Kiszámíthatóságot hoz az időjárásfüggő megújulóenergia-termelésbe az IBM

2015. július 31. 09:49 - CHIKANSPLANET


chp_index_weather_20150731.jpgAz IBM legújabb fejlesztése már rövid távon megoldást jelenthet az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos legnagyobb problémára, tételesen az egyes energiaforrások rendelkezésre állásának kiszámíthatatlanságára. Az informatikai óriáscég új időjárás-előrejelző technológiája napokra, sőt hetekre előre megbízható információt biztosít arról, mennyi napsütéssel, széllel vagy csapadékkal tervezhetnek a zöldenergia-termelők.

Az IBM által az Egyesült Államokban kidolgozott megoldás a jelenlegi legkifinomultabb műszereknél 30 százalékkal pontosabban képes előre jelezni a következő napokban vagy akár hetekben várható időjárást. Ezáltal lehetővé válik a megújuló energiaforrásokból nyerhető energia mértékének előzetes becslése. Ez pedig történelmi előrelépést jelenthet a zöldáram energiahálózatba való hatékonyabb bekapcsolása terén, mivel eddig ezen a területen a fő problémát pontosan ennek az előre becsülhetőségének bizonytalansága jelentette.

Az új megoldás lényegében egy számítógépes algoritmuson alapszik, amelyet Self-Learning Weather Model and Renewable Forecasting Technology névre kereszteltek a fejlesztők. A rendszer a big data elemző és tanulási funkcióira épül, amelyek segítségével működése folyamatosan fejleszthető. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendszer folyamatos kapcsolatban áll a zöldenergiát rendszerbe fogadó és termelő üzemekkel, így a big data elemzései révén folyamatosan ellenőrzi saját előrejelzései pontosságát. Az így összegyűjtött adatok és tapasztalatok alapján a rendszer képes pontosítani becsléseit.

A metódusnak tehát alapvető előnye a tanulási képesség, amely az időjárás modelljeinek historikus adatókból való egyre pontosabb megismerését és előre jelzését teszi lehetővé. A szisztéma ráadásul figyelembe veszi a helyi földrajzi viszonyokat, sajátosságokat is, ami még szofisztikáltabbá teszi működését.

A rendszer napi szinten 1 600 időjárást figyelő központtal, nap- és szélenergia üzemmel és műholddal áll kapcsolatban, ennek nyomán pedig naponta mintegy 1 terabájt adatot futtat át önmagán. Ennek a hálózatnak köszönhetően képes a gyakran csak egy-egy állomás adataira támaszkodó egyéb előre jelző központok becsléseinél 30 százalékkal pontosabb információt biztosítani.

Az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások jelentősége az infrastruktúra bővülésével dinamikusan növekszik. Az előrejelzések szerint például a napenergia önmagában is a termelt energia 14 százalékát adhatja 2030-ra, 2050-re pedig 27 százalékát a jelenlegi trend alapján. Ez annál is jelentősebb, mert Amerikában jelenleg 65 százalékban fosszilis energiahordozókból biztosítják az ország ellátását az amerikai Energy information Administration szerint, a megújulók szélesebb körű használata tehát nagyban csökkentheti ezt az arányt már rövid- és középtávon is.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr557667756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása