Nem pénzkérdés többé a megújuló energia

2015. április 17. 14:51 - CHIKANSPLANET


chp_index_money_20150417.jpgA folyamatos fejlesztések, az adókedvezmények és a befektetések dinamikus bővülése nyomán világszerte drasztikusan csökkennek a megújuló energiaforrásokra épülő infrastruktúra költségei. A fenti tendenciának köszönhetően a fejlődő országok mára utolérték a fejlett országokat a zöld energiaipari befektetések terén. Mindez nem csak az olcsóbb és környezetbarátabb energiatermelés, hanem az ipari modernizáció szempontjából is óriási fegyvertényt jelenthet.

Egyhatodával nőtt tavaly a megújulóenergetikai projektekbe történt befektetések mértéke. Az új, főként szél- és napenergiára támaszkodó fejlesztések összértéke így 2014 végére elérte a 270 milliárd dollárt. A befektetési kedv föllendítésében egyfelől az amerikaihoz hasonló adókedvezmények, másfelől az „energiafölösleggel” való kereskedés lakosság számára biztosított általános lehetősége, végül pedig az infrastrukturális fejlesztések játsszák a főszerepet.

Amerikában korábban harminc százalékos adójóváírást szavazott meg a törvényhozás a fotovoltaikus lakossági projekteknek, ami óriási könnyebbséget jelent az ilyen irányú befektetéseknél. Németországban bevett eljárás a szaldós elszámolás, amelynek keretében a lakosság az általa megújuló forrásokból nyert energiafelesleget becsatornázhatják az energiahálózatba – ez a rendszer működik egyébként itthon is, a fejlesztéseket pedig lakossági és közületi pályázati források támgat(hat)ják. Ezen intézkedések mentén globálisan is számottevő magánforrás jelenik meg a rendszerben.

A fejlesztések révén ráadásul drasztikus árcsökkenés figyelhető meg a megújuló energiaforrásokra épülő eszközök terén. A napenergia kinyeréséhez szükséges infrastruktúra ára 75 százalékkal csökkent 2000 óta. Az előállított energia tárolása szintén jóval olcsóbbá vált a technológiai fejlődés nyomán, így a napenergia tárolása mintegy 75 százalékkal lett olcsóbb 2005 óta, igaz ez elsősorban ipari méretekben jelenthet valóban gazdaságos megoldást a remélhetőleg nem is olyan távoli jövőben.

A fenti trendek nyomán mára a megújuló energiaforrások kiaknázása abszolút elérhető és világszerte elterjedt megoldássá vált. Ezt mutatja az a két adat, amelyek szerint 2014-ben a fejlett országokban összesen mintegy 140 milliárd dollárt fektettek be megújuló energia projektekbe, míg a fejlődő országok ennél csak minimálisan alacsonyabb, nagyjából 135 milliárd dolláros értéket produkáltak.

A „második, illetve harmadik világ” kifejezések tehát már a zöldenergia terén sem állják meg a helyüket. Ennek egyik példája Kína, hiszen a keleti óriás hatalmas energiaszükséglettel bír, amelynek nagy részét eddig széntüzelésből fedezték. Ez az átállás nem csak a helyi ipar modernizálása, hanem a környezetvédelem szempontjából is meghatározó lehet a régió jövője szempontjából.

Mindezek a tendenciák az energiaárakban is érzékeltetik hatásukat. Így lehet, hogy ma már jóval – megawattóránként 20-40 dollárral – olcsóbb a napenergia felhasználásával áramot termelni, mint olajból előállítani azt. A leírtak alapján tehát egyáltalán nem lehetetlen, hogy az időjárásfüggő energiaforrások részesedése a globális áramtermelésben a mai 10 százalékról 20 százalékra nőjjön 2030-ra.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr117376022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2015.04.18. 09:59:12

Ez szépen hangzik, de manapság már alig termelnek áramot olajból, az összehasonlítást sokkal inkább a nukleáris, a gáz és szén alapú energiatermeléssel kell elvégezni.

zaphodbeebthe1st 2015.04.18. 10:25:29

Nem értitek, hogy éjjel nem süt a nap?! Pártunk és kormányunk ezt megértette és ki is jelentette.
2011 óta nincs lakossági pályázati lehetőség ilyesmire. Még a végén nem kellene az orosz gáz meg az atom.

Netuddki. 2015.04.18. 10:27:50

Valahogy hiányzik az eszmefuttatásból a magyarországi helyzet. Itt az orbán rezsim mivel támogatja a megújulókat? A 27% ÁFA-val? A napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíjjal?
De minek nekünk megújuló, atomot a magyarnak! Megérett rá...

Éhes ló 2015.04.18. 11:27:45

Ez a post megint félrement.

A megtérülések még mindig a ködös jövőbe tervezettek, a rendszerek üzembiztossága, öregedése pedig még ezt a bizonytalan megtérülést is elérhetetlenné teszik.

Ezen csak az javíthat valamit, ha valaki potya pénzen telepít - mással veteti meg, fizetteti ki a "zöld" beruházását.
Erre azonban tisztességes ember nem épít stratégiát, csak a potyázó alja alakok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.18. 11:52:11

@Blogger Géza: A rendkívül " zöldnek" tartott Németorszában szép számmal működnek szénerőművek..

Blogger Géza 2015.04.18. 12:13:23

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: A KÁT átvételi árakkal támogatja. 32 Ft-ot fizet a MAVIR az átvett napenergiáért miközben Paks 12 Ft-ért termeli az áramot. A napelemekre kivetett termékdíjnál meg sokkal többet fizet be Paks a Nukleáris alapba.

Blogger Géza 2015.04.18. 12:20:11

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: @zaphodbeebthe1st: Lehet itt lelkesedni pl. Kínáért, mint a poszt, de nem hülyék, baromira fejlesztik az atomkapacitásaikat is.

"Kína a környezetszennyező szén részarányának csökkentése érdekében 2030-ig 150 gigawatt nukleáris áramtermelő kapacitást tervez létesíteni. Szakértők szerint az ország az idén hat vagy nyolc új atomreaktor építését fogja bejelenteni. "

uzleti-innovacio.blog.hu/2015/04/16/tanulj_kinaiul_kina_mar_sajat_atomreaktorban_utazik?utm_medium=doboz&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=nagyvilag

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.18. 12:36:56

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: A világon mindenütt atomerőműveket építenek, Finnországtól kezdve, Nagy-britannián át a Dél-afrikai köztársaságig..
Biztos nem gondolták át, és te tudod a frankót..

sanyix 2015.04.18. 14:54:29

@Éhes ló: hát igen, ez a gond paks2-vel is. De főleg az hogy egy mutyiprojekt az egész.

Éhes ló 2015.04.18. 16:27:50

@sanyix: attól, hogy a posterhez hasonlóan alultájékozott, bármiféle tárgyi tudástól mentes médiapatkányok és a rájuk cuppant - náluk még kevesebb tudással és morállal rendelkező - politikusok teleszórták az étert és netet Paks2-vel és ezt híveik lelkesen szajkózzák, még nem lesz igazatok sem műszaki, sem gazdasági, sem politikai területeken.
Ráadásul olyan időtávú döntésről pampogtok, amit be se láttok se ti, se azok, akik végigvisznek egy ilyen projektet, hiszen a hatvanas évek elején-közepén meghozott Paks1 döntésekkor se volt fingjuk se, sem az olajválságról, sem a rendszerváltásról és az ország végletes eladósodásáról.
Te persze a haverjaiddal mindent látsz már most.
Ne komolytalankodj kérlek.

A hozzászólásodban melléaggatott mutyi is csak egy lejáratott szlogen, ami bármit jelenthet, de már a második olyan 4 éven vagyunk túl, amikor egy mutyista sem került jogerősen elítélve börtönbe se jobbról, se balról.
Ez három dolgot jelenthet:
1. Nem volt mutyi.
2. Közös mutyi volt, aminek teljes feltárása senkinek nem érdeke és elsimítják a halom fost, amint lekerült a politika napirendjéről.
3. Volt aljas mutyi, de olyan hülye minden politikai számonkérő, rendőr, bíró, ellenérdekelt fél, hogy képtelenek ebből a bíró és a közvélemény előtt bármit is bizonyítani.

Válassz tetszés szerint és olvasgass, tájékozódj hozzászólás előtt...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.18. 18:33:39

@sanyix: Mit javasolsz Paks 2 helyett? Itt szokott megállni a tudomány..

KissGecihuszár 2015.04.18. 18:41:35

Igen, a világon mindenütt fejlődik a megújuló áramterelés, nálunk azonban -ahol ugye egyes Görög szigetekével vetekszik az éves napsütéses órák száma Csongrád, Békés, Jászkun megyékben, legalább 300 olyan kistelepülés van, ahol bőséggel akad kommunális szennyvíz, hulladék, szántóföldi növény szár, állattenyésztési melléktermék, azaz trágya, vágóhídi nyesedék, dög, illetve vannak olyan hegyeink, ahol megépíthetőek azok a vízerőművek, melyek az ún. völgy-csúcs időszakban képesek áramtermelésre- a fidesz (sem) érti az új idők szavát és ahelyett, hogy minden eszközzel törekedne a diverzifikált portfolió megteremtésére, mely még az igen drágán fenntartható nagyfesz hálózat további bővítését is lelassíthatná, ugyanis a fentebb felsorolt áramtermelési módok döntően lokális, azaz a 20kV-os középfesz hálózatra termelőek. Természetesen Paksra, a maga kb. 40%-os részesedésével, illetve a legkorszerűbb gázos erőművek nagy részére szükség van, hiszen a megújulók a legjobb esetben is a mostani igények max 15%-át lennének képesek kielégíteni, tehát a maradék 85%-ból a 40% Paks levonását követően is marad 45%, szóval van hely mindenki számára a nap alatt...

KissGecihuszár 2015.04.18. 18:52:09

@KissGecihuszár: Ez lemaradt: tehát ahelyett, hogy törekedne a diverzifikált portfólió megteremtésére, ehelyett tűzzel-vassal irtják a megújulók minden formáját, illetve ahol csak lehet, törvényekkel, egyéb rendeletekkel tesznek annak keresztbe! Így már kerek egész...

sanyix 2015.04.18. 20:29:56

@A megvalósult amerikai ólom..: mutyi mentes paks2-t :) tudod versenyeztetéssel, több ajánlat lekérésével nyilvánosan hogy mire mennyit hol költenek el...

@Éhes ló: én nem vagyok senkinek a híve, azt meghagyom nektek, fütyiszmajmoknak és a maszopbuziknak, meg a gyurcsányistáknak :)

A paksi mutyi nem "bármit" jelent, hanem az előre lezsírozott, versenyt, és több ajánlat kérése nélküli háttéralkus, titkosított beruházást, amivel tuti rosszul jár Magyarország, és még jobban eladósodik.

A helyes válasz pedig a 2. bár ez olyan világos mint a nap, persze ha nem valamelyik fospárt fanatikusa az ember, és tud gondolkodni ;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.18. 20:51:42

@sanyix: Hagyjuk már a pályázáti rendszert.. Az elmúlt 25 év a pályáztatás során elkövetett mutyikról szólt..

sanyix 2015.04.18. 21:11:23

@A megvalósult amerikai ólom..: há persze, és ezt oldjuk meg azzal, hogy hivatalossá, és egyáltalán nem visszakövethetővé tesszük az egészet.

Fáj a fogad? Vágjuk le az egész fejet, az megoldja! :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.04.18. 21:42:39

@sanyix: Hogy érted azt hogy nem visszakövethetővé?
A pályázati rendszer szart sem ér. Ez a rendszerváltás óta a gazdaság minden szegmensében megmutatkozott. Lassú, és közel sem biztos, hogy a legrátermettebb nyer..

sanyix 2015.04.19. 09:29:57

@A megvalósult amerikai ólom..: tudod akkor, ha van versenyeztetés, legalább vannak dokumentumok hogy volt ilyen. Bár a komcsik úgy sem buktatják le a másik komcsit fütyisz-maszop viszonylatban, de a nagyobb mutyikból botrány lesz, és a zembereknek elég egyértelmű a mutyi ténye. Így viszont még ennyi sem marad, semmit nem lehet tudni semmiről, akár szovjet rakétasilót is építhetnek pakson...

Mellesleg egy atomerőművet nem igazán tud építeni habony árpi vagy mészáros kandisznó, vagy a saját lábán álló vej sokadik cége, így a szokásos "minden versenyző cég a mi cégünk" mutyi nem kivitelezhető, mint mondjuk egy autópálya építésnél.

Éhes ló 2015.04.19. 17:37:33

@sanyix: nem követlek a bányászbéka valaga alá, magadat minősíted mind a szóhasználatoddal, mind az értelmetlen mantráddal.
Menj a fenébe!
süti beállítások módosítása