Termeljünk energiát! Fókuszban a szalonna, az izzadság és a csoki

2014. szeptember 22. 13:24 - CHIKANSPLANET


CHP_index_20140918.jpgHabár a 21. századnak a megdöbbentő megoldásokról és az abszolút gazdaságos anyagfelhasználásról kellene szólnia, sok esetben még mindig csak a már korábban lefektetett keretek között tudunk gondolkozni. Nincs ez másként a megújuló energiaforrások kapcsán sem. Pedig egy kezdeményezés éppen azzal számol, hogy körülbelül fél kiló sertészsírból 4,5 liter üzemanyagot lehet előállítani, amivel egy átlagos motorkerékpár akár 100-130 kilométert is megtehet. Miért ne használnánk? A csokigyárak hulladékával pedig akár ipari méretben is lehet hidrogént termelni, amit utána energiacellákban villamosenergia-termelésre használhatnánk.

Ezek az ötletek azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. Mit gondolnak például az olyan ideiglenes tetoválásokról, amelyek energiát termelnek és tárolnak? A 3D nyomtatási technológia terjedése pedig teljesen új távlatokat nyithat az energiatermelésre szánt berendezések gyártásában.

Szalonnából üzemanyagot

A Hormel nevű húsipari vállalat nemrégiben állapodott meg egy bioüzemanyagokat gyártó céggel a világ első tisztán disznózsír hajtotta motorkerékpárjának a megépítéséről. A vállalat meggyőződése ugyanis, hogy alig fél kiló sertészsírból közel 4,5 liter olyan minőségű üzemanyagot lehet létrehozni, amely alkalmas motorok meghajtására. Habár a Driven by Bacon kezdeményezés alapjául szolgáló ötlet, miszerint állati zsiradékból kiváló üzemanyagot lehet készíteni nem új keletű, a projekt mintapéldája annak, miként találhatnak egymásra az alapanyag- és gépgyártók, hogy közösen találjanak megoldást a jövő energetikai kérdéseire.
Ráadásul a modern társadalmak „Kerüljük a zsírt!” hozzáállása az étkezéshez azzal a veszéllyel sem fenyeget, hogy pusztán üzemanyagforrásként tartsanak sertéseket egyes telepeken, hiszen a disznózsír jelen esetben csak egy energetikailag kiválóan hasznosítható mellékterméke a húsiparnak.

Energiát a csoki-hulladékból

A Warwicki Egyetem kutatói néhány éve egy olyan Formula 3-as versenyautót építettek, amelyet teljes egészében csokoládéból nyert energiával hajtottak  (jelenleg mellékes ugyan, de a kormányzást répából, a karosszériát pedig burgonyából készítették). Az autó képes volt elérni a 180 kilométer per óra sebességet. A titok nyitja, hogy a tudósok cukorfogyasztó baktériumokat etettek a Cadbury Csokoládégyár termelési hulladékával, a baktériumok pedig a cukor lebontása közben hidrogént termeltek, amelyet egy üzemanyagcellába vezettek, ahol az az oxigénnel reakcióba lépve villamos energiát termelt, amivel előbb egy ventillátort, majd eggyel nagyobb méretben a versenyautót is meghajtották.
A technológia a kutatások alapján ráadásul ipari méretben is működőképes, ami nem csak az energiatermelés, de az élelmiszeripari hulladékok kezelésében is előrelépést jelenthet. Ez az élelmiszeripari vállalatok számára egy lépésben csökkentheti a szerves hulladék kezelésére fordítandó összegeket, illetve a villanyszámlát is.

Ideiglenes, áramtermelő tetkót tessék!

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan ideiglenes tetoválást, amely képes villamos energia generálására és tárolására. Habár a kísérletek során alig 4-7 mikrowattnyi kapacitást sikerült kicsikarniuk a berendezésből – egy karóra működtetéséhez legalább 10 mikrowattnyi kapacitás szükséges – a kutatások biztatóak. Jelenleg négyzetcentiméterenként maximum 70 mikrowattnyi kapacitást tudnak kicsikarni az eszközből.
A „bioelemek” alkalmazására a fejlesztők az orvostudomány és a hadászat területén látnak elsősorban lehetőséget. Meglátásuk szerint ráadásul amellett, hogy a bioelem az emberi szervezetet használja energiaforrásként, az eszköz sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos elemek: nem robban fel és veszélyes kémiai anyagokat sem enged magából. Ráadásul az ideiglenes tetkótól könnyű megszabadulni is.
Mielőtt azonban a kevésbé edzettek legyintenének, hogy ezt nem nekik találták ki, íme a kutatások egy érdekes eredménye: a kevésbé edzett emberi szervezeten alkalmazva az eszköz a mérések szerint jóval hamarabb kezd el energiát termelni és a teljes edzésidőtartam alatt jelentősen több áramot is előállít.

Nyomtass erőművet!

Az elkövetkező évek nagy slágere lehet a 3D nyomtatás – lehetőséget ad olyan moduláris rendszerek létrehozására, amelyeket aztán az IKEA-bútorok vagy a LEGO mintájára otthon bárki a magának megfelelő módon összeállíthat. Egy lengyel vállalat, az Omni3D egy olyan összehajtható szélturbina vázat tervezett, amely akár egy hátizsákba is belefér és 300 watt kapacitás leadására képes. Ez már elég egy mobiltelefon feltöltésére, lámpák vagy kisebb berendezések működtetésére. Ráadásul a moduláris felépítésének köszönhetően szinte bárhol felállítható mindenféle speciális szerszám és eszköz nélkül.
Emiatt a tulajdonsága miatt a berendezés nem csak a kempingezőknek lehet ideális eszköz, de akár a szegényebb fejlődő térségek villamosenergia-hálózattól elzárt területein élők számára is egy megfelelő megoldást jelenthet az áramtermelésre.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1006719441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.09.22. 15:55:37

" Egy lengyel vállalat, az Omni3D egy olyan összehajtható szélturbina vázat tervezett, amely akár egy hátizsákba is belefér és 300 Watt kapacitás leadására képes. "

Már csak azt kellene valahogy elérni, hogy a pihentagyúak ne marhaságok fejlesztésével foglalkozzanak !
300 Watt-ot egy kis kézi áramfejlesztővel is lehet termelni. Vagy például egy terítőként széthajtogatott napelem is képes rá.

bankvezér 2014.09.22. 16:02:58

Lassan már ingyen lesz az áram, ezek a szerencsétlenek pedig azon törik a fejüket, hogy milyen eddig nem alkalmazott módon állítsanak elő (drágán) egy kevéske áramot. :))

bankvezér 2014.09.22. 18:33:00

"...körülbelül fél kiló sertészsírból 4,5 liter üzemanyagot lehet előállítani, amivel egy átlagos motorkerékpár akár 100-130 kilométert is megtehet. "

Hát persze, ahogy azt "Móriczka" elképzeli.... :(((
Ha a zsírból nyert üzemanyag benzinnel egyező energiatartalmú, akkor egy kg hidrogénből 3 kg ilyen üzemanyagot lehet előállítani, de azt is csak úgy, hogy a hidrogén mellé még valamilyen megfelelő anyagot kell társítani. A hidrogénnél nincs magasabb energiatartalmú anyag a Földön. Tehát a poszt szerinti kilencszeres arány teljesen lehetetlen.

bankvezér 2014.09.22. 18:36:26

Egyébként is kár lenne fél kiló zsírért levágni egy disznót. Inkább ültessék fel a motorra, és pedálozzon.
A pedálozás ifjú Chikánra is nagyon ráfér ! Még mindig sokkal jobban jár, mintha levágnák a zsírjáért. :)))

itoérambolafoci 2014.09.23. 12:11:54

Fél kiló zsír égéshője kb. 19,5MJ, ami kb. 0,6 liter benzin égéshőjének felel meg.

Ezek után nagyon nehéz elképzelni, hogy miféle "üzemanyag" az, amiből 4,5 litert lehetne fél kiló zsírból előállítani.

Azt meg még nehezebb elképzelni, hogy 0,6 liter benzinnel egy motorkerékpár 100-130 kilométert tudna megtenni.

A zsírtartalmú állati hulladékok leghatékonyabb és legtisztább felhasználása a hulladékégető erőmű.

Motorhajtó üzemanyagot csak végszükség esetén volna érdemes állati zsiradékból készíteni.

A belátható jövőben pedig nem várható ilyen "végszükség".

Untermensch4 2014.09.28. 19:48:04

@itoérambolafoci: a belátható jövőben előfordulhat hogy az orosz szénhidrogének piaca nem európa lesz hanem kína, nem? úgy sem lehet értelme a zsírüzemanyagnak hogy esetleg a feldolgozás technológiája tolerálja az energia-ingadozást (szélenergia felhasználása kisebb "puffer-tárolóval")?

Untermensch4 2014.09.28. 19:56:59

@bankvezér: "Tehát a poszt szerinti kilencszeres arány teljesen lehetetlen. "
"tisztán disznózsír hajtotta motorkerékpár"
"Fél kiló zsír égéshője kb. 19,5MJ, ami kb. 0,6 liter benzin égéshőjének felel meg"
ha nincs energiatartalmú adalékanyag akkor érdekes lesz az a 4,5 liter üzemanyag, nem véletlenül kellett átépíteni azt a bizonyos (dízel) motorkerékpárt...

bankvezér 2014.09.28. 23:02:42

@Untermensch4: Hülyeség az egész. Inkább arról van szó, hogyha letekersz 100km-t, akkor fél kiló zsírtól szabadulhatsz meg. :)

Untermensch4 2014.09.29. 11:27:30

@bankvezér: íme a motor: energiaoldal.hu/ez-a-motor-tenyleg-rofog-disznozsirral-megy/
az én rögeszmém továbbra is a stirling-motor, abban simán el lehet égetni a zsírt (is).
egyébként ha lassan ingyen is lesz az áram, nem mindenhol van vezeték kéznél (autonómia), de akkor miért nem állnak át tömegek az egyébként olcsóbban kiépíthető elektromos fűtésre..? :)

bankvezér 2014.09.29. 14:35:27

@Untermensch4:
Egyelőre csak nyáron van ingyen az áram, és akkor is csak rövid időre alkalomszerűen Németországban.

Mi az Stirling-motor?

Untermensch4 2014.09.30. 09:30:54

@bankvezér: külső égésű hőerőgép. egy homályos hipotézisem szerint a lángoktól öleltben két okból kerüli el a figyelmet: 1) alacsony max elméleti hatásfok 2) a hőerőgépek egyik korábbi tanárának szigora a bme-n kb két generációnyi mérnököt tartott távol a témakörtől :)
ha csak azt írod be barátodnak hogy "stirling", a második találat a wiki-s magyarul.
süti beállítások módosítása