Üdv, francia döntés, már vártunk rád!

2017. december 21. 13:18 - CHIKANSPLANET

chp_francia_dontes_szenhidrogen_20171221.jpgA 2017-es évben több intézkedés is történt a környezeti, gazdasági, társadalmi fenntarthatóság területén. Azt gondolhattuk, hogy az év végével most már ráfordulunk az ünnepekre, lenyugodnak a kedélyek és mindenki átszellemül egy kicsit, amikor a napokban egy valóban radikális, ugyanakkor nagyon időszerű bejelentésnek lehettünk fültanúi. Még ki sem hűltek a székek a németországi Bonnban, ahol idén november közepe táján immár 23. alkalommal tartották meg a szokásos ENSZ klímacsúcsot, Franciaország bejelentette, hogy 2040-re teljesen betiltja az országban és a hozzá tartozó gyarmati területeken a kőolaj- és földgáz kutatását, illetve kitermelését.

Az ENSZ klímacsúcs, amelyen a párizsi megállapodás részleteiről egyeztettek a résztvevők, egy apró (és természetesen nem elhanyagolható) állomás a klímaváltozás elleni harcban. Bolygónk felmelegedése egyre nyilvánvalóbb, amelyet már egy jó ideje a világ kormányai sem hagyhatnak figyelmen kívül. A fenntarthatóság és klímavédelem jelszavával történő tervezés szükségszerű, ugyanakkor látnunk kell, hogy minél tovább halogatjuk a cselekvést, annál radikálisabb tettekre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenleg olyan erőteljesen megfigyelhető negatív megatrendeket megfékezzük, netán visszafordítsuk.

A francia parlament által elfogadott döntés – amely 2040-től betiltja a kőolaj- és földgázkutatást, valamint ezeknek a fosszilis energiahordozóknak a kitermelését – egyértelműen radikális. Ugyanakkor valószínűleg az ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket kell nagy örömmel üdvözölnünk, hiszen ezek érhetnek el hosszú távon is érezhető, valódi megoldást. Bár a Franciaországban az előbb említett fosszilis energiahordozók az összes termelésnek mindössze egy százalékát adják, a bejelentés értékéből ez semmit nem von le. Nem csak egy bejelentésről van szó, hanem egyben egyfajta kinyilatkoztatásról, állásfoglalásról, a tettek iránti elköteleződésről, sőt: példaállításról is.

A történelem folyamán Franciaország (mellette olyan államokkal, mint Németország és Anglia) mindig élen járt az európai nemzetek között a fejlődésben és az innovációban az élet szinte minden területén. Ezzel pedig húzták a többieket előre, akik ráálltak egy követési pályára, és próbálták utolérni a „nagyokat”. Tőlük implementáltak különféle ötleteket, fejlődési irányokat, amelyekkel könnyebb, jobb, minőségibb lett az adott technológia, vagy maga az élet. Így a francia döntés egy szélesebb spektrumban is értelmezhető, valamint felveti a kérdést, hogy ki lesz a következő a sorban a hasonlóan radikális döntések meghozatalában.

A 2040-es dátum már nincs olyan messze, mint amilyennek tűnik, és egyre inkább egyértelművé válik, hogy nem halogathatjuk a cselekvést. Természetesen a megújuló energiahordozók rendszerbe szervezése még nem kis kihívást jelent az energetikai szakembereknek, a technológia rohamos fejlődését látva azonban nincs okunk panaszra. A napenergia megtermeléséhez és felhasználásához szükséges eszközök gyors ütemben fejlődnek, amelynek – a jelent látva – egyik fő motorja nem más, mint Kína. A közeljövő a kicsi, ugyanakkor magas hatásfokú fosszilis és megújuló energiaforrásokat is hasznosító erőműveké. Ez azonban nem lesz sokáig fenntartható, és a napenergia egyre hatékonyabb termelésének, felhasználásának, valamint a rendszerbe integrálhatóságának javításával fokozatosan el kell hagynunk a fosszilis energiahordozókat. Szép lassan magunk mögött hagyjuk a kőkorszakot, és belépünk egy megújulókon alapuló jövőbe.

  

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7913516375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na4 2017.12.21. 14:53:31

A franciáknak alig van saját szénhidrogénes energiahordozójuk. Majd emelik az atomreaktorok számát. Most is van nekik vagy 60 db.

tireless treehugger 2017.12.21. 22:20:43

2040 teljesen reális dátum, ha csak a jelenlegi sebességét nézzük a nap-szél terjedésének.

De én nagy ugrásra számítok a fúziós erőműveknél, főleg a wx7 környékén, most ősszel volt egy hosszabb idejű plazma kisérlet és teljes a titkolózás, ami szerintem nagyon nagy eredményt akar elfedni.

@na4:

A franciák kevésbé kitermelnek inkább kereskednek. Az a kicsi olaj cég "total" nagyobb a lukoilnál, rosznyeftnél meg a gazpromnál is. A jelentéktelen franciák jelentősebb olajszereplők mint az orosz nagyhatalom.

na4 2017.12.22. 07:36:36

@tireless treehugger: Egy szóval sem mondtam, hogy nem így van. A francia cégek főként külföldön tevékenykednek, és nagyon is profik: Total, Beicip Franlab, Institute Francis Du Petrol, stb. Ezeknek nem tilthatja meg a francia állam, hogy külföldön dolgozzanak. Valószínűleg jelentős adófizetők. Ha elüldözik őket, a francia állam jól térdenlövi magát.

Kopácsi János 2017.12.23. 12:02:36

Azt hiszik hogy a villany autónak nincsenek hátul ütői? Az akkumulátorban a sok mérgező hulladék azzal mit fognak csinálni ha mindenki át áll? így is rengeted a vegyszer akkor az fog nagyon meg emelkedni!
süti beállítások módosítása