Ha nem tiszta, vidd vissza…

2018. január 12. 17:12 - CHIKANSPLANET

resized_shutterstock_322342529.pngTízből egy, azaz mintegy 663 millió ember nem jut megfelelő tisztaságú ivóvízhez Földünkön, és ez a szám a népességnövekedés következtében egyre csak nő. A tiszta ivóvíz szempontjából legveszélyeztetettebb régiónak a Szubszaharai Afrika térsége számít. Itt a víz gyűjtése hatalmas terhet ró a családokra. Számukra a tiszta vízhez való hozzáférés nem pusztán kényelmi szempontból fontos, de egészségügyi okokból is. Ezekben a régiókban a vezetékes hálózattól független, innovatív, ugyanakkor gazdaságos újítások jelenthetik a megoldást.

Abban a tekintetben, hogy milyen az emberek tiszta vízhez való hozzáférése nagy eltérések mutatkoznak meg nem csak országok között, de egy adott nemzeten belül is. A Szubszaharai Afrika, vagy más néven Fekete-Afrika régiójában például az országok lakosságának fele nem ellenőrzött forrásból jut vízhez. Az itt élőkre nagy terhet ró az egyébként több kilométer távolságra lévő víz összegyűjtése és szállítása. Ez a feladat a vidéki térségben a családok női tagjaira, valamint a lány gyermekekre hárul tízből nyolc háztartásban. A water.org szerint erre a tevékenységre akár több mint hat óra is kellhet naponta.  

A nem ellenőrzött vízforrásból történő vízfogyasztás magában hordozza a különféle fertőzéseknek a veszélyét. Világszinten a legnagyobb ilyen problémát az E. coli baktériumok elszaporodásával járó fekáliás fertőzöttség jelenti. A WHO adatai szerint évente több mint 500 ezer ember hal meg valamely, a nem megfelelő minőségű víz által okozott fertőzésben. A világnak egyre nagyobb szüksége van olyan, lehetőleg megújuló energiaforrásból táplálkozó innovatív, ugyanakkor gazdaságos technológiára, amely megoldást jelenthet a vízkrízisre.

Már egy ideje elérhetők olyan eszközök, amelyek segítségével lehetséges a levegőből vizet előállítani, de ezek a módszerek általában a levegő magas páratartalmát feltételezik, valamint rendkívül nagy mennyiségű villamos áramot igényelnek. Ezek a feltételek nem reálisak az előbb említett területeken.  Így a költséghatékony megoldások itt fokozottan előtérbe kerülnek. A szakemberek olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek egyrészt a napenergia segítségével működnek, másrészt még a száraz területeken is használhatóak, ahol a Föld lakosságának egyharmada él, gyakorta elég nagy szegénységben.   

Az MIT és a Kaliforniai Egyetem közös munkájának eredményeként született meg az az eszköz tavaly, amely képes a sivatagi levegőből ivóvizet létrehozni napenergia felhasználásával. A szerkezet már a levegő 20 százalékos páratartalma esetén képes vizet előállítani, ami nagyon jó eredménynek számít, ha összehasonlítjuk az elődeivel, amelyek 50 százalékos páratartalomnál funkcionálnak. A projekt ugyan még a kezdeti szakaszban van, de mindenképpen bizalomra adnak okot az ilyen és az ehhez hasonló technológiai újítások.

 

Forrás: The Guardian, Scientific American     

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr4813569571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása