Közeleg a hazai Fenntarthatósági Nap!

2016. szeptember 09. 09:04 - CHIKANSPLANET

chp_blog_kep.jpgA fenntarthatóság mára szerves része lett az életünknek. Szerencsére nap mint nap találkozhatunk vele, s egy-egy eleme már annyira természetes számunkra, hogy észre sem vesszük. Ilyen például a szelektív hulladékgyűjtés, a károsanyag-kibocsátás csökkentése, a környezetbarát csomagolások preferálása, a tömegközlekedés igénybevétele a személyautó-használat helyett, és a példák száma csaknem végtelen. A fiatal generáció gondolkodásmódjának egyik alapelemét kell, hogy képezze ez a környezettudatos filozófia. A huszonévesek érdeklődését nehezebb felkelteni a téma iránt, azonban a Fenntarthatósági Nap arra hivatott, hogy megcélozza ezt a korosztályt. Szeptember 24-én rendezik meg a szakmai beszélgetésekkel tarkított, kiállítással fűszerezett és afterpartyval megkoronázott eseményt.

A Fenntarthatósági Nap nem az első ilyen esemény lesz Magyarországon, hiszen korábban már nyolc alkalommal rendezték meg a fenntartható fejlődést szolgáló programot, az elsőt 2008-ban. A kilencedik Fenntarthatósági Nap a Mentés Másként nevet kapta. Ennek oka, hogy a szervezők célja nem csupán az, hogy minél több embert odacsalogassanak, hanem emellett az is, hogy folyamatosan aktívan tartsák és bevonják a közönséget.

Az 9. Fenntarthatósági Nap sokkal inkább arról fog szólni, hogy az eseményre ellátogató emberek részesei lehessenek a programoknak. Mindenki számára lehetőség lesz arra, hogy véleményt formáljon, kérdezzen, s közben a játékos és interaktív programoknak köszönhetően jól érezze magát.

A szervezők nagyon fontosnak tartják, hogy egy ilyen esemény nem a száraz és unalmas szónoklatokról szóljon, amik kizárólag a házigazdák gondolkodásmódját tükrözik. A beszélgetésekhez olyan közszereplőket (művészeket, tanárokat, üzleti szereplőket, civil szervezetek tagjait, híres médiaszemélyiségeket) hívtak meg, akik ténylegesen hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, esetleg valamilyen kimagasló eredményt tudnak magukénak ezen a téren. A teljesség igénye nélkül: Baló György, aki korábban az MTV-nél dolgozott műsorvezetőként, a Blahalouisiana zenekar, Galambos Péter színész, az Anna and the Barbies együttes énekesnője, Pásztor Anna, vagy a Legyen Ön is millionos! című műsor korábbi műsorvezetője, Vágó István.

Mindemellett a felmerülő problémák megoldására fókuszálnak majd, mintsem a nézőpontok közti ellentétek szülte esetleges feszültség hangsúlyozására. Annak érdekében, hogy ne csak a szavak beszéljenek, a rendezők egy kiállítással is készülnek a látogatóknak, ahol az előadáson elhangzottakat meg is lehet nézni, tapasztalni. Ezzel az a céljuk, hogy az emberek ne csupán beszéljenek a fenntarthatóságról, hanem tehessenek is érte.

Azok pedig, akik saját gondolataikat valamilyen művészeti ágban szeretnék kifejezni, azok kisfilmet készíthetnek, zenei (vagy slam) produkciót komponálhatnak, vagy rajzos-fotós produktumot alkothatnak. A zsűri tagjai közt helyet kap Pásztor Anna énekesnő, Rohonyi Gábor rendező, Szegedi Csaba, aki a MOME tanára és Szomolányi Katalin, a Fenntarthatósági Nap főszervezője. Ők döntenek majd arról, hogy az értékes nyeremények melyik pályázóhoz kerüljenek. A beküldési határidő szeptember 9, azaz a mai napon még el lehet juttatni a munkákat a szervezőknek.

A 9. fenntarthatósági napnak egy olyan helyszín ad otthont, amit a fiatalok többségének nem kell bemutatni, ez pedig a koncertjeiről, kiállításairól és különböző rendezvényeiről híres Akvárium klub.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1611689933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása