IRENA menetrenddel duplázódhat a megújulók részaránya

2015. július 03. 12:42 - CHIKANSPLANET


chp_index_batteryrevolution_20150703.pngMintegy 500 gigawattnyi energiatárolási kapacitás szükségeltetik az International Renewable Energy Agency (IRENA) szerint ahhoz, hogy 2030-ra meg lehessen duplázni a megújuló energiaforrások teljes energiatermelésen belüli részarányát. A szervezet pontos tervezetet állított össze REmap 2030 címmel a politikai döntéshozók számára e célkitűzés megvalósításához. A program célja, hogy a világot fölkészítse az energetikai rendszerváltás következő fázisára.

Nem újdonság, hogy az időjárásfüggő energiaforrásokra épülő megújuló-energetikai projektek terén az egyik legnagyobb nehézséget az előállított energia tárolhatósága jelenti, az Irena legújabb jelentése alapján ráadásul még fontosabbnak tűnik ennek a kérdőjelnek a feloldása: a Renewables and Electricity című dokumentum szerint ugyanis ahhoz, hogy 2030-ra megduplázzuk, vagyis 45 százalékra emeljük a megújuló energiaforrások arányát a teljes energiatermelésen belül, ahhoz mintegy 500 gigawattnyi tároló kapacitás kiépítésére van szükség.

A megújulók részesedésének 45 százalékra emelése életbevágó volna nem csak a környezeti fenntarthatóság, hanem a gazdasági növekedés szempontjából is, látva a kapcsolódó infrastruktúra költségeinek drasztikus csökkenését, illetve a tárolhatósággal elérhető energiaellátási stabilitást. Ehhez jelentene biztos alapot ez az 500 gigawattnyi tároló kapacitás, amely 150 gigawattnyi akkumulátoros és 325 gigawatt szivattyús tározó kapacitásból állna össze a terv szerint.

Az energia tárolhatósága az átlagosnál is fontosabb a szigetekhez hasonlóan földrajzilag elzárt régiók, illetve az olyan területek számára, ahol a lakosságnak számottevő hányada támaszkodik már önellátásra saját napelemek és egyéb berendezések használatával.  

A Renewables and Electricity Storage elnevezésű riport az International Renewable Energy Agency nemrégiben megrendezett kilencedik tanácsülése alapján készült. A beszámoló összesen 14 akciójavaslatot fogalmaz meg, amelyek egybevágnak a Storage REmap 2030 program öt fő prioritási területével. Az öt prioritás:

  1. Az energiatároló-kapacitás fejlesztésének támogatása a szigeteken és földrajzilag elzárt régiókban.
  2. A fogyasztók által termelt zöldenergia tárolhatóságának fejlesztése.
  3. Energiahálózatok tárolási lehetőségeinek fejlesztése.
  4. Rendszerellenőrző mechanizmusok kidolgozása a megújulókra építő energiahálózatokhoz.
  5. Az zöldenergia-tárolás támogatása az olyan széttagolt országokban, ahol nincs lehetőség központi tároló/elosztó kapacitások kiépítésére.

Ezek célja, hogy támogatást nyújtsanak az energiatárolást és a megújuló energiaszektort érintő nemzeti és globális, állami és vállalati politikák fejlesztéséhez.

A REmap az első olyan kezdeményezés, amely világszinten vizsgálja az energiaszektor megújuló energiaforrásokra történő átállításának megvalósíthatóságát, valamint az ehhez szükséges fejlesztéseket és tényezőket. Ilyen tényezőt jelent a technológia, a pénzügyi háttér, illetve a politikai akarat is. A szervezet ennek keretében alulról fölfelé építkező metódussal monitorozza az egyes területek sajátosságait, amelyeket összegezve alakítja ki javaslatait. Az elemzés jelenleg 26 olyan országra fókuszál, amelyek a világ energiakeresletének háromnegyedét adják.
Mivel a program kialakításában az Irena munkatársain kívül 50 ország 200 energiatárolási szakértője is részt vett, illetve a dokumentum főként a politikai döntéshozók számára készült, a projekt máris széleskörű nemzetközi együttműködést testesít meg. Reméljük foganatja is lesz.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr827593280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása