Egy Európa-bajnokság a fenntarthatóság jegyében

2016. július 07. 14:31 - CHIKANSPLANET

chp_keptfrance2016.jpgHamarosan véget ér a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság, amely lassan egy hónapja zajlik, s a meccsnapokon nézők tízezreit csábítja a stadionokba, és millióit szegezi a televíziók és kivetítők elé. A rendező ország egy ekkora sportesemény házigazdájaként számtalan problémával szembesül, amelynek megoldására nincs kitolt határidő, ugyanis nézők milliói várják a nyitómérkőzést, és az azt követő küzdelmeket. Az energetikai ellátásbiztonság, az energiahatékonyság, a hulladékszállítás mind olyan kérdéskör, amely nem biztos, hogy az embereknek egyáltalán eszükbe jut egy Európa-bajnokság kapcsán; pedig éppoly fontos elemei az előkészületeknek, mint a nézők biztonságának biztosítása, vagy a stadionok felújítása.

Jellemzően sem az emberek, sem a média nem szokta megjegyezni, ha minden gördülékenyen zajlik egy sportesemény lebonyolítása során, azonban amikor fennakadás történik, azon évekig lovagol a média. Így történt ez két évvel ezelőtt, a 2014-es VB-n, aminek a legendás futballnemzet, Brazília adott otthont. A legnagyobb problémát a be nem fejezetett stadionok jelentették, a nyitómeccs helyszíne a kezdésre sem készült el teljesen, aminek nagy visszhangja lett a nemzetközi médiában. A tömegközlekedés is hagyott kivetnivalót maga után, egyes városokban annyira elmaradott volt a rendszer, hogy az adott meccsnapokon munkaszüneti napokat hirdettek meg, s aznap az iskolákba sem kellett bemenniük a gyerekeknek.

A rendező nemzet felelőssége tehát hatalmas. A brazil példa csak egy a sok közül, és a lehetséges problémák tárháza szinte végtelen. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy Franciaország jól vizsgázott – még akkor is, ha például a marseille-i pálya gyepszőnyegén valóban volt mit javítani – a rendezés tekintetében. Még a fenntarthatósági törekvéseket és intézkedéseket is sikerült a külső szemlélők számára kielégítően kezelni, beleértve ezek közé a stadionok energiaellátását, a létesítmények körül keletkező szemét kezelését és az energiahatékonysági intézkedéseket is.

Stadiontervezés a fenntarthatóság jegyében

Habár Franciaország 1998-ban a labdarúgó világbajnokságnak házigazdája volt, 2007-ben pedig rögbi-világbajnokságot rendeztek, a 2016-os eseményhez nagyobb volumenű stadion-felújításokra volt szükség, így előre gondolkodva és a fenntarthatóságra is figyelve végezték az átalakításokat és építkezéseket. Egyes létesítmények nem csak a labdarúgással kapcsolatos eseményeknek adhatnak otthont, hanem más sportágak és kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmasak. A társadalmi fenntarthatósági alapelveknek való megfelelést szolgálja az előkészületek során keletkezett, és hosszú távon is megmaradó, mintegy 5000 álláshely is (az építkezések során 20000 új munkahely keletkezett).

A komplexumok építése során a fenntartható energiagazdálkodás megteremtése is kiemelt szempont volt. A stadionok renoválása és az új létesítmények építése során alapvetően arra törekedtek, hogy mindegyik sportlétesítmény a HQE (High Quality Environmental) elvárásoknak megfelelve zöld épületnek minősüljön. Többek között olyan mutatókra kellett odafigyelniük az építőknek, mint az energiafogyasztás minimalizálása, a vízfogyasztás csökkentése, vagy a hatékony hulladékgyűjtés. A Stade de Nice építése során ügyeltek arra, hogy a napsütéses időt maximálisan ki tudják használni, csökkentve ezzel az energiaigényeket, a stadion szellőzését pedig a természet nyújtotta széljárás kihasználásával oldották meg.

Energiaellátás megújuló energiaforrások segítségével

A franciák fenntarthatóságra való törekvése a megújuló energiaforrások felhasználásában is megnyilvánult. A már említett Stade de Nice építése során igyekeztek környezetkímélő megoldásokat használni: a külső fémszerkezet helyett faszerkezetet építettek. Az épület tetejére szerelt napelemek segítségével pedig a stadion háromszor annyi energiát termel, mint amennyit elfogyaszt. A marseille-i Stade Vélodrome energiaellátását szélturbinákkal fedezik, további hét stadionban pedig esővíztárolók kaptak helyet. Mind a tíz helyszínen automatizált energiaellátó rendszer működik a stadionokban, amelyek mérik és optimalizálják az energiafogyasztást. Az alábbi ábra jól szemlélteti ezen törekvések megvalósítását.

stadionok2016uefaeurofrance.jpg                                    A nagyobb méretben való megtekintéshez kattintson ide!

Hulladékfeldolgozás

A hulladékok megfelelő elszállítása és újrafeldolgozása az Európa-bajnokság egyik olyan kérdése, amire különösen nagy figyelmet fordítottak a házigazdák. A stadionban és azon kívül keletkező hulladék, már mennyiségéből adódóan is, kellően előrelátó gondolkodást kívánt a tervezőktől. Ennek megoldására a franciák – párhuzamosan a nemzetközi hulladékkezelési trendek ajánlásaihoz – egy háromlépcsős megközelítés mentén készültek: legalább 50 százalékra emelték az a stadionokban keletkező hulladék újrahasznosításának mértékét, az energiatermelés célú égetés növelésével csökkentették a deponálásra kerülő hulladék mennyiségét és erőteljes szemléletformálásba kezdtek.

Ötletes megoldás volt a szervezők részéről, hogy a sportesemény előtt már körülbelül egy évvel látogatásokat szerveztek a stadionokba a nagyközönség részére, amivel a problémamentes lebonyolításhoz kellő know-how megszerzése volt a céljuk. Az ilyen „próbaesemények” után az adatokat feldolgozva olyan információk birtokába jutottak, ami hozzájárult például az energia- és vízfogyasztás optimalizálásához, vagy éppen a lehető legjobb menekülési útvonalak kidolgozásához.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr648872758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2016.07.07. 18:33:25

Fenntarthatóság, hulladékkezelés, munkahelyteremtés, energiatakarékosság,..és franciák?
Ehhez hozzá tudok rakni valamit:
zordidok.blog.hu/2016/06/14/a_vince-program

Krisz11 2016.07.07. 19:58:03

Ráadásul ők az első afrikai csapat ami bekerült az EB elődöntőbe.
süti beállítások módosítása