Helyzetjelentés – az év első fele és a zöldenergia

2017. június 02. 10:09 - CHIKANSPLANET

shutterstock_105204650.jpgHalad előre a megújulók bravúros fejlődése – öt hónap telt el 2017-ből, és máris rengeteg rekord dőlt meg a megújulóenergia-termelési technológiák területén. A világ legnagyobb úszó naperőművéről és tengeri szélerőművéről, valamint a folyamatosan csúcsteljesítményeket produkáló kaliforniai termelés rekordjairól lesz szó. Illetve arról, hogy mindehhez az iparági szereplők hogyan viszonyulnak.

A fenntarthatóság fanatikusaként mindig van minek örülni – kis túlzással olyan ez, mintha a kedvenc sportcsapatunk egyre-másra túlteljesítene. Különös egyébként, hogy ez akkor tűnik exponenciális növekedésnek, ha az ember nem érintett az iparágban –ugyanis egy-egy energetikai beruházási döntés alsóhangon is 15-20 évre szól, idő kell tehát a változáshoz. 

Egy-egy üzleti döntés üzenetét tekintve azonban szükséges az, hogy ezek a döntések és vállalt irányok jósoljanak a közeljövőről. Ha például egy iparvállalat új gyárat épít és energetikai megoldásban gondolkozik, akkor a következő 20 évre vonatkozóan elő kell tudnia állnia valid feltételezésekkel, le kell tenni azt a bizonyos voksot valamilyen energiamix mellett. De hogy ne tűnjön mindez túl távolinak – ugyanez a helyzet például egy magánháztartásban is. Amikor eldöntjük, hogy napelemeket vásárolunk a háztartásunk energiaellátásnak korszerűsítésére, akkor azok a napelemek a most még általános iskolás korú gyerekeinket látni fogják leérettségizni, akár még lediplomázni is. 

Az energetika szerintem egyértelműen gyorsabb fejlődésen megy keresztül, mint azt az iparágban dolgozók érzékelni tudják, és a jó hír az, hogy mindez a fenntarthatósági alapérték mentén történhet. Ebben a viszonylag lassan változó iparágban magától értetődően szükség van a közeljövő komoly tanulmányozására és a trendek előrejelzésére.

Az ALTEO háza táján az egyik kedvenc energiaipari anekdotánk az, miszerint 2000 környékén megkérdezték az összes, energiaiparban működő szereplőt – iparvállalatok, tanácsadócégek, pénzügyi szakértők, NGO-k – arról, hogy mik a várakozásaik a következő 20 év energiapiaci haladásával kapcsolatban. A csattanó az, hogy akinek az akkori előrejelzése megközelíti azt az állapotot, amiben 2017-ben vagyunk, az a Greenpeace. Az iparági szereplők közül senki nem gondolta azt, hogy 2017-ben a megújulók energiapiaci jelenléte jelentős lesz az energiamixben. Szinte nullára tették. És ugyanez igaz az elektromos autózásra vonatkozóan. Szerencsére most már bizton mondhatjuk, hogy ennek a kérdéskörnek a megjósolásában a Greenpeace nyert. 

És hogy most én is bizonyítsam, valóban dinamikus a fejlődés, összegyűjtöttem az elmúlt időszak legnagyobbat szóló, megújulókkal kapcsolatos innovációit. 

2017 első felének legnagyobb bravúrjai a fenntartható energiatermelés terén:

• A mérnöki megoldások közül kiemelendő a kínai Huainan város melletti tavon felállított úszó naperőmű, ami ugyan nem a teljesítménye (40 megawatt), de mérete alapján a legnagyobb ilyen jellegű megújulókat használó erőmű a világon. A vízen működés előnyeiről azt lehet tudni, hogy nem vesz el értékes szárazföldi területeket, segít az alatta elterülő édesvíz elpárolgásának a csökkentésében, és a víz segít alacsonyan tartani a panelek hőmérsékletét, amelyek így hatékonyabban működnek.

Az építmény természetesen igen látványos, ahogy a kép is mutatja:

sungrow-power-floating-solar-plant-huainan-china-designboom-05-25-2017-818-002.jpg

• Hozzánk közelebbi létesítmény az angliai tengeri szélerőműpark, amelyet idén májusban helyeztek üzembe. Anglia északnyugati partjainál helyezkedik el az ún. Burbo Bank „szélfarm”, ahol összesen 32 darab, egyenként 195 méter magas szélturbina termel áramot. Ezek a világ legnagyobb szélturbinái – egy közülük egyetlen fordulattal 29 órán át tudna árammal ellátni egy családi házat.
A szélfarmról készült nagyon látványos videó itt érhető el.

• Szintén megjárta a világsajtót az, ahogy Kalifornia újra csúcsot döntött. A vízerőműveket is beleszámolva ugyanis most májusban már az állam teljes energiatermelésének bő 80 százaléka származott megújulókból. Ez részben annak is köszönhető, hogy hatékonyabbak lettek a naperőművek, valamint magas az ottani napsütéses órák száma. 


Források: Portfolio, Technology Review, Index

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr1312559027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

columbia 2017.06.02. 18:28:21

Naperömü a tavon, igy jó a hütés: a meleg vizben meg döglenek a halak, meg nö AZ alga.
195 m magas szélerömü. Minél magasabb annál jobb? A teljesitmény meg kit érdekel. És mi van szélcsendben? Hát akkor egy fordulat sem kut a családi háznak! És tudod honnan látszik a villamos autó? Télen nagykabátban nyáronmeg gatyában ülnek benne meet z energia a haladásra kell. Vakitsd a parasztokat még néhány bomba hírrel
.

columbia 2017.06.02. 18:30:23

Naperömü a tavon, igy jó a hütés: a meleg vizben meg döglenek a halak, meg nö AZ alga.
195 m magas szélerömü. Minél magasabb annál jobb? A teljesitmény meg kit érdekel. És mi van szélcsendben? Hát akkor egy fordulat sem kut a családi háznak! És tudod honnan látszik a villamos autó? Télen nagykabátban nyáronmeg gatyában ülnek benne meet z energia a haladásra kell. Vakitsd a parasztokat még néhány bomba hírrel
.

tireless treehugger 2017.06.02. 19:34:47

@columbia:

a szélkerekek és naperőművek földrajzi kiterjedése lehetővé teszi hogy minden időben legyen termelt áram. A szélcsendes időszak tengeri erőműnél jelentéktelen.
A villanyautónak nem szükséges minden földrajzi és speciális igényt kielégíteni, ott használják ahol célszerű.

@poszter: szerintem a hötermelős naperőművek mindent visznek, mert a helyszínen tárolni tudnak, így a késő esti és kora reggeli felfutást is kiszolgálják..

Leadfoil 2017.06.21. 11:53:54

Gratulálok a félmilliárdos támogatás elnyerése kapcsán, de érdekes számomra az, hogy az emberek miért nem a saját pénzüket költik. A támogatások mindig sejtelmes szövevényes történetek és én igazán kiváncsi leszek arra, hogy ma magyarok Magyarországon milyen új történetet tudnak kitalálni az energiatárolás területén. Hajrá, lássuk meg!
süti beállítások módosítása