Zöldenergia-termelő szellemvárosok

2016. december 02. 09:46 - CHIKANSPLANET


voa_markosian_chernobyl02.jpgA megújulóenergetikai egységek létrehozása – amennyiben nem lakosság számára gyártott háztartási méretű kiserőművekről van szó – viszonylag nagy területet igényel. A helyspórolás egyik megszokott megoldása, amikor a fotovoltaikus egységeket épületek tetején helyezik el. A napelemes rendszerek létesítési és üzemeltetési költsége a technika fejlődésével folyamatosan csökken, ezért felhasználásuk is egyre gyakoribb. Ugyan időjárásfüggő (és ez esetben jellemzően napszakfüggő) energiatermelésről beszélünk, a fenntartható fejlődés egyik alapeleme egyre inkább a napenergia felhasználása lesz. Az olyan kihasználatlan területek, amelyek valamilyen okból más mezőgazdasági- ipari célokra használhatatlanok, kifejezetten alkalmasak a napelemek, vagy szélturbinák üzemeltetésére. Ezért lehet Csernobil romjaira napelemparkot építeni, vagy egy kaliforniai kisvárosból zöldenergiát termelő közösséget alakítani.

Vannak olyan területek, amelyek valamilyen oknál fogva nem hasznosíthatóak sem ipari, sem mezőgazdasági szempontból. Az ukrajnai atombaleset óta Csernobil és Pripjaty számos kitalált történetnek vagy meghökkentő dokumentumfilmnek szolgáltatott rémisztő hátteret. A szellemvárosokat azonban most mégis, a fenntartható gondolkodásmódnak is eleget tévő területté alakíthatják. A másik véglet pedig, amikor egy lakóövezetet alakítanak zöldövezetté, lássuk, milyen sikerrel.

Szellemvárosból zöldváros?

Több mint harminc évvel ezelőtt történt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű katasztrófája. 1986. április 26-án, hajnalban vegyi- és gázrobbanás következtében megsérült a csernobili atomerőmű. A Kijevtől 130 kilométerre lévő reaktor négyes blokkja robbanások következtében súlyosan roncsolódott, a terület pedig sugárszennyezetté vált. A lakosság száma körülbelül 500 főre csökkent a baleset óta. A 2600 négyzetkilométeres terület, azóta is alkalmatlan mind mezőgazdasági- vagy ipari termelésre, állattenyésztésre.

Ukrajna azonban – kínai beruházók bevonása mentén – egy megújulóenergetikai projekttel hasznossá tenné a nukleáris baleset sújtotta szellemvárosokat. A napelemparkok létesítése nagy területet igényel, így a kihasználatlan terület hasznossá válhat azáltal, hogy egy 6 négyzetkilométeres részt fotovoltaikus berendezésekkel tűzdelnének tele. Az egy gigawattos napelemes energiatermelő egység mellé még további 0,4 gigawattnyi megújuló-kapacitást létesítenek, habár ennek pontos technológiája még nem tisztázott. A rendelkezésre álló kiaknázatlan terület nagysága mellett annak fekvése is kedvez a fotovoltaikus rendszerek létesítésének, ugyanis Csernobil napsütéses óráinak száma hasonló Dél-Németországéhoz, ahol az utóbbi évek során jelentős mértékű napelemes kapacitást hoztak létre.

chernobyl_npp.jpg

                                              Napelemekkel termelnének energiát Csernobilban

Megvásárolt szellemváros Kalifornia közepén

Gerald Freeman fejéből harminc évvel ezelőtt pattant ki az ötlet, hogy létrehoz egy olyan várost, amely túlnyomóan megújuló energiaforrások felhasználásával elégíti ki energiaigényét. A szépségpötty a megvalósítás orcáján az, hogy egy virágzó kisváros helyett, egy szellemváros lett a projekt megvalósításának helyszíne. A korábban aranybányászként dolgozó Gerald megvásárolt egy olyan sivatagi városkát, amely teljesen elhagyatottá vált és ott valósította meg tervét. A Las Vegastól körülbelül 50 kilométerre délre található Nipton napelemes rendszerrel, szélturbinákkal és biomasszával „működik”. A fejlesztés célja így eléggé kérdéses, mindenesetre a 81 éves úriember jelenleg egy olyan megoldáson töri a fejét, amellyel hidrogént állíthat elő energiatermelés és tárolás céljából. És ki tudja, egy napon talán a városka is újra felvirágzik az olcsó energiaáraknak köszönhetően.

Az első lépéseket mindenesetre megtették: Freeman úr és felesége, Roxanne, nemrégiben újra megnyitotta a „város” kisboltját és hoteljét, lehetővé téve ezzel az arra tévedő turistáknak, stopposoknak és bányászoknak, hogy egy ilyen kellemes kaliforniai szellemvárosban találjanak nyugalmat utazásuk során.

24nipton_slideshow-slide-7w9b-master1050.jpg    Gerald Freeman tükrös napelemfarmmal termel elektromos energiát Kalifornia elhagyatott vidékén

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7012016279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2016.12.02. 13:51:55

"Több mint harminc évvel ezelőtt történt a világ eddigi legsúlyosabb atomkatasztrófája. 1986. április 26-án, hajnalban vegyi- és gázrobbanás következtében megsérült a csernobili atomerőmű. "

Majak keményebb dió. Csernobil a világ legnagyobb atomerőmű katasztófája.

CHIKANSPLANET 2016.12.02. 14:31:17

@CyberPunK: Kedves CyberPunK! Köszönjük az észrevételt, javítottuk! Üdv.: Adminisztrátor

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.12.03. 15:24:47

"Tényleg jó ötlet például Csernobil romjaira napelemparkot építeni?"

Máshol nincs hely a hatalmas Ukrajnában?

Havas Márton 2016.12.06. 19:42:43

Kedves Szerkesztő Úr! A napsütéses órák helyett szerintem a besugárzási értékek hasonlóságát lenne érdemes kiemelni, hiszen a napsütéses órák száma különböző szélességeken és éghajlatokon nem egyezik meg a besugárzással. Köszönjük az írást. Üdv,

dukeekud 2016.12.09. 00:28:39

" Az egy gigawattos napelemes energiatermelő "

Most mar gigawatt meretekben gondolkodnak,
nagy baromsag, hogy a kormany atomeromure szorja el penzt. Lehet hogy most meg nem, de mire az kb 15 ev mulva termelni fog, tuti hogy nagysagrendileg olcsobb lesz a napenergia, barmifele kockazat es kiszolgaltatottsag nelkul.

dukeekud 2016.12.09. 00:31:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az ottani terulet erteke, kb nulla lehet, ehhez kepest valoszinuleg barmi dragabb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.12.09. 11:50:27

@dukeekud:

Az meg nyilván nem számít, hogy a terület sugárszennyezett.

Viccesek vagytok ti sötétzöldek. Ekézitek az atomenergiát az állítólagos sugárveszély miatt, de azzal nincs semmi bajotok, ha egy naperőművet sugárszennyezett területre telepítenek. :D

Érdekes lesz majd látni, ahogy a személyzet sugárvédelmi öltözetben megy ki karbantartani a "zöldenergiát" termelő napelemeket és a hozzájuk tartozó elektronikát. Mert néha azokat is karban kell tartalni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.12.09. 11:54:02

@dukeekud:

"mire az kb 15 ev mulva termelni fog, tuti hogy nagysagrendileg olcsobb lesz a napenergia, barmifele kockazat es kiszolgaltatottsag nelkul."

Igen, addigra biztos sikerül azt is megoldani, hogy a nap éjjel is süssön.

Na meg azt is, hogy Magyarországon télen pontosan ugyanannyi legyen az inszoláció, mint nyáron. Csak mert különben aprócska gondot fog jelenteni, hogy télen a naperőműved csak harmadannyi energiát termel, mint nyáron.
süti beállítások módosítása