Crowdfundingból épülnek megújuló erőművek Kínában

2015. augusztus 07. 09:08 - CHIKANSPLANET


chp_index_china_crowdfunding_20150807.jpgA Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Ázsiában mintegy 700 milliárd dollár befektetésére van szükség 2035-ig annak érdekében, hogy olyan megújuló energiaforrásokra támaszkodó energiaszektor épülhessen fel a kontinensen, amely képes feloldani a térség súlyos energiahiányát. A világon ez idő alatt összességében felállítandó 1500 gigawattnyi kapacitás majd’ fele várhatóan Kínában jöhet létre a tervek szerint, így Peking a következő évtizedek során élenjáró lehet a megújulók piacán. Kínában ezért a sharing economy egyik közkedvelt megoldásához nyúltak, a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding metódusához.

Ázsia, különösképpen Kelet- és Délkelet Ázsia gazdasági erejét ma már nem lehet kétségbe vonni, ugyanakkor ez az elképesztő ipari gépezet hatalmas energiaigényt is jelent, amelynek kielégítése már rövidtávon sem megoldott a régióban. Ezt a problémát oldhatja fel a megújuló energiaforrások szélesebb körű és hatékonyabb kiaknázása, ami ugyanakkor komoly befektetést igényel az egyes országok részéről. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint Ázsiában mindösszesen 700 milliárd dollár befektetésére lenne szükség a megújuló energiaforrások terén 2035-ig a helyzet megoldásához.

Az angolszász megítélés szerint a térséget erősítő Ausztrália ennek megfelelően 10 milliárd ausztrál dollárt tervez a megújulókba fektetni a következő három év során, és a régió többi állama is ambiciózus célokat tűzött ki maga elé ezen a téren. A tervek szerint a világon a következő tizenöt év során összesen felépítendő 1500 gigawattnyi megújuló energia kapacitásból 600 gigawattnyi Kínában épülhet föl, ami által Peking vezető állammá léphet elő a zöldenergia piacán.

A mindehhez szükséges óriási mértékű beruházásnak természetesen csak egy részét, becslések szerint mintegy 25 százalékát fedezhetik rövidtávon a különféle intézményi befektetők. Kínában ezért alternatív megoldásokat keresve a sharing economy egyik közkedvelt megoldásához is hozzányúltak, miszerint a közösségi finanszírozás, azaz crowdfunding metódusához.  Ez a technika arra épül, hogy az egyes ötleteket, fejlesztéseket egy online platformon hirdetik meg, ahol a felhasználók egyenként kis mértékű befektetésekkel támogathatják azt. Így jöhet össze több ezer támogató részvételével egy több millió dolláros beruházás.

A tavalyi évben Kínában 10 milliárd jent, vagyis mintegy 1,6 millió dollárt gyűjtöttek össze ezzel a módszerrel, amely összegből napelemek felépítését és üzemeltetését finanszírozzák. Ez az összeg egyébként nagyjából 100 befektetőtől folyt be, és egy 1 megawatt teljesítményű napenergiafarm jött létre a pénzből. A projekt sikerére való tekintettel tervben van hasonló akciók elindítása is, ami ugyan nem nagy, de fontos és előremutató építőköve lehet a megújuló energiaforrások kiaknázását szélesítő terveknek a régióban.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr997687760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.08.08. 16:51:54

Hol nem kozossegi finanszirozasbol epitik az eromuveket?

Az adopenzeket hasznaljak fel a kormanyok a kulonbozo eromuvek letesitesere. Mi az ha nem "kozossegi finanszirozas"???

JFK-alapítótag 2015.08.12. 19:29:58

@Chaoyang:
1. Alapvetöen nem a kormányok létesítenek erőműveket.
2. Közösségi finanszirozás fogalmának általad történő kiterjesztése a hozzáértésed színvonaláról árrulkodik.

Untermensch4 2015.08.19. 18:27:01

"a felhasználók egyenként kis mértékű befektetésekkel támogathatják azt"
"mintegy 1,6 millió dollárt gyűjtöttek össze"
"az összeg egyébként nagyjából 100 befektetőtől folyt be"