A németek új energetikai rendszere szél- és vízerőmű is egyben

2016. november 04. 14:33 - CHIKANSPLANET

nemetorszag_szeleromu.jpgA General Electric új találmánya megoldást jelenthet az időjárásfüggő erőművek szakaszos energiatermelési problémájára. Ezek a rendszerek kedvező áron termelnek elektromos áramot, működésük pedig nem jár károsanyag-kibocsátással. Ugyan hallottunk már olyan megoldásokról, hogy a szélerőművek kapacitását a közelben található vízerőművekkel egészítik ki az ellátásbiztonság érdekében, az egy rendszerben való alkalmazásukra eddig nem volt példa. A Gaildorf nevet viselő, Németországban egyelőre tesztfázisban lévő rendszer lényege, hogy a megújulóenergia-termelés két technológiáját egybegyúrják, csökkentve ezzel az időjárás változékonyságának hatásait, az ezektől való technológiai függőséget. A villamosenergia-hálózatok jelenleg nincsenek kellően felkészülve az időjárás miatt változékonyan termelő egységek tömeges befogadására. Erre a problémára nyújthat az eddigieknél is kézenfekvőbb megoldást, a szélenergiát és a vízenergiát ötvöző rendszer.

A négy turbinából álló Gaildorf nevet viselő erőműrendszer, egyenkénti 178 méteres magasságával világrekordnak számít majd, emellett azért is különleges, mert a tornyok aljában egy-egy 1,6 millió gallonos víztározó is helyet kap majd, azaz kvázi egy szivattyús-tározós erőműként működik majd. Ennek megfelelően a víztározó egység úgy fog működni, mint egy hatalmas akkumulátor, ami akkor lép működésbe, amikor a szél nem fúj annyira, hogy a turbina elegendő elektromos áramot termeljen. Ugyan hallottunk már korábban is ehhez hasonló megoldásokról, amelyekben a vízerőművekkel egyenlítik ki a szélerőművek ingatag áramtermelését, a németek elképzelése egészen egyedi.

A Max Bögl építőcég és a General Electric közös alkotása, a Gaildorf nevet viselő energiatermelő rendszer négy szélturbinából és négy víztározó rendszerből épül majd fel, amelyek összeköttetésben állnak a közeli völgyben található vízerőművel. A szélerőművi részek 2017 végére lesznek üzemképesek, míg a vízenergia-egység 2018-ban lép majd működésbe. Az ábrán látható, hogy a 178 méteres, rekord magas turbinák a szél segítségével termelnek majd elektromos áramot.

forras_max_boegl_wind_ag.jpg
Azokban az időszakokban, amikor a szél-egységek nem termelnek, a tornyok alatt elhelyezett víztározókból leengedik a vizet, amely átfut a közeli vízerőművön, egy összesen 9 millió gallonos tárolóba. A folyamat során egy 16 megawattos generátor termel elektromos energiát.

A túlterhelés megelőzését a lehető legpraktikusabb módon oldották meg a tervezők. Amikor túl sok fölös energia áll rendelkezésre (amit az elektromos-hálózatok nem bírnának befogadni) a vízerőmű visszapumpálja a lefolyt vizet a szélturbinák alatt található víztározókba. Ezzel mind a szeles, mind szélcsend uralta időszakokban is termelhetnek az üzemeltetők.

A tervezők és a kivitelező csapat szerint ez megújuló-termelőegységek típusainak kombinálásával megoldódhat a túltermelés-alultermelés kérdése, illetve ez egyfajta fricska azoknak, akik azt gondolják, hogy az időjárásfüggő energiatermelő egységek nem elég hatékonyak abban az esetben, ha nem a működésükhöz megfelelő időjárási körülmények uralkodnak.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr7911930183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stim 2016.11.05. 13:14:57

jó ötlet; idehaza is el tudom képzelni.

Éhes ló 2016.11.19. 08:18:59

Amikor egy "szerző" smittpalizik (ctrlc+ctrlv), minimum illik feltüntetni a forrást mellé.
www.ecowatch.com/wind-farm-hydropower-ge-germany-2055410349.html
A nem saját fotó, szemléltqető ábra esetében nem különben.

Az már csak a hab a (f@s)tortáján, ahogy gallonozva teszi ezt a szerzői jogokat nagy ívben lef@só "zöldenergiaszakértő", holott ha ő, vagy a cikket copypastelő samesza 5 percet szánt volna rá, találhatott volna ISO mértékegységekben közzétett adatokat is az angolszász helyett:
www.naturspeicher.de/de/index.php
de.m.wikipedia.org/wiki/Naturstromspeicher_Gaildorf
De nem szánt rá.

No ennyit is ér.
süti beállítások módosítása