A fenntartható energiaellátásra 3,3 milliárd euró érkezik az EU-tól a fejlődő országokba

2014. október 03. 10:56 - CHIKANSPLANET


CHP_index_20141003.jpgAz Európai Unió köztudottan elkötelezett a fenntartható – elsősorban megújuló – energiaforrások kiaknázása, illetve ezek használatának propagálása mellett. Ennek a szellemiségnek a jegyében ajánlott fel az EU 3,3 milliárd eurót globális felhasználásra ezen célkitűzések támogatására. Az összegből mintegy 2 milliárd euró 5 afrikai országnak jut majd elsősorban vidéki, decentralizált és háztartási méretű megújuló-energetikai fejlesztésekre. A célországok a Zöld-foki Köztársaság, Elefántcsontpart, Libéria, Togó és Ruanda lesznek. A támogatásra fordítandó összeget a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszak forrásaiból csoportosítják át.

A támogatás célja elsősorban az, hogy kezdőlökést adjon a magántőkének a fejlődő országokban az energetikai befektetésekhez. Az uniós becslések szerint az együttműködés hétéves időtartama alatt a magántőkével együtt közel 15-30 milliárd euró érkezhet a partnerországokba. Ebből az összegből pedig fenntartható energetikai megoldások révén elsősorban a háztartások, iskolák és egészségügyi intézmények energiaellátását biztosíthatják az infrastruktúrától elzárt területeken.

A támogatásból a tervek szerint egy bizonyos rész a kutatás-fejlesztés ösztönzésére is jut majd. Emellett a pénzből pilotprojekteket is finanszírozni lehet majd. A partnerség célja ugyanakkor az is, hogy szorosabbra fűzze az EU tagországok és a célországok politikai kapcsolatait: Ausztria, Luxemburg és Spanyolország például a Zöld-foki Köztársaságot, Franciaország Elefántcsontpartot, míg Norvégia Libéria támogatása és segítése mellett kötelezte el magát.

Nem csak ezek az országok kerültek azonban az Unió célkeresztjébe, vagy fordítva. A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan mintegy 30 fejlődő ország jelezte, hogy szeretne energetikai téren együttműködni Európával. Ezen országok együttesen számíthatnak a 3,3 milliárd eurós támogatásra a fenntartható energetikai projektek megvalósításához. Az együttműködést – ahogyan azt a fenti példa is mutatja – elsősorban a célországok és valamely uniós tagállam bilaterális kapcsolata mozgatja majd.

A hírek szerint a projektek tekintetében legelőrébb Ruanda jár: már el is indítottak egy 75 millió dollár értékű kezdeményezést elsősorban környezet- és klímavédelmi célok mentén. Az ország összesen 115 megawattnyi megújulóenergia-alapú áramtermelő kapacitással rendelkezik, amelynek döntő rész víz alapon termel, de akad geotermikus és naperőmű is a mixben.

Habár sokan gondolhatják úgy, hogy az Európai Uniónak elsősorban a saját célkitűzéseinek megvalósítására kellene fordítania az erőforrásokat, összességében azonban ez egy előremutató kezdeményezés. Egyedül ugyanis nem megy. Főleg úgy hogy évtizedek alatt megszilárdult, elsősorban fosszilis technológiákra építő rendszert kell átállítani, integrálni egy fenntartható rendszerbe. És ne feledjük, ahol friss alapokról lehet indulni, ott még mindig könnyebb a fenntartható megoldást követni.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr626755251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása