

Az Alholmens Kraft erőmű, Finnország - a világ legnagyobb biomassza erőműve – teljesítmény: 265 megawatt. Kép forrása: Alholemens honlap

 

 Azt hiszem talán ebből a listából is látszik, hogy micsoda mérnöki teljesítmények vannak ezek mögött az erőművek mögött. És persze nem utolsó sorban feltűnhet az is, hogy Kína nem csak a levegőbe beszél, amikor kijelenti, hogy át akarja venni a megújuló-energiaforrásokra alapozó energiatermelést.

 Források: United Photovoltaic Group, Scientific American

 

További hasznos olvasnivalók:

1. A kínai kormány “One Belt, One Road” programjának részletei a New York Times cikkében: https://www.nytimes.com/2017/05/13/business/china-railway-one-belt-one-road-1-trillion-plan.html

2. What is the Belt and Road initiative? - az Economist magyarázatában: https://www.economist.com/blogs/economist-explains/2017/05/economist-explains-11

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3012645759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.07. 20:00:58

Miről is szól a poszt?

A vízierőmű irdatlanul ocsmány környezetrombolás, csúnya is. A szlkerekek nemkülönben.

A legkevésbé az atomerőmű csúfítja el a tájat.

Dzsontra Volta 2017.07.07. 21:43:20

Azért megnéznék egy olyan teljes élettartamra vett számítást, hogy egy szélturbina farmnak, vizierőműnek, biomassza erőműnek vagy egy bőszen démonizált atomerőműnek nagyobb-e az ökológiai lábnyoma... Ha valakinek legalább annyi műszaki érzéke van, hogy a kalapácsnak meg tudja találni, hogy melyik végén van a feje, akkor azért érzi, hogy az eredmények nem valószínű, hogy a sötétzöld álláspontot támasztanák alá.

Benbe · http://www.benbe.hu 2017.07.08. 19:24:16

Azért mielőtt "zöld" néven emlegetjük, vizsgáljuk meg a Három Szurdok Gátja által okozott környezetkárosítást! Azért három szurdok, mert a gáttól számított harmadik szurdokos szakaszát is elárasztotta a folyónak, összesen 1,3 millió embert kellett kitelepíteni, megváltozik a klíma, negatívan hat az alvíz élővilágára, földcsuszamlásokat okoz, hosszútávon veszélyezteti Sanghaj városát is.

A biomassza-erőmű minden esetben óriási CO2-kibocsájtást jelent, a biomassza tökéletlen égése miatt jelentős mérgező anyagok kerülhetnek ki, sok esetben vegyesen hulladék elégetésével (háztartási vagy gumihulladék) együtt működtetik. A világ biomassza-fölhasználásának jelentős részét teszik ki a bioüzemanyagok, amelyeket egyrészt kb 90%-ban az emberiség élelmezésére is használható növények termesztése helyett termelnek, másrészt itt a károsanyag-kibocsájtás nem is az alacsony népsűrűségű, jobban tisztuló területeken, hanem közvetlenül a városokban keletkezik.
A biomassza ugyan megújuló energiaforrásunk, de korántsem zöld. A két kifejezés nem ugyanazt jelenti.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2017.07.09. 07:26:41

"...1200 kilométernyi területre telepítették..."

hmmm, hmmm
süti beállítások módosítása