Berobbant a karácsonyi szezon – ezekre érdemes figyelnünk

2019. december 06. 11:25 - CHIKANSPLANET

gettyimages-sb10067750u-001_1.jpgBeköszöntött a december és ezzel újra el is jött a karácsonyi dömping ideje. Újra aktuális tehát leporolnunk azt a témát, hogy melyek azok a karácsonyi kellékek, amelyek esetében érdemes azok környezetre gyakorolt negatív hatásaira is gondolnunk. E heti bejegyzésünk célja, hogy tisztán lássuk, hogy a karácsony elengedhetetlen kiegészítőinek – mint például a csomagolópapír, vagy a fényfűzérek – túlzott használata milyen károkat okoz környezetünknek.

Egyszer használatos fenyőfa


A karácsonyfa állításának egészen a 19. század óta komoly hagyománya van. Magyarországon évente átlagosan 2-2,2 millió fenyőfát értékesítenek, ezekből az import 500-600 ezer darab is lehet. Korábban többször írtunk már arról, hogy jó alternatíva lehet a műfenyő is, mostanában ugyanakkor egy új lehetőség, a karácsonyfa bérlés is kezd elterjedni. Az elsőre talán furcsának hangzó kezdeményezés fenntarthatósági szempontból érdekes és hasznos megoldás lehet, hiszen így csökkenhet az „egyszer használatos” fenyőfák száma. Magyarországon a 2000-es évek elején kezdett elterjedni a kezdeményezés és bár viszonylag még kevesen ismerik ezt a lehetőséget, napjainkban egyre több árusnál és kertészetben választhatjuk ezt a megoldást.

Becsomagoljuk a bolygót is

Általánosságban a legtöbb iparágra igaz, hogy a karácsonyi időszakban megugrik a fogyasztás, de nézzük ezt most kifejezetten a karácsonyi csomagolópapírok szempontjából. Ezek rendkívül kelendők, az ünnepek miatt átlagosan 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-ben készült felmérése szerint évente fejenként nagyjából 95 kilogramm papírhulladékot termelnek a magyarok, melynek fele a csomagolásokból származik. Az Egyesült Királyságban pedig annyi csomagolópapír fogy decemberben, hogy kilencszer lehetne az Egyenlítőt „körbetekerni”. Szerencsére kezdenek elterjedni az újrahasznosított csomagolópapírok, illetve az ajándéktáskák is jó alternatívák lehetnek, hiszen azokat a következő évben is feltudjuk használni.

Fényárban úszik az ünnep

Fenntarthatósági szempontból nem mehetünk el amellett sem, hogy az utóbbi években nagy divattá vált a házak, lakások fényfüzérrel való feldíszítése. A NASA 2014-ben publikált adatai szerint olyannyira elterjedtek a karácsonyi díszvilágítások, hogy azok már az űrből is látszanak.  A NASA 70 amerikai nagyvárost vizsgált 2012 és 2013 között. Az adatok láttán jöttek rá, hogy a karácsony közelsége milyen mértékben pörgeti föl az energiafogyasztást. A különbség főleg a kertvárosokban volt látványos, ahol akár 30-50 százalékkal is világosabb volt, mint az év más napjain, míg a belvárosoknál ez az érték csak 20-30 százalék volt. Az elemzéskor egyébként kiszűrték a többi fényforrást, például a holdfényt, a légkör fényvisszaverő részecskéit és a felhőket, hogy izolálják a Földről érkező fényeket. A kapott adatok szerint a bolygó nagyjából Black Friday környékén kezd felragyogni, a fényár pedig az év végére éri el a csúcspontját.

A Mikulás sem környezetbarát

A heti bejegyzés végére egy megmosolyogtató statisztikát hoztunk olvasóinknak, amely szerint bizony a Mikulás karácsonyi tevékenysége sem túl fenntartható. Egy éjszaka alatt ugyanis a számítások szerint 196 millió kilométert tesz meg és ezzel 67,9 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki. Ennek legnagyobb részét, egészen pontosan 98 százalékát az ajándékok teszik ki, ezt követi az ajándékgyár 980 000 tonnával. Bronzérmes a már fentebb is említett csomagolópapír 284 493 tonnával, majd a felhasznált szén 231 702 tonnával.

karacsony.png

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3315340864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása