Maga a palack az üzenet a tengerben

2016. június 17. 10:07 - CHIKANSPLANET

140624165225-chinese-boy-ocean-trash-horizontal-large-gallery.jpgEgy átlagos személytől körülbelül 1,9 kilogramm szemét keletkezik naponta, ami egyénenként 0,75 kilogrammal több, mint fél évszázaddal ezelőtt. A legnagyobb környezeti kárt azok a hulladékok okozzák, amelyek olyan anyagból készülnek, amelyek egyáltalán nem, vagy csak hosszú távon bomlanak le. Olyan hétköznapokban használt anyagokról van szó, amelyekről nem is gondolnánk, hogy mekkora kárt okozhatnak, ha nem megfelelő helyre dobjuk ki őket használat után. Az üveg lebomlási ideje 1-2 millió év is lehet, míg egy szimpla műanyag szatyornak 500 esztendő kell, hogy ne jelentsen környezetterhelést. A fenntartható gondolkodás az élelmiszeriparban és a logisztikában is fellelhető, sőt, a vállalatok egyre nagyobb mértékben törekszenek a környezettudatos megoldásokra ezekben a szektorokban.

A műanyaghulladékok legalább akkora problémát okoznak, mint a légszennyezés, ugyanis évente több mint 8 millió tonna szintetikus hulladék kerül az óceánokba, ami több tízezer élőlény pusztulását okozza. Mivel ez a hulladék folyamatosan lebeg a víz felszínén, több százmillió négyzetméternyi területen oszlik el, így kevésbé szúr szemet, mint egy szárazföldi szeméthalmaz. Az Ocean Cleanup projekt keretén belül Japán és Dél-Korea között már üzemelnek a víz tetején lebegő hulladék összegyűjtésére hivatott szerkezetek. Az óceánok teljes tisztítása azonban évtizedekig is eltarthat, ezért a megelőzés (szelektív hulladékgyűjtés, fenntarthatóságra nevelés) mellett a műanyag-felhasználást is csökkenteni kellene.

Az Ocean Cleanup projekt

A hulladék lebomlását sok minden befolyásolja, többek között a hőmérséklet és az oxigénszint, de a nedvesség is fontos tényező. 2001-ben az Ohioi Egyetemen azt a megállapítást tették, hogy a nedvesen tartott hulladéklerakókban gyorsabban lebomlik a szemét, azonban ebben az esetben van egy másik fontos elem, amivel számolni kell, nevezetesen a talajvíz szennyezetté válásának kockázata.

Egyre több a környezetbarát megoldás a csomagolás-felhasználás területén is. A legkritikusabb iparág az élelmiszeripar, aminek több perspektívából is figyelembe kell vennie a környezetvédelmi szempontokat. Az élelmiszerek csomagolása mellett kritikus pont az is, hogy az Európai Unióban évente körülbelül 90 millió tonna élelem kerül a szemetesbe, ami a megtermelt élelmiszerek körülbelül harmadát teszi ki. Ezeket figyelembe véve, manapság az a csomagolási módszer számít jó megoldásnak, ami amellett, hogy megfelel a környezetvédelmi szempontoknak, megvédi az élelmiszert a lehetséges sérülésektől és megőrzi annak minőségét.

Több okból is megfelelő csomagolási technikát jelent a hullámkarton, amely 100 százalékban újrahasznosítható. Mivel ezek a papír alapú csomagolóanyagok alapvetően könnyebbek, mint a műanyagból készült társaik, a szállítás során keletkező logisztikai költségekből is lefaragnak. Vegyünk példának egy gyümölcsös műanyagládát, aminek nettó súlya 2 kilogramm, ezzel szemben egy ugyanilyen funkciót ellátó papírrekesz tömege alig 0,6 kilogramm, azaz kicsit több mint a negyede. A GfK által nemrégiben közzétett felmérés azt mutatja, hogy a csomagoló vállalatok 64 százalékának fontos az, hogy az általuk felhasznált csomagolószer környezetbarát legyen, mind a lebomlás, az újrahasznosítás, mind az élelmiszer minőségének megérzése szempontjából.

A napokban átadott dunaújvárosi erőmű közvetlenül egy papírgyár mellé épült, ezáltal egy rendkívül gazdaságos fenntarthatósági körfolyamat jöhet létre a környező létesítések összehangolásával. A folyamat valahogy úgy működik, hogy az ipari egységben helyet foglaló hullámpapír gyártó vállalat elkészíti a hullámpapír dobozokat készítő cégnek az alapanyagot, majd a hullámpapírt visszagyűjtő és felhasználó újonnan épült erőműegység újrahasznosítja a száz százalékban újrahasznosítható kartonhulladékot, miközben kapcsoltan hőt és villamos energiát állít elő.

A fenntartható fejlődés egyik fontos eleme az újrahasznosítás. Az ennek érdekében indult szelektív hulladékgyűjtés viszont nem jelent végleges megoldást a témakörre nézve, hiszen attól, hogy például az üveg száz százalékban újrahasznosítható, csak bízhatunk benne, hogy minden egyes üveghulladék a megfelelő szemétkosárba kerül majd. Az alternatív megoldások úgy egészíthetik ki az élelmiszeripart, vagy a logisztika iparágát, mint jelenleg a megújuló energiaforrások a fosszilis tüzelőanyagokat az energiatermelésben. Az pedig, hogy később milyen arányba tolódik a felhasználásuk mértéke, az a jövő kérdése.

chp_blog_kep_lebomlas_veg.jpg

 

 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr568816322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása