Erdő az épületeken, okos kuka, okosburkolat – hódít a smart city

2018. február 16. 10:40 - CHIKANSPLANET

resized_shutterstock_411077929.pngMinden energiatermelő technológia, még a megújulók is, hatással vannak a környezetre. Ha megnézzük például, hogy 1000 megawattnyi energiatermelő kapacitás kiépítése mekkora területet igényel, akkor azt látjuk, hogy a szélerőművek létesítéséhez nagyjából négyezer hektárra van szükség, ekkora kapacitású naperőmű létrehozásához pedig mintegy kétezer hektár földterület szükséges. Bár a szélerőművek tövében lehetséges a terület mezőgazdasági hasznosítása, ezt a naperőművek esetében nem lehet megoldani. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom azokat a megoldásokat, amelyek több funkciót képesek egyszerre ellátni – ezáltal maximálisan kiaknázzák az adott felületben rejlő lehetőségeket. Ilyen például az a napelemes térburkolat, amely három magyar srác fejéből pattant ki.

Természetesen az okosburkolat energiatermelő képessége egyelőre nem mérhető egy naperőmű teljesítményéhez, de mindenképpen hozzájárul a technológia a smart city koncepciójához. Egyes statisztikák szerint 2050-ra a bolygó lakosságának 70 százaléka városokban fog élni. Az emberek, így a városok energiaigénye folyamatosan nő, mivel a technológia fejlődik és egyre több elektronikai eszközzel vesszük körül magunkat. Az okos város filozófiája városonként, de még országonként is eltérő lehet, hiszen függ az adott társadalom fejlettségi szintjétől, vagy például attól, hogy az adott kormány, és különféle szervezetek mennyit hajlandóak és tudnak áldozni a környezetkímélő, fenntartható és okos megoldásokra. Noha e tekintetben láthatunk extrémitásokat is. Gondoljunk például a felhőkarcolókra tervezett vertikális erdőre vagy a napenergiával működő okos kukákra Kolumbiában, amely a növekvő hulladékmennyiség kezelésében jelenthet előrelépést. Ezek elsőre furcsának hathatnak, de ha jobban belegondolunk illeszkednek a trendekhez.    

A Platio napelemes térburkolat is egy hasonló elven alapuló magyar startup. Az újrahasznosított műanyagból készült moduláris energiatermelő térburkoló rendszer alkalmas a város különböző kültéri elektromos eszközeinek árammal történő ellátására, így például képes megfelelő mennyiségű energiát biztosítani a közvilágítás, valamint a közlekedésirányítás számára. Ezen kívül a rendszer egyéb okoseszközök és kütyük töltésére is használható, mindezt az elektromos hálózattól függetlenül.

Mivel a városokkal egyébként is egyre nagyobb területeket hódítunk el a természettől és egyre több aszfaltra, járdára lesz szükségünk ahhoz, hogy közlekedhessünk, így a térkőbe, járólapba beépített napelem két funkciót ötvöz egyben. Ahhoz, hogy fenntartható módon tudjunk növekedni elengedhetetlenek lesznek a jövőben az ilyen és az ehhez hasonló megoldások.      

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr8213673978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2018.02.22. 21:23:58

Túl vastag nehézkes és a mechanikai védelem költségessé teszi. A tetők és házfalak jobbak, filmrétegként olcsón könnyedén felrakhatók.
süti beállítások módosítása