Biciklizz, hajózz, és termelj áramot!

2017. január 06. 12:18 - CHIKANSPLANET

Az már csak a hab a tortán, hogy mindezt Párizsban, a Szajnán teheti meg az ember fia

asdad.jpgMa már az élenjáró éjszakai bárok és az edzőtermek is igyekeznek energiaigényüket alternatív megoldásokkal fedezni. A fenntarthatóság és az energiatermelés egyre inkább összefonódik, köszönhetően a technológia fejlődésének, valamint annak, hogy a globális felmelegedés nemzetközi problémává vált. Az energetikában mindez a károsanyag-kibocsátás csökkentésében és a megújuló energiaforrások kiaknázásában mutatkozik meg. Az alternatív energiatermelés technológia lehetőségei mára szinte minden iparágnak kínálnak választást arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése mellett termelhessenek energiát. A Párizsban épülő, vízen lebegő edzőterem az edzeni vágyók energiájával és egy napelemes rendszerrel termeli majd meg a működéséhez szükséges energiát, a többletet pedig egyenesen a helyi villamosenergia-hálózatba továbbítják.

A lehetőségeknek csak a képzelet szab határt! Mennyire igaz a mondás napjaink energetikai kérdései kapcsán is. Párizsban egy olyan edzőterem lebeg majd a Szajna felszínén, amely mozgásba lendüléséhez a vendégek által termelt elektromos energiát használja. Az edzéshez használt „szobakerékpárok” voltaképpen mini erőművekként funkcionálnak - amellett, hogy teljes értékű edzésmunkát tesznek lehetővé, megmutatják mennyit tekert a felhasználó, de visszajelzést küldenek neki arról is, hogy mennyi áramot állított elő a tekerés során. Az energiatöbbletet pedig elraktározza a hajó, majd továbbítja azt a helyi elektromos hálózatba. És mivel edzés közben frissítően hat a kellemes környezet és a szép kilátás, a panorámás üvegfalak kifejezetten ötletes megoldást jelentenek. Ezeket természetesen nyáron eltávolítják, így még szabadabban tekerhetnek a vendégek.

chp-tekerjhajozz.jpg

Annak érdekében, hogy a 20 méter hosszú edzőhajó akkor is működhessen, amikor épp nincs elég edző vendég a fedélzeten, a komplexum tetejére egy napelemes rendszert szereltek. Egyszerre egyébként összesen 45 sportbarát vehet részt egy-egy foglalkozáson.

Nyilván van ennél sokkal egyszerűbb alternatívája is az emberi erővel hajtott úszóalkalmatosságoknak, mint például az evezős gálya vagy a vízibicikli, de valljuk be, kevés innovatívabb megoldás létezik majd, mint az egy-két éven belül már a Szajnán száguldozó Paris Navigating Gym edzőközpont.

Annak érdekében, hogy a lehető leghasznosabban tudják kihasználni az építményt, a hajó az éjszakai órákban partyhajóként funkciónál majd. És hogy milyen lesz? Arról itt egy látványterv.

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr2212104387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása