Trónok harca után jöhet a zöld forradalom

2015. április 10. 08:08 - CHIKANSPLANET


index_chp_20150409.jpgÚj oldaláról mutatkozik meg a Közel-Kelet egyik jelentős állama, Marokkó. A Gladiátor és a Trónok harca filmekből jól ismert tájakon sorra épülnek a szél- és napenergiafarmok, amelyek révén Marokkó a régió legdinamikusabban fejlődő megújuló energia stratégiájával büszkélkedhet. Rabat célja, hogy 2020-ra villamosenergia-termelésének nem kevesebb, mint 42 százalékát megújuló energiaforrásokból állítsa elő, csökkentve ezzel az ország importkiadásait, az energiaszegénységet, valamint a fosszilis energiahordozók elégetésével járó környezetszennyezés mértékét.

A marokkói kormány az arab világ államai közül a legelkötelezettebb a megújuló energiaforrások irányába. Nem véletlenül. Az alapvetően szegény ország – a 33 milliós ország éves GDP-je 103 milliárd dollár – a felhasznált tüzelőanyag 95 százalékát importból kénytelen fedezni. A helyzetet fokozza, hogy az állam nagymértékben támogatja a lakosság energia- és tüzelőanyag-ellátását.

Sokféle kontextusban olvashatunk a Közel-Kelet államairól a nemzetközi sajtóban, Marokkó azonban nem az olaj és az ahhoz kötődő hatalmi harcok révén tűnt ki az utóbbi időben a régió államai közül, még csak nem is egy újabb hollywoodi szuperprodukció vendégül látásával. Az ország a régió legerőteljesebb megújuló energia stratégiáját dolgozta ki, amelynek célja nem más, mint hogy 2020-ra az ország energiatermelésének 42 százalékát megújuló energiaforrásokból fedezzék.

Az ország megújuló energia portfóliójának elsődleges elemét nem meglepő módon a napenergia adja. Ez év végén kezdi meg működését a szaúdi ACWA és a spanyol Abengoa konzorciumi partnerekkel közösen elindított Noor I napenergia projekt, amelyet a tervek szerint a Noor II és Noor III fog követni. Emellett egy negyedik, 50 megawattos napenerőmű komplexum kiépítésére is sor kerül a közeljövőben. Csak érdekességképpen - a Noor I projekt keretében megvalósuló erőművi kapacitások az előzetes tervek szerint mintegy 15 dollárcent áron fognak megtermelni egy kilowattóra áramot.

Az összesen tervezett mintegy 2 gigawattnyi naperőművi kapacitás egy része pedig a mozirajongók által látásból már jól ismert Ouarzazate-ban – a hol a Gladiátor, a Trónok harca és az Arábiai Lawrence jeleneteit forgatták – fog megépülni a Marokkói Napenergia Ügynökség felügyelete alatt.

A második legfontosabb megújuló energiaforrást a szél jelenti a közel-keleti ország esetében. A Taryafa-ban létrehozott, mintegy 300 megawatt kapacitású szélenergia farm már üzemel, nagyjából másfélmillió háztartás energiaellátásáról gondoskodik. A marokkói kormány az elkövetkező öt évben további 1,7 gigawattnyi szélerőművi kapacitás kialakítását tervezi.

Marokkó zöldenergia iránti elkötelezettségét mutatja a fentiek mellett az is, hogy a tangeri Renault autógyárat már úgy hozták létre 2012-ben, hogy a lehető leginkább karbonsemleges módon működjön, villamosenergia-ellátását elsősorban a szél- és vízenergia biztosítsa.

És hogy minek köszönhetőek az észak-afrikai ország elkötelezett megújulóenergetikai fejlesztései? Alapvetően három dolognak. Először is csökkenthetők az állami kiadások és a lakossági árak, elég csak a Noor I projektre gondolni. Másodszor, az energiát illető kiadások ilyesfajta csökkenése utat engedhet Marokkó agrárországból modern iparral rendelkező állammá alakításának. Harmadrészt pedig a megújuló energiaforrásokon alapuló ipar kialakításával mindez lehetővé tenné az egyes hollywoodi produkciókban megismert tájak megóvását is.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr257353600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazi hős 2015.04.10. 15:03:53

"Először is csökkenthetők az állami kiadások és a lakossági árak, elég csak a Noor I projektre gondolni."
Az a 15 centes (bő 40 forintos) ár nagyon nem indokolna árcsökkenést. Ha eddig arab gázzal termeltek (és a menetrendtartó erőművek ezentúl is fosszilis energiahordozóval fognak működni) az is olcsóbb ennél.

Pa Lee 2015.04.10. 17:08:29

Rezsicsökkentenek, na. És teljesen igazuk van, ha már nem olajállam, használják azt az adottságukat amijük van. Exportra is termelhetnének, csak ki kell építeni a vezetékrendszert, mint ahogy a gáz- és olajvezetékeket is kiépítették. Éppen csak a tankereket nem tudják még kiváltani.
Bakker, a technikai fejlesztésekkel már az sincs messze.. Azt nézem, hogy már itthon is egyre kevesebb idő a megtérülése egy komplett rendszernek, az árak is kezdenek elfogadhatóbbá válni. Innen kértem egy felmérést, és erősen gondolkodom az önellátáson glurl.co/napelemes

padisah 2015.04.10. 19:52:22

(villamos) energiatermeléskor a névleges teljesítmény nem egy mérvadó adat, mert a kitöltési tényező (load faktor) erősen változik a technológiával, ez így különösen az ezen a téren igen szerény megújulókról beszélve ordas nagy csúsztatás...

örülnék ha a médiában a "háztartás" és a névleges MW megadása helyett az évente megtermelt Kwh-k száma lenne a mértékegység, és azt hasonlítanák össze az egyes beruházások esetén

Kivancsi 2015.04.10. 20:45:11

lassacskan mar nem csak a roman bulgar cigoktol tanulhatnank hanem a teve hajcsar szutykos marokkoi arab ciganyok is lekorozik orban vajda atom-rezsimet :) :)

Measurer 2015.04.10. 23:18:08

Bocsánat a közbeszólásért, Marokkó Észak-Afrikában van és nem a Közel-Keleten. Az angol Middle Eastet ugyan Közel-Keletnek forditjuk, de ha Marokkóról beszélünk, akkor már legfeljebb Közép-Keletet mondhatnánk, de még angolul is inkább csak Greater Middle Eastet, viszont ezt már nem fordithatjuk Közel-Keletnek, hiszen tkp. Közel Kelet+ Észak-Afrika (jobban mondva Maghreb) egyesitett régióról volna szó.

Az energia fejlesztések révén egyébként Marokkó villamosenergia exportőr lehet Európa felé. A beruházások fölött ott bábáskodik az USA, Németország és a Világbank is.

na4 2015.04.11. 13:17:47

@Measurer: Pontosan ezt akartam mondani. Marokkó tölünk nyugatra, akkor hogyan lehet keleten?

Measurer 2015.04.12. 08:18:52

@na4: Jogos, attól függ, hová képzeljük a centrumot.
Nyugat-Európából nézve mi is Kelet vagyunk. Amerikából nézvést meg az egész Óvilág Kelet, az Újvilág meg a Nyugat

Blogger Géza 2015.04.13. 13:15:22

@Kivancsi: Ha neked 40 Ft-os marokkói napáram kell a (számított) 17 Ft-os Paks2 áram helyett, akkor hajrá... Persze amíg ideszállítanád onnan, még drágább lenne.

Kivancsi 2015.04.13. 15:11:26

@Blogger Géza:
ne kergess rozsaszin lufikat :) :)

mire a paksbol aram lesz azaz a cimborak es a ruszkik is jol megtomik a zsebuket geza baratom altal befizetett adoforintokbol...
lesz az kb. 35ft

visszont addigra a marrokkoi aram felmegy 55-re... viktor adhatja 52-ert is!!
Milyen kiraly lesz occcobban van aramunk mint marokkobol hoznank...

Viszont ha addigra a napenrgia folytatja utjat evente kb 7% csokken a beruhazasi ara!!
Lehet olcsobb lenne marokkobol venni meg a draga szallitas ellenere is!! :):)

irhatnek ide jo par magyar termeket ami otthon tobbe kerul mint a rothado kapitalizmusban kerul...
igyjarunk majd az arammal is!
vehetjunk jo dragan mert a mienk :):):)

Blogger Géza 2015.04.13. 16:41:14

@Kivancsi: Kérdés, hogy ez a csökkenés az idők végezetéig folytatódik-e... (Nyilván nem.) De még ha folytatódna is, az energiaszükségletnek csak egy része származhat majd napenergiából (már csak a ciklikusság miatt is), és a fennmaradó részen belül még mindig nem látszik, mi verné meg az atomáram árát.

Andras Dakai 2015.04.14. 13:20:48

Már bocs, de Marokkó mióta a "Közel-kelet" egyik legerősebb állama? Közel-Kelet... No comment.
süti beállítások módosítása