Merre tovább a napenergetikában?

2016. február 05. 11:09 - CHIKANSPLANET

A franciasolar-power-862602_1280.jpg kormány bejelentette: 1.000 kilométernyi utat fognak leburkolni tartós, a környezeti behatásoknak ellenálló napelemekkel, amelyekkel 5 millió ember áramigényét kívánják fedezni. Emellett Michiganben átlátszó napelemeket fejlesztenek; az olcsóbb, tartósabb perovszkit napelemek pedig már 2017-ben kiskereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A napenergiával hőt termelő okosruháktól, a Google napelemes drónjain át az ugandai napelemes buszokig sok irányba fejlődik a napenergia hasznosítása.

A mostani bejegyzés apropóját az adta, hogy a francia kormány bejelentette: 1.000 kilométernyi utat fognak leburkolni tartós, a forgalomnak és az időjárásnak is ellenálló napelemekkel. Érdemes kicsit körülnézni a napelemekhez kapcsolódó fejlesztések között és bemutatni néhány, a technológia lehetséges jövőjét képező, egyelőre még kutatási fázisban lévő megoldást.

A francia bejelentés persze kicsit kilóg a sorból, hiszen az országszerte 5 millió ember áramigényének ellátását megcélzó projekt már messze nem a kísérleti szint – egyébként Hollandiában ugyanezzel próbálkoznak, csak kisebb léptékben. Az egész beruházást az ország klímaegyezményben tett vállalásaival indokolják, a munka maga pedig 5 évig fog tartani.

Megfelel viszont az előbbi kritériumoknak a Michigani Állami Egyetem fejlesztése, amelyről nemrég a magyar sajtóban is megjelentek hírek: egy átlátszó napelemről van szó, amely így ablakként, arra szerelve, sőt, szinte bármilyen átlátszó üvegfelületen használható. A technológia lényege, hogy a lap kiszűri az ultraibolya és infravörös sugárzást és azt a készülék szélén lévő napelemcsíkokba vezetve termel áramot. Gondoljunk csak bele, hogy milyen érdekes lenne, ha a telefonok kijelzőitől kezdve a buszok ablakaiig mindent ilyen eszközökkel lehetne felszerelni… A franciák által használt „útburkolati” napelemekhez hasonlóan azonban itt is ugyanaz a gond: a technológia egyelőre nem elég hatékony, teljesítménye messze elmarad a szektorban sztenderdnek számító 20 százalékos energiaátalakítási aránytól.

Hasonlóan különleges projekt a perovszkit napelemeké, amelyek egyrészt a hullámhosszok szélesebb spektrumát képesek hasznosítani, másrészt, az amerikai Northwestern University közlemény szerint, lényegesen gyorsabban térülnek meg, mint a ma forgalomban lévő napelemek, ráadásul a gyártásuk is jóval egyszerűbb. Mindezzel pedig képesek lennének ellensúlyozni, hogy az energiaátalakítási hatékonyságuk szintén elmarad – hacsak kismértékben is – a szilícium alapú megoldásokétól. A technológia várható kiskereskedelmi forgalomba kerülésének éve egyébként 2017.

Végül pedig megemlíteném, hogy a napelemek általános fejlesztésén túl számos kutatás foglalkozik azzal, hogy miként lehetne a napenergiát jobban hasznosítani közvetlenül a mindennapi életben. Ilyenek például a Google által tesztelt és 5G internet szórására kifejlesztett, napenergia meghajtású drónok; a napelemes közlekedési eszközök – legutóbb például egy ugandai mérnökcsapat fejlesztett ki egy 35 férőhelyes, egy töltéssel 80 kilométert megtenni képes napelemes buszt – vagy a napenergiát hővé alakító technológiával felszerelt okosruhák. Érdemes tehát odafigyelni a technológiára. 

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr648362400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F173 2016.02.05. 13:06:51

A technológiákra nagyon is figyelünk, de kérdés hogy mikor és hol érdemes beszállni a tőzsdén, mert az olajáresés miatt az utóbbi 1 évben a legnagyonn napenergiás ETF több, mint 50%-ot veszített az értékéből!

Ad Dio 2016.02.06. 08:30:51

Amíg a hatékony tárolás nem megoldott, addig a napenergia felhasználása nagyon korlátozott. A körülötte gerjesztett hipe a piaci buborékok kialakulásának kedvez.

¿Qué tapas hay? 2016.02.06. 21:10:15

Tényleg kalapot le a projekt előtt, de nekem valami nem stimmel a számokkal:
"1.000 kilométernyi utat fognak leburkolni tartós, a környezeti behatásoknak ellenálló napelemekkel, amelyekkel 5 millió ember áramigényét kívánják fedezni."
"a technológia egyelőre nem elég hatékony, teljesítménye messze elmarad a szektorban sztenderdnek számító 20 százalékos energiaátalakítási aránytól."

Számoljunk:
Vegyük, hogy az a bizonyos 1000 km-nyi út kétsávos autópályát jelent, 21 m úttükör-szélességgel. Ekkor a napelemek összfelülete 21 millió négyzetméter. Az egyszerűség kedvéért vegyük vízszintesnek a felületet és számoljunk optimistán 60°-os beesési szöggel. Ekkor a befogott sugárzási teljesítmény 18,06 GW. Legyen a napelemek hatásfoka 18%, ekkor a csúcstermelési teljesítmény 3,25 GWp. Számoljunk 0,85 kWh/év/Wp energiatermelési hatékonysággal, ekkor az évi termelés 2,76 TWh.
Ez egy nagyon szép teljesítmény.

Nézzük a fogyasztást:
Magyarországon a tízmilliós ország lakossági éves villamosenergia-fogyasztása 11 TWh. Nem igen hiszem, hogy Franciaországban az egy főre jutó lakossági fajlagos villamosenergia-fogyasztás kisebb lenne mint Magyarországon.
Ekkor ötmillió ember HÁZTARTÁSI fogyasztása kb. 6,5 TWh/év. A fenti napelem-felület ennek a 42,5%-át termeli meg.

Kérdés: miért nem elég szép teljesítmény, hogy kétmillió ember villamosenergia-fogyasztását biztosítja ez a projekt? Miért van szükség ilyen túlzásokat leírni?
süti beállítások módosítása