Hogy jön az egészségértés a fenntarthatósághoz?

2018. április 06. 12:56 - CHIKANSPLANET

resized_shutterstock_436493467.jpgEgyáltalán mit nevezünk egészségértésnek? És van-e bármi köze ennek a fenntarthatósághoz? Az az ember, aki tisztában van azzal, hogy az egészség mekkora érték, és ezért tesz is nap, mint nap, általában sokkal tudatosabban éli életének más területeit is, például odafigyel a szelektív hulladékgyűjtésre, spórol a vízzel, az árammal és sokkal inkább jellemző rá, hogy globálisan gondolkozik.

Az egészségértés (health literacy) azt jelenti, hogy mennyire vagyunk képesek az egészségügyi információkat beszerezni és azok között eligazodni, értjük-e az ezzel kapcsolatos adatokat, összefüggéseket. Azt is ide sorolják, hogy mennyire értjük a prevenció lényegét, és hogyan állunk az egészséges életmóddal – magyarán nem elég érteni a dolgokat, az is lényeges, hogy azokat be tudjuk integrálni a mindennapjainkba, képesek legyünk felelős döntéseket hozni az egészségünkkel kapcsolatban. A kutatások azt mutatják, hogy sajnos az egészségértés globális szinten nem túl magas, és mi magyarok sem vagyunk elég tudatosak e téren, gyakorlatilag évtizedes lemaradással rendelkezünk. Az AIPM Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének megbízásából készült 2015-ös kutatás például arról számol be, hogy itthon az emberek felének – finoman fogalmazva – problémás az egészségértése.

Akik kevéssé tudatosak az egészségükkel, annak megőrzésével és helyreállításával kapcsolatosan, azok kevésbé hajlandóak követni a terápiát, ami tekintélyes többletköltséget jelent az ellátórendszernek. A páciensek oktatása jó megoldásnak tűnik, amely egy egészségesebb társadalomhoz vezethet, ez pedig még pénzügyi megtakarítással is jár.

Ha tágabb kontextusban vizsgáljuk a témát, akkor azt találjuk, hogy az egészségértés összefügg mással is, például a funkcionális analfabetizmussal. Ez azt jelenti, hogy bár az illető el tud olvasni egy szöveget, értelmezni már nem képes – a magyar gyerekek negyede kerül ki úgy az általános iskolából, hogy problémás a szövegértése, vagy az alapvető számolási feladatokkal hadilábon áll. Elég, ha csak a szívsajdító PISA-eredményekre gondolunk. Ez pedig odáig vezet, hogy az emberek személyes, társadalmi és kulturális fejlődése kerül veszélybe.

És akkor el is érkeztünk a fenntarthatósághoz.

Amikor fenntarthatóságról beszélünk, akkor három dimenziót értünk alatta – gazdasági, környezeti, illetve társadalmi dimenziókat. Az egészségértés fejlesztése megalapozza azt, hogy saját egészségünk megőrzésében aktív szerepet vállalhassunk, sikeresen képviselhessük érdekeinket a témában. Ha ez megvan, akkor ösztökélhetjük a politikai és szakmai döntéshozókat, hogy a kötelezettségeiknek eleget tegyenek, és az egyenlőség megteremtésének érdekében az egészségügyben is tartós és előremutató döntéseket hozzanak, ami végső soron nekünk, és az egészségünk megtartásának is jót tesznek majd. A marginalizálódott és hátrányos helyzetű csoportok igényeinek kielégítése különösen fel tudná gyorsítani a haladást az egészségügy területén tapasztalható egyenlőtlenségekben. Hosszú távon a Fenntartható Fejlődés Céljaiból (SDGs) több területen is számíthatunk javulásra, amennyiben sikerül az egészségtudatosságot mélyíteni.    

A jobb egészségértés tehát elvezethet a szegénység, az éhezés csökkentéséhez, a minőségi oktatáshoz, a tisztességes munkához és gazdasági növekedéshez, általa mérséklődne az egyenlőtlenség, valamint segíthet megteremteni a békét, az igazságot és az erős intézményrendszert.   

 

 

      Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr613814164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.04.06. 20:25:41

A gond ott van, hogy a kuruzslók szart sem tudnak az emberben zajló folyamatokról, de ezerrel osztják a bölcs tanácsokat. Aztán ezekről időről időre kiderül, hogy nem is voltak annyira bölcsek.

Jobb lenne ha inkább elmennének szakmát tanulni, és akkor jönnének elő, ha Pl. van hatékony gyógyszerük a rákra, cukorbetegségre, időskori makuladegenerációra, stb. Jelenleg olyanok mint az az autószerelő aki nem tudja megjavítani a motort, de megmondja a frankót hogy hogyan kellene hogy vezessek szerinte ahhoz, hogy ne kopjon annyira a motor.

Kunhallmi Agnes. 2018.04.07. 04:29:49

Egy fontos informaciot osztok meg veletek, adjatok tovabb.
A rendkivul magas valasztasi reszvetel miatt, ugy hatarozott a valasztasi bizottsag, hogy a valasztas ket napos lesz, mert egy nap alatt technikailag nem lehet lebonyolitani.

Igy tehat, VASARNAP a kormanyparti szavazok szavazhatnak, es HETFON fognak szavazni az ellenzeki szavazok.

Mindenkit megkerek hogy terjeszetek, mindenki tudjon rolla nehogy a szegeny ellenzeki szavazok potyara odamenjenek vasarnap.

kvadrillio 2018.04.07. 19:36:03

Maculadegenerációra az amcsik már tudnak számítógéppel beállított szemüveget gyártani...:O)

kvadrillio 2018.04.07. 19:37:00

@Kunhallmi Agnes.: ...jahhhhh....köszi, hogy szóltál.....te maradj csak otthon, majd helyetted MI savazunk...:)))
süti beállítások módosítása