Fából építenek felhőkarcolót Bécsben

2016. augusztus 19. 16:16 - CHIKANSPLANET

foto_hoho_wien_facebook.jpgA fenntartható építészet fontos eleme, hogy a felhasznált anyag feldolgozásának energiaigénye a lehető legalacsonyabb legyen. A fa, mint építőanyag emiatt ismét nagy népszerűségnek örvend az építőiparban, hiszen megmunkálása jóval gazdaságosabb és környezetkímélőbb, mint a betoné, vagy az acélé; emellett az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét az építőiparban, ezért az erőforrás menedzselés tekintetében is példaértékű. Bécs városfejlesztése nagy erőkkel támogatja a fenntartható építészetet, ezért, annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható építészetre, egy rekordmagasságú, 84 méteres és 24 emeletes fa-hibrid épületet építenek Ausztria legnagyobb városának, s egyben fővárosának legújabb városrészében, Seestadt Aspernben.

A fa építészeti alapanyagként való felhasználása a kezdetektől jelen van az emberiség történelmében. Könnyebb az acél és beton szerkezetekénél, mégis elég strapabíró ahhoz, hogy a modern építészetben használhassák, emellett remek szigetelőképességgel bír. Bécs egy sokat megélt lélek, tartja a mondás, a Duna-menti metropoliszban elsősorban a művészet és az építészet gondoskodik folyamatosan új és izgalmas történésekről. Ausztria fővárosának építészetében fontos szerepet tölt be a fa, mint alapanyag, ezért az új városrészében, Seestadt Aspernben egy rekordmagasságú faépületet építenek, hangsúlyozva ezzel a fafelhasználás a fenntartható építkezésben betöltött fontos szerepét.

Az épület 24 emeletes és 84 méter magas lesz, építése során pedig egy új fa-hibrid módszert fognak alkalmazni, amelynek lényege, hogy az építmény központi tengelyét egy erős vasbeton szerkezet biztosítja, erre kerül a fa tartószerkezet. Eddig soha nem épült ilyen magas faszerkezetű épület, ezért a Hoho Wien nevet viselő „faház” a fenntartható építkezés példájává válhat. Az alábbi tervek jól mutatják, hogy milyen elgondolás alapján készül a bécsi U2 metróvonal végállomásánál épülő, 65 millió dolláros létesítmény.

hoho_epulet_terv.jpg

Az épületben a fafelhasználás aránya eléri a 75 százalékot a földszint feletti szinteken, ezért a tűzvédelem biztosítása komoly fejtörést okozott a tervezőknek. Az automata tűzoltó-berendezések beszerelése mellett olyan egységeket – úgynevezett tűzszakaszokat – helyeztek el, amelyet a szomszédos egységektől tűzgátló szerkezetek és szabvány szerint meghatározott tűztávolságok választanak el egymástól. Az épületben egyébként hotel, apartmanok, irodák, éttermek és wellness részlegek is lesznek.

A Hoho Wien építési helyszínének megválasztása egy 2009-es városfejlesztési projekthez köthető, ugyanis a városrész délkeleti részében már 213 lakás és 8 üzlet is fa-alapanyagú, fenntartható módszerrel épült az utóbbi évek során. A faszerkezetű épületek közül a rekorder jelenleg a norvégiai Bergenben található, 49 méter magas faépület.

A globális média nagy érdeklődést mutat a fenntartható építkezési megoldások iránt, a Hoho Wien terveit több féle médiumban is bemutatták már, az alábbi videóban ebből láthatunk egy rövid részletet, emellett az épület hivatalos facebook oldalán is követhetjük az építkezés menetét.

 

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr5910428622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.08.20. 08:56:18

Aztán jön egy pajkos terrorista, a sógorok meg 5D-ben nézhetik meg a Pokoli Torony című filmet. Ráadásul, a fának van egy csúnya tulajdonsága: nem túl tartós. Azaz a tornyocskát időnként újra kell építeni, ami nem annyira környezetbarát. Persze, ezeknek a problémáknak a jó része elkerülhető, ha a fát mindenféle vegyszerrel kezelik kb. addig, amíg kb műanyag nem lesz belőle, csak az már megint nem annyira környezetbarát.

kipcsak 2016.08.22. 21:53:12

Idióták. Ez az épitmény egy időzitett tűzbomba lesz, mellesleg klimaváltozásos korunkban a fával való pazarlás szimbóluma. A klimaváltozás egyik legfőbb oka ugyanis a globális erdőirtás (ami Európában is folyik, bármit mondanak az ebből élő erdészek, hogy "az éves fautánpótlás meghaladja a felhasználás mértékét az építőiparban", csak az erdőt kivágandó faültetvénynek tekintő erdészlobbi gátlástalan hazugsága). Mindezeket a szerzőnek, az állitólagos zöldszakértőnek kellene legjobban tudnia, de láthatóan kb. pont annyi f..gja van a környezetvédelemről, klimaváltozásról meg ilyenekről, mint a hasonló szerepben tetszelgő Ádernak.
süti beállítások módosítása