Sörhiány – a klímaváltozás kézzel fogható következménye

2018. október 19. 14:11 - CHIKANSPLANET

shutterstock_291095306.jpgElsőre furcsának és oktalannak tűnhet a különböző természeti katasztrófák, nagy hurrikánok közepette a sörről értekezni. Ugyanakkor sokak számára talán megfoghatóbbá teheti a klímaváltozás valóságát és következményeit az, ha ilyen apró, hétköznapi dolog jövőjéről beszélünk. A változások következményei messzire gyűrűznek, az időjárási mintázatok megváltozása a mezőgazdaságra kifejtett hatása révén a bevásárlólistánkon és a szabadidős tevékenységeinken is nagyot alakíthat.

Egy nemzetközi kutatócsapatnak a Nature Plants tudományos folyóiratban publikált cikke szerint a század végére a felmelegedés és a szárazság az árpa terményben olyan károkat okozhat, ami a sörkínálat megcsappanásán és az ital árának növekedésén keresztül a sörkedvelő emberek számára igen kellemetlen lehet.  A téma nagyon jó választás volt a kutatók részéről, hiszen a sör a világ legnépszerűbb alkoholos itala: az európaiak átlagosan fejenként 100, az amerikaiak pedig 75 litert fogyasztanak évente - az eredményekre tehát sokan felfigyelhetnek. A Kínából, Angliából és az USA-ból verbuválódott csapat az éghajlatváltozás bizonyos tényezői (szárazság, hőhullámok, globális vízhiány) és a pillanatnyi gazdasági mechanizmusok alapján modellezte a mezőgazdasági termelésben és fogyasztói piacon bekövetkező változásokat. Főként azokra a térségekre koncentráltak, amelyeken ma is árpát termesztenek, 34 országot vontak be a vizsgálatukba és öt különböző klímaváltozási szcenárió következményeit is elemezték.

A legoptimistább számolás szerint a hőmérséklet 2°C-os emelkedése mellett a termények mennyisége 10%-ot csökken, a legrosszabb esetben pedig, a 4°C emelkedés nyomán a termelés közel 17%-os csökkenést mutat. Mivel pedig kevesebb árpa fog rendelkezésre állni, a sör alapjául szolgáló árpamaláta előállítása is kisebb mértékű lesz. Steve Davis, a Kaliforniai Egyetem klímakutatója és a cikk egyik szerzője szerint ilyen készlethiány esetén a termesztők inkább a haszonállatok takarmányozására fordítják terményeiket – így abból kevesebb jut a manufaktúrákba. Ha a jelenlegi kereslet mellett a sörkínálat az előrejelzések szerint csökken, akkor a nedű kifejezett drágulása elengedhetetlen lesz. A leginkább érintettek a hagyományosan sörkedvelő nemzetek, Belgium és Csehország lesznek, de az írek sem úszhatják meg: egy üveg sör ára Írországban a duplájára nőhet, míg a csehek a mostani árak hat-hétszeresét lesznek kénytelen kifizetni.

Az idei nyár rekordhőmérséklete és szárazsága máris megviselte az európai söripart: a kontinens egészét érintő hőhullám miatt az árpa jó része elszáradt, az árpa mezők hozama körülbelül 40%-kal alacsonyabbra tehető. Az Európai Unió körülbelül 500.000 tonnányi hiányt számolhat, ami az árakon is meglátszott: Franciaországban az árpa ára április óta 35%-ot emelkedett. A Colorado állambeli New Belgium Brewery nevű vállalat társadalmi és környezeti felelősségért felelő igazgatója, Katie Wallace szerint a kézműves sörfőzdéknek már most gondolniuk kell a jövőjükre, hiszen egyre nagyobb gyakorisággal jelennek meg a nehezen menedzselhető időjárási periódusok, sokszor hajszálon múlik a termények megmentése. Többen új termőterületek után néznek, főként Kanada északi földjeire tolódik a termesztés, emellett pedig sokan dolgoznak az árpa hidegtűrő téli fajtájának fejlesztésén is.

A kutatók fő célja az volt, hogy eredményeikkel elgondolkodtassák az embereket, különösen a fejlettebb országok lakóinak megmutatva azt, hogy a klímaváltozás végeredményben mindenkit érinteni fog, nem csak a nagymértékű élelmiszerhiányra számító szegényebb területeket: „Kevesebbet fogunk szenvedni” – mondja Dabo Guan, a cikk másik szerzője – „de szenvedni fogunk.”

A megoldást egyébként nem meglepő módon a károsanyag-kibocsátás mérséklése jelentheti, a kérdésben a sörgyárak maguk is sokat tehetnek azzal, ha fenntartható, felelős működést és folyamatokat alakítanak ki. Két nagy sörgyár, a Dreher és a Heineken ezt felismerve már több éve elkötelezte magát a környezetbarát működés mellett, a Heineken 2010-ben létrehozott, „Csapoljunk jobb világot” elnevezésű fenntarthatósági terve négy területre koncentrál: vízgazdálkodás, szén-dioxid-kibocsátás, beszerzés és felelősségteljes fogyasztás; a Dreher pedig három kulcsterületet határozott meg a fejlesztésekhez: a felelős alkoholfogyasztás, a környezettudatos működés és a társadalomra gyakorolt hatás. Ezek a törekvések jó irányba mutatnak, ám a manufaktúrák számára nehézséget jelenthet az újítások költsége, amit pedig a fogyasztók pénztárcája is megérezne – legalábbis átmenetileg. Szerencsére egy másik, nemrégiben megjelent tanulmány azt mutatja, hogy például az államokbeli fogyasztók többsége, 59%-a szívesen fizet többet a fenntartható módon előállított sörért. Ehhez azonban fontos, hogy a fenntarthatóság jól észrevehetően része legyen a márkának, akár vizuálisan is megjelenjen a termékeken. A fenntarthatóság tehát eladható – és talán hasznosabb, ha a sör ennek okán most drágul, nem pedig pár évtized múlva és pár fok hőmérsékletemelkedést követően.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2414310641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2018.10.20. 11:32:21

a klimavaltozas kamu, es a sorhiany is

jelentem, sor van itt boven

Éhesló 2018.10.20. 16:35:22

Egy nemzetközi kutatócsapat 1972--ben megjósolta, hogy a kőolajlészletek 1990-re kifogynak.
Később a kőopajkorszak vége 2000-re lett kitolva.
A nemzetközi tudóscsoportok ismét nem jósoltak jól, átnyergeltek a globális feomelegedésre és sörárpára.
Szerintem elmehetnek a fenébe a jóslataikkal.
Ha lehet még ma.
Inkább lottózzanak.

heptakontanonaéder 2018.10.20. 21:29:56

Nix bedrekken, majd az eszkimók fognak sörárpát termeszteni!
süti beállítások módosítása