Az USA jobban teljesít, mint várta

2017. szeptember 22. 11:50 - CHIKANSPLANET

Az ipari méretekben termelt napenergia ára biztató mértékben csökkent

shutterstock_521921170.jpgSokat lehetett olvasni a hírekben mostanában, hogy a napenergia egyre olcsóbb. Ezt kicsit pontosítva lényegében arról van szó, hogy a nagyüzemi napelemek áramtermelésének költségei már 2017-re arra a szintre csökkentek, amivel az Amerikai Energiaügyi Minisztérium csak 2020-ra tervezett. A becslések persze sosem 100 százalékosan megbízhatóak – és ezeket a becsléseket még 2001-ben lőtték be –, de ebből is az látszik, hogy gyorsabb a fotovoltaikus technológiák árának csökkenése, mint amire számítottunk, és ez egy jó hír a fenntartható energetika számára. Egy kicsit bővebben érdemes tudni arról is, hogy minek hatására estek így az árak.

Az árak csökkenése mögött nagyrészt a technológiai költségek csökkenése áll, azaz a berendezések előállítása olcsóbb lett. Ezt pedig az okozta, hogy a piac is egyre több lehetőséget lát ebben a fajta áramtermelésben, így egy egészséges verseny alakult ki a gyártók között, ami azért folyik, hogy ki tud jobb ár-érték arányú megoldással előállni. Az ár-érték javuláshoz a kutatás-fejlesztés ráadásul a napcellák hatékonyságának növelésével is hozzájárult, amint az a Renewable Energy Laboratory tanulmányából is kiderült. Így tehát nem csak az egységek ára csökkent, de azok energiatermelő képessége is növekedett. Dupla haszon!

A folyamatnak ráadásul a fogyasztók is egyértelmű nyertesei, hiszen folyamatosan csökken a napenergiából előállított áram ára is.

Az is igaz azonban, hogy mindezzel még csak az út elején járunk: továbbra is alacsony szintű a napelemek által termelt elektromos áram mennyisége a teljes termelésen belül, ami a következő ábrából is jól látszik. Ez azt mutatja, hogy az erőművi méretben, napenergiából termelt áram aránya a 2007-es és az előtti időszakban kvázi nem létezett, de a nominális növekedés arányaiban még így is  csak 1.4 százalékos részesedésre elég az Amerikai Egyesült Államokban. Jó hír viszont, hogy ezt viszonylag gyorsan érte el: az energetikai iparban 10 év nem hosszú idő. Ráadásul ez a folyamat nem áll meg: amint tovább csökkennek az árak, ez az arány csak nőni fog.

energy_generation.PNG

Az erőművi méretű villamosenergia-termelésben egyre nagyobb teret nyer a napenergia az Amerikai Egyesült Államokban. Az ábra és adatok forrása: Atlas

Érdekesség, hogy most, hogy az Amerikai Energiaügyi Hivatal mérése szerint az ország már elérte ezen a téren a 2020-ra kitűzött célokat, a tengerentúlon nem szándékoznak leállni, az eredmények tükrében inkább átírták a 2030-ra megfogalmazott céljaikat. Annyi biztos, hogy hallunk még majd róluk, hiszen az amerikai piacok fejlődését innen Európából továbbra is érdemes szemmel tartani.

 

Források: Quartz, 444

 

További érdekes olvasnivaló:

Energetikai közgazdászok figyelmébe ajánlom a National Renewable Energy Laboratory tanulmányát a fotovoltaikus berendezések árának modellezéséről: https://www.nrel.gov/docs/fy17osti/68925.pdf

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr3212885780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.09.25. 20:44:39

Szerintem mindenki jobban teljesít, az emberek fel vannak spanolva, gigantikus mennyiségű pénz keresi a hozamot aztán amikor az igény és a fedezet összetalálkozik akkor meglódul a tevékenység.

Néhány éve olvastam memot arról hogy nagybankok leálltak a szén finanszírozással, futó projektek igen de semmi új. És már ez elég lenne egy lakható földhöz, de akkora a lendület hogy most már az olaj és gáz is kikerül a pénzügyi tervekből. Most az inga kileng a másik oldalra, brutális és nagyon gyors indokolatlan változásoknak nézünk elébe. Tíz éve még 40 évnyi gázkorszakot jósoltak, de alighogy elkezdődött már el is múlik. Emlékeztek még hogy mindenki a kínaiakat nevette hogy rézkészleteket vásárolt fel, bányákat vett, gigantikus fém réz és alumínium készletet halmozott fel?, itt a válasz hogy miért, saját tervei és időzítése szerint erőlteti rá a világra a villanykorszakot.
süti beállítások módosítása