A nagyhatalmak segítségével karbonsemlegesednek a kisebb nemzetek

2016. december 16. 10:07 - CHIKANSPLANET

afrikai_nemzetek_megujuloenergetikai_tamogatasa.jpgA fejlettebb gazdaságú nemzetek és globális nagyhatalmak energiapolitikája sokat változott az elmúlt évtizedek során. Vegyük csak példának Németország esetét, ahol a megújuló energiaforrások felhasználása egyre nagyobb szerepet kapott a nemzet energiastratégiájában. A fejlődő országoknak azonban nehezebb energetikai szektorukban a fenntartható fejlődést szorgalmazniuk, ugyanis sok esetben a hálózatok sincsenek kiépítve, de ha az elosztó infrastruktúra rendelkezésre áll is, az ellátásbiztonság számos esetben jelentős kívánni valókat hagy maga után. A helyzet azonban megváltozhat, ugyanis a nagyhatalmak és a fejlődő országok támogatásával a legszegényebb nemzetek energetikai szektora is elindulhat a karbonsemlegesség irányába.

Banglades, Haiti, Kenya, vagy Etiópia – olyan nemzeteket, amelyeket ritkán említenek a fenntarthatósággal és megújuló energiatermeléssel egy szövegkörnyezetben. Ezek a szegény országok, fejletlenebb nemzetek sok területen – köztük az energetikai szektorban is – nehezebben oldják meg a fenntartható fejlődés követelményeinek való megfelelést. A globális felmelegedés problematikája viszont ezeket sem kíméli.

Ezen próbálnak segíteni a fejlettebb nemzetek azzal, hogy tőkét és technológiát biztosítanak a rászoruló országoknak, így ők is kacsintgathatnak a fenntartható energiatermelés felé, sőt akár évtizedeken belül közel karbonsemlegesek is lehetnek.

A Climate Vulnerable Forum tagjai a Marokkóban tartott klímakonferencián jelentették be a Marrakech Vision nevű programot, amely során közel 50 ország áll át 100 százalékban megújuló energia-felhasználásra 2030 és 2050 között. Az egyezmény hosszú távú céljai között szerepel a globális felmelegedés iparosodás előtti értékhez képesti 2 Celsius-fok alatt tartása. A nemzetek törekedni fognak arra, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot (ami elég lehet ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrofális következményekkel járó 4-5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedést).

Nem újdonság azonban az, hogy nagyhatalmak segítik a fejletlenebb nemzetek fenntarthatósági törekvéseit. Franciaország idén nyáron jelentette be, hogy 33 millió eurós támogatást nyújt Kenyának, hogy az egyenlítő menti ország napelemes rendszerekkel növelhesse ellátásbiztonságát. A Kenya északi részén épülő 9,6 megawattos napelemfarm segítségével tovább nőhet azok száma az országban, akik elektromos áramhoz juthatnak, valamint fejlődhet az oktatás színvonala is azáltal, hogy az iskolákban lesz az elektronikus eszközökhöz (vagy a világításhoz!) elegendő áram.

Az afrikai nemzetek esetében kifejezetten kifizetődő lehet a fotovoltaikus rendszerek alkalmazása, ugyanis ebben a régióban akár 2000-2500 kilowattórányi áram is kinyerhető négyzetméterenként a panelekből éves szinten (Európában ez az érték 1000-1500-ra becsülhető).

afrika_ellatasbiztonsag_noveles.jpg

               Nagyban nőhet az ellátásbiztonság Afrikában a fejlettebb nemzetek támogatásával

Kérdéses viszont a kezdeményezésben az Egyesült Államok szerepvállalása. A Climate Vulnerable Forum tagjai jelezték is aggodalmukat, ugyanis megválasztása előtt Donald Trump amerikai elnök azt hangoztatta, hogy megvonja a támogatásokat a globális felmelegedés ellen küzdő szervezetektől, mondván, nem hisz annak fenyegető létezésében. Ez viszont azt jelentené, hogy jelentősen csökkenne a hasonló kezdeményezések beteljesítésére fordítható források összege. Ami, valljuk be, egyetlen bolygólakónak sem válik hasznára.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr412051503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.12.18. 11:13:31

Még több kicsi néger látja a TV-ben Európát = még több bevándorló. Rossz ötlet.

martineden 2016.12.18. 11:28:54

,,2000-2500 kilowattórányi áram is kinyerhető négyzetméterenként a panelekből éves szinten (Európában ez az érték 1000-1500-ra becsülhető)."....szerintem ennek csak tizede.Gondolj bele, ha 2-3 negyzetmeter napelem eleg lenne egy haztartasnak mar minden hazon az lenne.A tropusokon meg 1 negyzetmeter?Jarj utana legyszi, mielott blogot irsz.

bkkzol 2016.12.18. 11:51:07

Nem hiszem, hogy az energiahiány Afrika legnagyobb gondja. Inkább a 12 gyerek/nő.
Mit kezdenek az árammal? Légkondira meg internetre???

ULászló Puskás 2016.12.18. 18:42:23

Csak olyan napelemtábláknak van értelmük, amelyek - irányba állnak egy motoros vezérlés segítségével ...

Who111 2016.12.18. 21:15:16

Persze, rakjanak napelemeket afrikai falukra. Két hét múlva meg jön öt fekete katona egy dzsipen a helyi terrorszervezettől és leöli a falut. Talán először egy erős állam kellene. Akár Afrika megszállása által is. Ezek maguktól nem fognak rendet tanulni. Legalább egy biztonságos övezet kellene pl. a Szaharában az Európai napelemeknek és a HVDC kábeleknek, amik átszállítják az energiát Európába. Motoros vezérlés: Afrikában felesleges, leteszed a táblát vízszintesen a földre és kész. Kicsit meg kell dönteni, hogy a monszun idején lemenjen a víz róla. Többe kerül a vezérlés, mint a plusz napelemek beépítése a veszteség kompenzálására. Éves termelés: Magyarországon kb. 2000 napos óra van évente. 1nm -re 1000W esik full nap esetén. Ha 18% (nagyon jó) hatásfokkal számolunk, akkor 1nm-ről kinyerhető energia (optimális esetben, forgatással): 180Wx2000h=360kWh
Forgatás nélkül, veszteségekkel kb. 200kWh az elérhető. Afrikában talán 300... De ott lenne rajta egy hűtő, két izzó meg egy akkus TV. Esetleg mobil töltő. A gond, hogy ott is van éjszaka. Európában ez pár éven belül magától megoldódik, mert éjjel a hűtőd a töltőre csatlakozó elektromos autódról fog menni.
süti beállítások módosítása