Szén-dioxidból etilén, etilénből műanyag

2018. január 19. 11:23 - CHIKANSPLANET

resized_shutterstock_328563644.pngNemrég írtam a blogon arról, hogy Franciaország bejelentette miszerint 2040-re teljesen betiltja az országban és a hozzá tartozó gyarmati területeken a kőolaj- és földgáz kutatását, kitermelését. A cikk kapcsán kaptam egy érdekes kérdést: mi lesz így például a műanyaggyártással, amelynek egyik fontos hozzátevőjét éppen a kőolajszármazékok jelentik. Nos, úgy tűnik megérkezett a válasz! Kutatók egy csoportja megtalálta ugyanis a módját annak, hogyan állítson elő szén-dioxidból etilént, a műanyag-gyártás egyik fontos alapanyagát. Ez forradalmasíthatja a polietilén-előállítás technológiáját, hiszen így az egyébként a környezetre ártalmas etilén kinyerése új, zöld alapokra helyeződhet át.

A Ted Sargean Csoport a Torontói Egyetem kutatói a napokban tették közzé eredményüket a Nature Catalysis nevű szaklapban. A tudósoknak sikerült azonosítaniuk azokat az ideális körülményeket, amelyek fennállása esetén a legnagyobb valószínűséggel lehet szén-dioxidból etilént előállítani. A Canadian Light Source kutatócsoport részecskegyorsítót, elektromos áramot, valamint réz katalizátort használtak a projekt alatt. Az ezek felhasználásával kialakított folyamat előnye, hogy közben a metántermelődést sikerült a minimálisra csökkenteniük.

Statisztikák szerint a globális műanyaggyártás számokban mérve meghaladja a 320 millió tonnát évente – ebből csak Európában mintegy 52 millió tonna műanyagot állítanak elő. Az etilént egyébként jellemzően fosszilis energiahordozókból: kőaljból vagy földgázból állítják elő, amelyből aztán műanyag készül. A fent említett projekt másik fő „alkotóeleme” az emberiség által kibocsátott szén-dioxid, amely a globális felmelegedés egyik fő oka. Ezért sem elhanyagolható az egyik legveszélyesebbnek tartott üvegházhatású gáz ilyen módon történő felhasználása: mivel jelenleg Földünk a légkörben lévő szén-dioxid mennyiséget természetes úton nem tudja lebontani, az ilyen és ehhez hasonló innovatív megoldások nem pusztán azon a téren jelentenek megoldást, amelyre konkrétan irányulnak, de egy fenntarthatóbb jövőt is lehetővé tesznek.

  

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr213587943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2018.01.20. 19:53:44

Azért egy megtérülési számításra kíváncsi lennék...

Tiszta szén-dioxidot kell előállítani (ez sem olcsó).
Feltehetően elég nagy nyomáson és hőmérsékleten játszódna le a reakció és nem mellékesen a hidrogént is elő kellene állítani hozzá, ami szintén energiaigényes.

Nehogy az legyen a végén, hogy elégetünk komoly mennyiségű kőszenet vagy metánt az erőművekben, hogy utána a keletkező szén-dioxid egy részéből műanyagot gyártsunk.

tireless treehugger 2018.01.20. 21:20:16

Ahol nagymennyiségű olcsó energia áll rendelkezésre egész jó megoldás lehet, például automata üzem a szaharában, tartálykocsi viszi a vizet aztán hozza a műanyagot.
süti beállítások módosítása