Nyomtatott áramkörből arany és áram?

2016. április 29. 12:14 - CHIKANSPLANET

chikansplanet_20160428_nyomtatott_aramkor.jpgA fenntartható fejlődés szempontjából lényegi kérdés a mindennapi használati tárgyak újrahasznosításának lehetősége. Az elektronikai eszközök mindennapjaink szerves részévé váltak, mobiltelefon nélkül már a boltba sem szaladunk le; emellett ott vannak a laptopjaink, zenehallgatásra szolgáló eszközeink, tehát minden olyan elektronikus kütyü, ami nyomtatott áramkört tartalmaz. Ezeket az eszközöket egy-hároméves időközönként lecseréljük, ugyanis meghibásodnak, korszerűtlenné válnak, vagy szimplán – a státuszszimbólum jellegük miatt – új készülékre van szükségünk. A mobiltelefon felhasználók életkorát tekintve rendkívül széles a skála, az kisiskolás gyerekektől az idősebb korosztályig szinte mindenki rendelkezik egy-egy hordozható készülékkel. Az elektronikai hulladék mennyisége ennek következtében rohamosan növekszik, ezért a hulladékfeldolgozás- és az újrahasznosítás egyre fontosabb kérdéseket vet fel majd a jövőre nézve. A nyomtatott áramköri lapok aranyat, platinát és rezet tartalmaznak, ezért újrafelhasználásukra egész iparág épült.

2025-ig a számítástechnikai eszközökből származó hulladékok mennyisége megnégyszereződhet, a kidobott mobiltelefonok száma akár tízszeresére növekedhet. Évente pedig körülbelül 40 millió tonnával nőhet a nyomtatott áramkörök mennyisége világszerte. Az ilyen eszközökből a helytelen hulladékgyűjtésből eredően rengeteg mérgező anyag kerül a környezetbe, pedig a kidobott e-hulladék egyszerre szennyező, ám értékes is; ugyanis újrahasznosítható anyagokat tartalmaz.

Napjaink egyik legismertebb elektronikai eszközöket gyártó vállalata, az Apple például 3,5 tonna ritka- és nemesfém nyersanyagot hasznosított újra azokból a használt mobiltelefon készülékekből, amiket környezetvédelmi programjuk során kaptak vissza vásárlóiktól. Elképesztő mennyiségű, 1 tonna aranyat – ami 10 milliárd forintnak felel meg – és másfél milliárd forintnyi rezet vontak így ki a hulladékból, amit az új készülékek gyártása során használnak fel. A Liam nevű robotok, amelyek a telefonok szétszerelését végezték, az arany és a réz mellett 105 millió kilogramm acélt is kinyertek a darabjaikra szedett mobilokból. Az Apple a sikeres újrahasznosítási program után tovább szeretné népszerűsíteni fenntarthatósági törekvését.

Az Apple által készített Liam nevű robot a telefonok szétszerelését végzi. (Kattintson a képre a videó megtekintéséhez)

A természetből elérhető erőforrások limitáltak, ami kikényszeríti az életciklusok tervezése során a fenntarthatósági szempontok érvényesülését és a felhasznált anyagok újrahasznosításának szükségét. A nyomtatott áramkörökben található értékes anyagok újrahasznosítása azonban csak akkor kerül előtérbe, ha a nyersanyagokat olcsóbb lesz hulladékokból vásárolni és előállítani, ha az a befektetés szempontjából kedvezőbb áron lesz elérhető, mint kitermelni azokat. Az ilyenfajta hulladék rohamosan növekvő mennyiségéből, felhalmozódásából kiindulva, kis túlzással kijelenthetjük, hogy a nyomtatott áramkör is egyfajta megújuló erőforrásként funkcionál.

Már csak azért is, mert kőolajszármazékokból előállított műanyagokat felhasználhatjuk energiatermelésre is, így a szénhidrogén frakció elkülönítésével kinyerhetjük az újrafelhasználni kívánt nemes- és ritkafém részeket. Ez a folyamat a pirolízis – nem más, mint a műanyag váz „leégetése”, leolvasztása az értékes fémhulladékról. Az oxigéntől elzárt folyamat során keletkező végtermék több módon felhasználható, akár energiahordozóként – mint fűtőgáz, koksz, tüzelőolaj –, építőipari adalékanyagként, vagy metanol előállításhoz. A pirolízis ráadásul ellenőrzött körülmények között minimális környezetterheléssel jár, nem úgy, mint a hagyományos hulladékégetés.

A feleslegessé vált mobiltelefonok újrafelhasználására más megközelítésből is találhatunk megoldást, például elajándékozhatjuk őket. Az egészségügyi-, oktatási,- szociális intézmények pénzügyi forrásai erősen korlátozottak, ezért az ilyen jellegű adományok könnyen gazdára találhatnak ezekben a létesítményekben. Elég csak például arra az előremutató egyéni kezdeményezésre gondolnunk, amelyikben egy TV-szerelő a mások által „levetett”, de még javítható és működőképes készülékeket kórházak számára juttatja el. Amennyiben készülékünk használhatatlanná vált, ne feledkezzünk meg arról, hogy az elektronikai cikkek forgalmazóit jogszabály köti az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak átvételére.Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr198672434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bringás bosszantó 2016.04.30. 15:00:47

Alleluja

Újabb újságíró-palánta akinek új a múlt.

Ember a Holdon. Arról is írj, hátha van még valaki aki nem hallott róla.

tükörfúró 2016.05.01. 10:37:07

Hooogyne, az apple meg a szétszerelő robot. Muhaha.
Vajon jelen másodpercben a hulladék hány %-a kerül a 3. világba, ahol ilyen fúrógépes kezek probálják szétszedni, nyilt tüzön leégetni a műanyagot, szennyezve a légkört és tovább rontva a bolygó és mindannyiunk kilátásait?
Gyanitom 90% feletti az arány, ugyanis a nyersanyag profi kinyerése drága eljárás, néha sokkal energiaigényesebb, mint újat termelni és evvel el is dőlt minden.
A növekedés és hitelalapú globális gazdaság miatt pedig szóba sem jöhet a termék életciklusának meghosszabbítása.
Elméletben nagyon szép a korháznak adott 4 éves telefon, a valóság az, egy zsírúj alaptelefonnál drágább egy középkategóriás készülékbe csak az akkumulátor. Direkt.
süti beállítások módosítása