IRENA: Jöhet az 1000 milliárd dolláros globális GDP-növekedés!

2016. január 22. 10:42 - CHIKANSPLANET

windmill-62257_640.jpgA Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség, az IRENA külön tanulmányt szentelt annak a kérdésnek, hogy milyen makroökonomóiai hatása lesz, ha a világ 2030-ra megduplázza a megújuló energiaforrások arányát a globális energiamixben. Az alábbiakban a négy legfontosabb előrejelzést szeretném bemutatni, amelyek a GDP-re, a globális jóléti mutatókra, a munkaerőpiacra és a nemzetközi energiakereskedelemre vonatkoznak. Előre bocsátanám, hogy merész megállapítások következnek.

Nemrég jelent meg a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) Renewable Energy Benefits: Measuring The Economics című jelentése, amelyben azt mérték meg, hogy milyen makroökonómiai hatása lesz annak, ha a világ 2030-ra megduplázza a megújuló energiaforrások arányát a nemzetközi energiamixben. Az alábbiakban a tanulmány négy fő eredményét olvashatják, de ha valaki a teljes anyagra kíváncsi, az is elérhető mindenki számára, innen.

Elsőként vegyük a gazdasági változásokat. Az IRENA szakembereinek számításai szerint a megújulók részarányának megduplázása önmagában 0,6-1,1 százalékos globális GDP bővülést eredményezne. Ez nagyjából 700-1.300 milliárd dollárt jelent, amit elsősorban a megnövő befektetések, illetve ezeknek a gazdaságba történő továbbgyűrűzése okoz. Fontos kiemelni, hogy ha az átállás együtt jár ipari oldalon egy nagyobb mértékű áramigény-növekedéssel is, akkor ezek az értékek még magasabbak is lehetnek.

A második fontos változás, ami nem mellesleg a GDP növekedésénél is jelentősebb javulást jelent, az a globális jóléti mutatók emelkedése. A tanulmány alapján a 2030-ra kitűzött célok megvalósulása 2,7 százalékos javulást jelentene, amit elsősorban a következő területeken lehetne érezni: fogyasztásra és befektetésekre alapuló gazdasági mutatók; növekvő oktatási és egészségügyi kiadások; a fogyasztási értékek és a károsanyag-kibocsátás alapján mért környezeti hatások. Ahogy a GDP-nél, úgy itt is jelentős különbséget jelentene a villamosítás, a mostani esetben ráadásul tisztán látszik, hogy a fűtés és a szállítás területén lehetne a legnagyobbat előrelépni, a 2,7 százalékos bővülésről egészen 3,7 százalékig.

A harmadik fontos terület a munkaerőpiac. Az IRENA tanulmánya szerint 24,4 millió új munkahelyet jelentene a már említett átállás, elsősorban a már ma is működő szektorokban, így például a víz- és napenergia-iparban. A megújuló energia értékláncán azonban számos további résztvevő is szerepel, így például az üzemanyag ellátási, az eszközkészítési vagy a kivitelezési szektor.

Végül pedig az energiaimportőröket és exportőröket említi a tanulmány, akiket szintén jelentősen fog érinteni a változás. A fosszilis energiahordozók kereskedelme várhatóan csökken majd, míg a megújulók térnyerése új piacok létrejöttét is magával hozza. Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni Izland példáját, ahol még a döntéshozók számára is meglepő módon befolyásolta a megújulók alkalmazása a gazdaságot.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr738301332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.01.23. 16:15:24

Igen, csakugyan. A napelemket legyártják a kicsi kínaiak odahaza, aztán szép nagy hajókkal áthozzák ide a világ túloldalára, ott a szorgos német mérnökök rárakják ez európai céges matricát, és már sínen is van az európai gazdaság.

Putyinpárti Gyorsnaszád · http://ideogliaiszivcsakrahirjei.blog.hu/ 2016.01.23. 17:12:26

@midnight coder: így van, orosz atomerőmű kell nekünk, az a jó. Régi elvtársaink annyit tettek már európáért (főleg kelet európáért), hogy megérdemlik ezeket a jó üzleteket.

MAndor · http://teletrade.hu/ 2016.01.23. 17:30:38

"A fosszilis energiahordozók kereskedelme várhatóan csökken majd, míg a megújulók térnyerése új piacok létrejöttét is magával hozza." - bár így lenne! Sajnos én nem vagyok ennyire optimista. A világ kőolaj titánjai gondoskodnak majd arról, hogy ez ne így legyen.

felirat 2016.01.23. 17:59:44

Amit nem látok megemlítve az a fosszilis energiahordozók arányának csökkenése világpolitikára kiható jó irányú változása. Mert a nagy készletekkel rendelkező, de antiliberális országok (Szaúd-Arábia, Oroszország, stb.) ilyen irányú befolyása mérséklődik.

Medgar 2016.01.23. 19:24:20

@felirat: Amit én hiányolok az összes hasonló blogon, az a zöld energia valódi költségeinek bemutatása. Pedig erre tökéletesen megfelelne a német példa.

felirat 2016.01.23. 21:53:28

@Medgar: Szerinted annak több a költsége, beleértve a környezeti hatást is, mint a fosszilis energiahordozóknak?

Medgar 2016.01.24. 10:06:55

@felirat: mivel a zöld energia életképtelen legalább primer és szekunder rendszertartalék nélkül, így azt kell mondanom: igen.

Pont ezért hoztam fel a német példát, ahol a zöld energia adója
2000 óta a 31 szeresére emelkedett és idén már ez a legnagyobb költség a villanyszámlában (22%).
süti beállítások módosítása