India is ambiciózus megújuló energia célokat tűzött ki

2015. február 27. 10:19 - CHIKANSPLANET


index_chp_india_20150227.jpgIndia Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a megújuló-energetikai fejlesztésekbe. A korábban kitűzött, egyébként is merész célértéket sokszorosára növelve India 100,000 MW-osra bővítené napenergia kapacitásait 2022-re. A fejlesztések feszített tempóját az ország súlyos energiahiánya indokolja, melyet tovább mélyít a kormány gyártásbővítési politikája. Mivel India pénzügyi adottságai egyelőre nem biztosítanak kellőképpen vonzó környezetet az ilyen beruházásoknak, az állam most adómentességgel, kölcsöntámogatásokkal és egyéb kedvezményekkel igyekszik mobilizálni a hazai és külföldi tőkét.

Az indiai kormány korábban 20.000 MW-osra tervezte kibővíteni napenergiára épülő kapacitásait 2022-ig. Ezt a célértéket nem kevesebb, mint ötszörösére, 100.000 MW-ra emelték a közelmúltban. A kormányzat célja, hogy a bővülő kapacitások révén a helyi fogyasztás 12 százalékát tudják kielégíteni megújuló energiaforrásokból a mostani 6,5 százalék helyett.

Ezt a feszített tempót két tényezőnek tudhatjuk be. A fő motivációt az ország folyamatosan növekvő, tavaly rekordszintet elérő energiahiánya jelenti. Ezt a deficitet tovább mélyíti, hogy a kormányzat fokozni kívánja a hazai ipari termelést. Ennek nyomán idén átlag 5,1 százalékos energiadeficit várható az országban, miközben a népesség negyedének továbbra sincs hozzáférése az elektromos hálózathoz. Másfelől, mivel India jelenleg a világ ötödik legnagyobb olajimportőre, a megújuló energiaforrások kiaknázásával szeretnék csökkenteni a fosszilis energiahordozóktól való függőséget.

Mindezek fényében az Új és Megújuló Energia Minisztériuma öt év alatt 200 milliárd dollárnyi tőkét, illetve mintegy 300 külföldi és hazai céget kíván bevonni a fejlesztésekbe. A befektetésösztönzés érdekében a kormányzat 10 éves adómentességet biztosít a biomassza, víz-, szél-, és napenergia projektek számára. A döntéshozók emellett támogatást biztosítanak az engedélyezés és a banki ügyintézés kapcsán, illetve támogatják a PPP-jellegű megoldásokat is, amelyek végén a létesítmények és berendezések tulajdonjoga az államra száll át.

A folyamatra nézve kedvező, hogy India továbbra is óriási, ki nem használt megújulónergia-kapacitásokkal rendelkezik. Így a becslések szerint a bio-, víz-, és szélenergia potenciálnak is csupán ötödét (4,1GW/22,5GW; 3,8GW/19,7GW; 21,1GW/102,8GW), a napenergiában rejlő lehetőségeknek pedig harmadát (1,7GW/6GW) hasznosítják jelenleg. A beruházások intenzitásának növelése mellett szól az is, hogy az innováció révén a nap-, és szélenergia eszközök ára 80, illetve 25 százalékkal csökkent 2008 óta.

Indiában 1MW napenergia kapacitás telepítéséhez átlagosan 963 456 dollárra van szükség. Ehhez képest az Essel Group 12,000 MW, a Welspun Energy 11,000 MW a ReNew Power 11,500 MW, a Reliance Power 6,000 MW, a Hindustan Powerprojects 10,000 MW, a Sun Edison 15,000 MW kapacitás kiépítését tervezi.

India tehát szakítani kíván a szerves, de lassú fejlődéssel, és dinamizálni szeretné megújuló energia szektorát. Ezt jelzi a következő 5 évre tervezett 200 milliárd dolláros tőkebefektetés, amely az előző öt év befektetéseinek hatszorosát jelentené – feltéve, ha valóban sikerül ezt megvalósítani.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr707224577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása