Egymilliárdan a klímaváltozás ellen – új globális kezdeményezés az Élő Bolygóért

2015. augusztus 14. 09:48 - CHIKANSPLANET

live_earth.pngÉlő Bolygónk néven új globális mozgalom indult el a közelmúltban, amelynek célja, hogy a széles tömegek bevonásával egyértelmű üzenetet küldjön a világ vezetőinek a klímavédelem támogatásának fontosságáról. Az Al Gore, korábbi amerikai alelnök által elindított kezdeményezés egymilliárd támogatót gyűjtene össze, akik részvételükkel ösztönözhetik az év végi párizsi klímacsúcs szereplőit a probléma hatékonyabb menedzselésére. A projekthez Magyarország is csatlakozott, a magyar nyelvű oldalon bárki felemelheti hangját a klímaváltozás elleni harc támogatása érdekében.

A korábbi amerikai alelnök, Al Gore új, globális kezdeményezést indított útjára Live Earth, azaz Élő Bolygónk címmel, amelynek célja, hogy a döntéshozókat aktívabb részvételre ösztönözze a klímaváltozás elleni harcban. Az Élő Bolygónk jelentős értéket képviselhet a klímaváltozás elleni harcban azáltal, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs előtt a széles tömegek bevonásával világszerte hívja fel a figyelmet az üvegházhatású gázok kibocsájtása keltette problémájára.

A kampány kifejezett célja, hogy a november 30. és december 11. között tartandó csúcs idejére világszerte egymilliárd embert gyűjtsön össze, akik „felemelik hangjukat” a klímaváltozás elleni küzdelem mellett. A klímacsúcson az üvegházhatású gázok kibocsátásának olyan mértékű korlátozásáról születhet megállapodás az ENSZ tagállamai között, amely biztosítaná, hogy a Föld éghajlati átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időszakhoz képest legfeljebb két Celsius-fokkal legyen magasabb.

Ahhoz, hogy valaki támogassa ezt a célkitűzést, semmi mást nem kell tennie, mint az Élő Bolygónk magyar nyelvű honlapján vagy akár a Live Earth oldalán nevével és e-mailcímével regisztrálnia. A magántámogatókon kívül olyan szervezetek is pártfogásukba vették a kezdeményezést, mint az ENSZ vagy a The Cilmate Change Project.

A mozgalom látványosan demonstrálja, hogy a klímavédelem többé nem a jövő, hanem a ma feladata. Klímánk védelme a 21. század legfontosabb kérdésévé lépett elő, hiszen az üvegházhatású gázok ma már olyan koncentrációban vannak jelen a légkörben, hogy az drámaian befolyásolja földünk éghajlatát. Az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok és az ezek nyomában járó természeti katasztrófák ezt a feladatot tagadhatatlanul égetővé teszik. E tekintetben pedig a párizsi klímacsúcs döntő lépést jelenthet az emberiséget fenyegető veszély megoldásában.

A károsanyag-kibocsájtás visszaszorítása ugyanakkor felveti a kérdést, hogy mivel pótolható – pótolható-e – az így kieső fosszilis alapú energiatermelés, erre pedig a választ a megújuló energiaforrásokra és bizonyos tekintetben az egyre modernebb nukleáris technológiákra épülő energiaszektor adhatja meg. Az ehhez szükséges infrastruktúra, valamint a megújuló forrásokból nyerhető energia árában megfigyelhető drasztikus csökkenés révén a zöldenergia már valóban életképes, reális megoldást jelent a fenti problémára.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr517704098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2015.08.15. 07:31:40

A klímatálrozásban nem kis szerepe van a zöldeknek, sok-sok szénerőmű üzemel ma a világban az ő tevékenységüknek "köszönhetően".

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.15. 08:52:29

@midnight coder:

Csak hát erről szeretnek szemérmesen hallgatni. Persze nem csoda annak ismeretében, honnan, kiktől kapják a pénzt.

Mellesleg szerintem a posztban említett kezdeményezés kb. semmit nem ér. A mozgatórugó az anyagi érdek, a lakosság véleménye nagyjából senkit nem érdekel.

Más: Ha még olvasod ezt, nézz be Béndek/Péntek elvti blogjára, az 1000 leütés legfrissebb posztját nézd meg. Az egész elolvasását nem ajánlom, mert te is hányni fogsz a jellemtelenség eme Csimborasszójától - eddig legalább icipicit becsültem a pasit, amiért kiállt a véleménye mellett, de most már csak szégyellem magam helyette is.

Azt hiszem, bennünket egyszerre tiltott ki az elvtárs, és csak most kezdem megérteni, miért.

Takonygerincű Péntek elvti ui. időközben végigment a damaszkuszi úton és megvilágosodott. Rájött, hogy max. 80 fős, ezredszázalékos nanopártocskája a 80-ból 79 tagját el fogja veszíteni és milliomodszázalékos pikopártocskává esik vissza, ha továbbra is a migránssimogatás lesz a pártocska irányvonala.

Ezért aztán tett egy 180 fokos fordulatot, és legutóbbi posztjában már a migránsok hazaküldését ajánlja. A kitiltások fő célja pedig vsz. az lehetett, hogy ne maradjanak olyan kommentelők, akik erre a takonygerincű béndekfordulásra felhívnák a többiek figyelmét.

Bocsánat Chikán Attilától, hogy a blogjában üzenek valakinek, de ez volt a legegyszerűbb megoldás.

Éhes ló 2015.08.15. 21:28:23

Ez egy újabb bullshit a hegynyi halomba.
Gonodolom úgy lesznek majd milliárdnyian, mint a milla próbált milliónak látszani.
Nem sikerült nekik.
Sehogy sem.

A klímaváltozás nem első alkalommal megy végbe a föld történetében, hanem sokezredszer.
Egyiket sem emberi tevékenység váltotta ki, a mostaniban sem bizonyított, hogy ez lenne a kiváltó oka, hiába a temérdek pénz, a PC mellébeszélés és hazugság.

Fel kellene ébredni és befejezni a hazudozást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.08.15. 23:03:00

@Éhes ló:

Kérdés, ki mit fogad el bizonyítékként.

Az üvegházgázok, a felmelegedő tengerekből felszabaduló CO2, az olvadó gleccserek és hótakarók miatt csökkenő albedó hatása fizikailag eléggé bizonyított, szóval tagadni kár ezeket.

Sajnos egyes klímakutatók az elmúlt évtizedekben olyan túlzó, alaptalan és ijesztő prognózísokat tettek közzé, amelyekkel teljesen diszkreditálták nemcsak magukat, hanem az egész szakmájukat is.

Az is tény, hogy a tudomány nemigen tudja hihetően megmagyarázni az elmúlt évmilliók klímaváltozásait, nem valószínű, hogy csak a vulkanikus tevékenység vagy meteor- és aszteroidabecsapódások lennének az okozók.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mostani mértékletesebb, tudományosan jóval megalapozottabb klímamodellek olyan rosszak lennének, hogy el kellene vetni az emberi beavatkozás súlyos hatását. Más kérdés, hogy a mindenféle "klímacsúcsokon" elért megegyezések annyit érnek, mint halottnak a csók, de azért ne higgyük, hogy 2-300 év ipari szennyezése hatástalan maradt a klímára.

Éhes ló 2015.08.16. 14:40:51

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tagadni hittételeket szoktak.
Én nem tagadom a globális felmelegedést mint természeti jelenséget és a tüneteit sem, hanem azt állítom, hogy ilyen klímaváltozás már volt párezer a földtörténet során, gyorsabb is, lassabb is.
Semmi olyan tudományos tény és bizonyíték nincs, hogy bármelyiket az ember idézte volna elő.

Amióta az ember a földön él, szintén volt pártucat ilyen változás- melegedés és lehűlés is.

Ezért inkább azt kellene bizonyítani, hogy a korábbiakat mi okozta és bemutatni az azok és a mostani közötti különbséget.
De ilyen bizonyítás és tudományos konszenzus a PC tudományos és médiadiktatúra ellenére sincs.

A pánikot, hisztériát keltő tudósokról alkotott véleményeddel egyetértek, egyetemek százain, tudományos állások tízezreit fizetik azok, akik a blőd PC és méregzöld üzeneteiket (ál) tudományos köntösbe burkolnák.

Az emberi tevékenység klímára gyakorolt hatásáról egyenlőre gőze nincs senkinek sem, azt azonban egy kezdő meteorológus is tudja, hogy egy átlagos nyári zivatarfront nagyobb energiamennyiséget jelent, mint amit köznapi emberi ésszel fel lehet fogni. Az pedig nem tudományos bizonyítás és tétel, hogy a pillangó szárnyánál nagyobb hatást gyakorol a klímára 300 évnyi dinamikusan növekvő fosszilis ipar.
(Nem mellesleg, ha így lenne, akkor a zöldek lennének a legnagyobb harcosai az atomenergiának, de nem azok, mert lobbiérdekeket képviselnek a félelemkeltésükkel és a források, tudományos alapok nélküli propagandájukkal.)

Ezért ha tiszteljük picit is a t. olvasót, akkor talán érdemes lenne bármilyen e tárgyban folytatott beszélgetést tényalapon, hivatkozásokkal folytatni és nem hitelvek mentén.
süti beállítások módosítása