A nagy műanyag bumm: bioműanyag lenne a megváltónk?

2018. január 26. 10:55 - CHIKANSPLANET

shutterstock_125386415.jpgEgyre több műanyagot használunk fel, amelynek köztudottan nagyon káros következménye van a környezetünkre. Az egyik leginkább műanyagigényes szektor a különféle üdítőital-gyártó cégeknek palackokat gyártó vállalkozások piaca. Szerencsére észlelhető egyfajta elmozdulás a fenntartható fejlődés felé nem pusztán a lakosság, de ezen gyártók és vállalatok részéről is. Több kutatás is zajlik, amelyek azt célozzák, hogyan lehetne visszaszorítani a „mű” műanyagot, és átállni egy környezetkímélőbb megoldásra. A bioműanyag, a cukornádból, fából és kukoricából készül és a jövő egyik fő „mű” műanyag-helyettesítője lehet... az olajvállalatok nagy örömére. 

A statisztikák szerint világszinten egymillió műanyag palackot vásárolunk percenként, és ez a szám 2021-re 20 százalékkal növekedni fog. Ha arra gondolunk, hogy évente több tonna műanyag kerül hulladékként például a tengerekbe, óceánokba és hozzávesszük, hogy egy műanyag palack átlagosan 400-450 év alatt bomlik le, akkor elég sötét jövőkép tárul elénk (azt már csak félve említem, hogy a műanyag sajnos a halak szervezetéből mikroszkopikus méretű műanyagdarabkák formájában az emberi szervezetbe is könnyen bekerül). 

Kivéve, ha találunk egy természetes és gyorsan lebomló alternatívát, például a bioműanyagot, amely Európában jelenleg pusztán még csak egy százalékát teszi ki a teljes felhasználásnak. 

A változáshoz idő kell tehát, és a műanyag palackok száma még egy jó darabig növekedni fog, viszont a számok pozitív trendet sugallnak. A European Bioplastics Association (EBA) adataiból kiderül, hogy míg a bioműanyagok globális termelése 2017-ben 2,05 millió tonna volt, addig 2022-re körülbelül 2,44 millió tonnát fognak előállítani belőle. Tavaly a globális bioműanyag-termelés kapacitás 50 százaléka Ázsiában, míg egy ötöde Európában valósult meg. A társaság tagjai között olyan nagy cégeket találunk, mint a Cargill, a Mitsubishi Chemical Holdings, a BASF, vagy a finn papírgyártó Stora Enso Oyj.

Szerencsére a palackok felhasználói is a környezetkímélőbb megoldások felé mozdulnak. A Coca-Cola például készített egy fenntarthatósági akciótervet, amelyben a fontos intézkedések között szó esik például a termékek csomagolásáról is. Eszerint az újrahasznosított PET-palack, valamint a bioműanyag teszi ki a csomagolásuk nagy részét: a cég 40 milliárd üveg csomagolásához használ fel bioplasztikot világszinten.

Jó hír, hogy úgy tűnik, ez még csak a kezdet: világszinten egyre több vállalat gondolja újra a csomagolásokhoz használt anyagok és technológiák mikéntjét, és használ fel bioműanyagot a fenntarthatóság jegyében. A kutatás-fejlesztés területén is láthatunk pozitív példákat. Legutóbb például arról írtam bejegyzést itt a blogon, hogy kutatók egy csoportja megtalálta a módját annak, hogyan állítson elő leghatékonyabban szén-dioxidból etilént, a műanyag-gyártás egyik alapanyagát. 

A fentiek mentén - talán a nem is túl távoli jövőben – a fiatalok már csak a múzeumokban találkozhatnak majd a „mű” műanyagokkal.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7213604733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2018.01.27. 01:56:22

De jó lesz! A megtermelt élelmiszerekből (kukrica, cukornád) meg fából ( jöhet az erdőírtás) készül műanyag.
Pont olyan ostobaság , mint az, hogy nem nagyon gondolkoznak el azon, hogy miként lesz áram az elektromos autóknak. Milyen környezeti károkat okoz az akkumlátor gyártása és utánna a megsemmisítése...
Újra hasznosított papírnál mennyit savazták , kezelték a régi papírt mire "ujrahasznosult".

Karipapa01 2018.01.27. 11:30:34

Érdekes ez a dolog! A környezetvédők a csomagolóanyag gyártókat teszik felelőssé, nem pedig a végfelhasználót. Pedig csomagolni kell, főként a világ népességének a fogyasztását és az ezzel kapcsolatos higiéniai követelményeket figyelembe véve. Nincs olcsóbb és hatékonyabb alternatíva.
A gond ott van, hogy senki nem forszírozza az újrahasznosítást, pedig ebben nagy lehetőségek vannak. Vannak látszatintézkedések és ezzel ki is merül a téma. Összevetve a hulladék vassal, vagy egyéb fémekkel, a műanyagok műanyagok újrahasznosítása valahol a béka segge alatt van. Ki látott már olyant, hogy a vas, vagy rézhulladékot egyszerűen beleöntik a tengerbe? Na ugye?? :D Gyanítom, hogy majd ha elfogy a kőolaj, az utolsó műanyag palack is aranyat fog érni és hajókkal fogják kiszedegetni a tengerből, ami még megmaradt. De nem szabad idáig eljutnunk!
A mai technológiával is hulladék műanyagból rengeteg mindent lehet gyártani, ha engedünk az esztétikai követelményeknek. A felhasználó szerint meg nehogy már a méregdrága telóm, tévém, számítógépem, autóm... gagyi újrafelhasznált múanyagból készüljön, az jó lesz másnak, de nekem nem! A gyártó pedig ehhez igazodik.
Nem a műanyag szennyezi a tengert, hanem az ember!

Carl Tycon 2018.01.27. 20:36:37

"fából"

Hát ez nagyszerű! Irtsuk ki a maradék erdőket is a Coca-Cola kedvéért!
süti beállítások módosítása