Jó szóval oktasd, játszani is engedd…

2018. május 23. 10:28 - CHIKANSPLANET

 chp_education_20180523.jpgA fenntartható fejlődésre való átállás, a fenntarthatósági alapvetések elültetése az emberek fejében kétségtelenül nem könnyű feladat – a jelenlegi felnőtt generációknak kell elkezdeniük a folyamatot, azonban fontos, hogy a szemlélet a fiatalok fejében is benne legyen, hiszen valószínűleg ők lesznek azok, akik életében kiteljesedhet a folyamat. Nem véletlen, hogy egyre több, ezt a filozófiát meghonosítani igyekvő kormányzati program, civil szervezet és vállalati kezdeményezés célozza a gyermekeket. Ma ez utóbbi programok közül mutatok be három példaértékű kezdeményezést.

Talán nem meglepő módon a kezdeményezések közül az első bemutatandó a mintegy 700 millió fiatalnak otthont adó ázsiai térségből ered. A térség egyébként is ismert arról szakmai körökben, hogy a fiatal generációkra építő fenntarthatósági és egyéb programok szülőhelye. Ezek szerencsére nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen a fiatalok ezekre már a még akár csak 10-12 évesek is úgy tekintenek, mint a jövőbeni szakmai karrierjük egyik első állomására.

Panasonic: neveld ki a jövő tudatos fogyasztóit!

A Panasonic – Green Plan 2018 vállalati fenntarthatósági kezdeményezése keretében – nyolc évvel ezelőtt indította el környezeti nevelési programját, amely mára már mintegy 2,8 millió gyermeket ért el a Panasonic Kids School keretein belül. A program két fő lábra épül. Ezek egyike egy kifejezetten szemléletformálást célzó, klasszikus oktatási kezdeményezés, amelynek célja felhívni a gyerekek figyelmét a fenntartható fejlődés fontosságára, megismertetni őket a fenntarthatósági alapvetésekkel. A kezdeményezés másik lába gyakorlati fókuszú, amelynek részeként a gyerekek megtanulnak például mini akkumulátorokat és elemeket építeni, vagy éppen azt, hogy miként kell helyesen fákat és egyéb növényeket ültetni és nevelni. Az oktatott készségek akképpen változnak, hogy a Föld melyik régiójában tartják az órákat – egy dolog azonos minden esetben, mégpedig az oktatási szemlélet és módszertan, amely utóbbi leginkább a gyakorlati oktatásra fókuszál.

Autodesk: az élhetőbb világ a tervezőasztalnál kezdődik

Felismerve a potenciális befolyásukat, és azt hogy a fiatalokat az új technológiák élvonalát jelentő megoldásokkal érdemes támogatni, a multinacionális szoftvervállalat – maradva a kaptafánál – azt tűzte a zászlajára, hogy a fiatalokat megtanítja a fenntartható tervezés (sustainable design) alapvetéseire és követelményeire. Az Autodesk létrehozta hát fenntarthatósági műhelyét, amelyen keresztül a sustainable design iránt érdeklődő diákok és a pedagógusok számára is elérhetőbbé tette azokat a technikákat és elméleti anyagokat, amelyeken keresztül megtanulhatják, és megtaníthatják hogyan tervezzenek dolgokat a bolygónk kínálta erőforrások keretein belül anélkül, hogy kizsákmányolnák annak erőforrásait.

A vállalat ingyenes videókat, oktatóanyagokat és esettanulmányokat biztosít, amelyek segítik a feltörekvő fiatal tervezőket és jövőbeni mérnököket a fenntartható termékek kiépítéséhez. A program egyik fókuszterülete az épülettervezés, amelynek keretében azt mutatják meg a fiataloknak, hogy a természeti erőforrások és az újratermelődő természetes anyagok révén miként javíthatják az energiahatékonyságot és az épületek vízkezelését.

APRIL: az erdő érték

Indonézia egyik legnagyobb papírgyára, az APRIL, szorosan együttműködik a fiatalokkal a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatok megosztásában és a régióban nagy problémákat okozó, rendre visszatérő erdőtüzek megelőzésében.

A vállalat oktatási tevékenységét – saját döntésüknek megfelelően – elsősorban azokban a közösségekben végzi, amelyekben ő maga is mozog, elsősorban a helyi közoktatási intézményekkel és egyetemekkel, főiskolákkal működik együtt és szervez közös programokat velük. A vállalat által létrehozott Fascinating World of Forestry oktatási program arra ösztönzi a diákokat, hogy minél többet megtudjanak a régió erdőiről, fedezzék fel, hogy miként lehet a papírgyártást és az egyéb faanyagot igénylő iparágakat fenntarthatóvá tenni. Emellett működtetnek egy Fire Free Village programot is, amelyen keresztül a helyi közösségek és fiatalok tűzzel kapcsolatos tudatosságának alapjait igyekeznek lerakni, amely segíthet megelőzni a térséget rendre sújtó súlyos erdőtüzeket.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3713994734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása