Működésbe állt Európa legnagyobb akkumulátora

2014. december 19. 08:44 - CHIKANSPLANET


chp_index_energystorage_20141219.png2014. december 15-én megkezdte működését Európa legnagyobb villamosenergia-tároló komplexuma Angliában. Az S&C Electric Europe, a Samsung és a Younicos vállalatok társulásával éltre hívott projekt eredménye, a 6MW kapacitású, teljesen automatizált működésű energiatároló célja hogy közelebb vigye az Egyesült Királyság energiahálózatát a nemzeti klímavállalások teljesítéséhez. Az előzetes számítások szerint ezt 6 millió fonttal – mintegy 2,3 milliárd forinttal – olcsóbban fogja megtenni, mint ahogyan azt a hagyományos rendszerelemek telepítésével meg lehetett volna oldani.

A 18,7 millió font – körülbelül 8 milliárd forint – összköltségvetésű projekt fő beszállítója az S&C Electric Europe, amely elsődleges tevékenysége hasonló energiatároló projektek grundolása világszerte. A berlini székhelyű Younicos egy saját fejlesztésű intelligens szoftvert és kiegészítő alkalmazásait szállította a projekthez, míg a Samsung a technikai berendezések egy részének biztosításáért felelt.

A frissen felavatott komplexum elsősorban a frekvencia-szabályozásért és a hiányzó kapacitások pótlásáért felel majd a hálózaton, a fejlesztők reményei szerint erőforrás- és költséghatékonyabb módon, mint azt a gyorsindítású, fosszilis alapon működő erőművek tennék. Ráadásul a tárolókapacitások bővítik az időjárásfüggő termelő eszközök integrálását a hálózatba.

A projekt további előnye, hogy számtalan olyan lehetőség és szolgáltatás tesztelésére nyújt majd gyakorlati lehetőséget, amelyet máskülönben csak kis méretben lehetne modellezni. A szakértők meggyőződése szerint az ilyen komplexumok nem csak helyben, de az országos hálózat szintjén is számtalan lehetőséget tartogatnak majd a rendszer egyensúlyának megőrzésére. A tapasztalatokat pedig más projekteknél lehet majd felhasználni.

Az energiatároló amellett, hogy az áramellátást a fogyasztói igényekhez igazítja és tárolja az adott pillanatban „felesleges” áramot, illetve igény esetén betáplálja azt a hálózatba, a megújuló alapon termelő erőművek termelésének kiegyenlítésében fog kiemelkedő szerepet játszani.

És elsősorban ez utóbbi tulajdonsága miatt lehet roppant értékes a mostani projekt a jövő villamosenergia-hálózatainak alakításában. A jövő ugyanis az energetikában meggyőződésem szerint két dologról fog szólni: a megújuló energiaforrásokról és az okos hálózatok elterjedéséről. Okos hálózat pedig nem létezhet megfelelő tartalék és/vagy tároló kapacitások nélkül. Okos hálózatok nélkül viszont korlátos lesz az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokon alapuló termelőkapacitások térhódítása. Éppen emiatt, hasonló megfontolások mentén a Magyar Villamos Művek is dolgozik egy energiatárolási pilot projekten, amelynek célja egy 10 megawatt kapacitású „akkumulátor” megalkotása és integrálása a magyar villamosenergia-rendszerbe.

Villamosenergia-tárolásra természetesen lenne más megoldás is, az egyik legjobb talán a szivattyús-tározós erőmű. Erről egy egész tűrhető összefoglaló itt olvasható, kár, hogy nem lesz belőle semmi idehaza. Márpedig ez esetben maradnak a kémiai elven működő megoldások.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr216997081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.19. 15:51:48

"a 6MW kapacitású, teljesen automatizált működésű energiatároló "

"amelynek célja egy 10 megawatt kapacitású „akkumulátor” megalkotása"

Az akkumulátor kapacitását Ah-ban adják meg, hiszen a feszültség ismeretében ebből már tudható a tárolható energia nagysága. Mivel itt nem ismerjük a feszültséget, a helyes mértékegység a MWh - de semmiképpen nem a MW.

A MW egy erőmű (vagy itt a tárolóeszköz) teljesítményét jellemezheti, vagyis azt, mekkora teljesítmény vehető ki belőle.

Energetikával foglalkozó posztban durva hiba a MW és a MWh keverése. :(

Garfield7283 2014.12.19. 16:03:46

Érdekes hír, sőt nagyon érdekes, de némi pontosításra szorul. A 6 MW nem kapacitás, (más szóval energia tároló képesség), hanem a maximális teljesítmény. A létesítmény energia tároló kapacitása - amint az az eredeti cikkből kiderül, 10 MWóra. Hogy érthetőbb legyen: ez az egység maximális teljesítmény mellett 1 óra 40 percen keresztül képes áramot szolgáltatni. Fél teljesítményen (3 MW) járatva járatva már kétszer ennyi ideig bírja (3 óra 20 perc), a kapacitás ugyanis a teljesítmény és az idő szorzata. Az eredeti cikk az alábbi helyen érhető el: www.sandc.com/news/?p=52498

Gyulimali 2014.12.22. 14:03:26

Ráadásul az akkumulátorok kapacitását nem is egy óra alatt mérik, hanem 20%-os kisütéssel, 5 óra alatt. Emiatt 1 üra alaatt nem is jön ki 10MWh belőle, csak kevesebb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.22. 14:06:10

@Gyulimali:

Illetve jobb gyártók legalább 2 különböző kisütőáram melletti kapacitást adnak meg, mivel nagyobb kisütőáramnál kevesebb energia vehető ki az akkuból.

JFK-alapítótag 2017.04.01. 21:33:06

Kedves Attila!

A szivattyús-tározós erőművek helyett ismerek egy sokkal jobb paraméterekkel rendelkező energiatárolási módot. A gazdasági/megtérülési számításokhoz ismernem kellene a völgy- és a csúcsidőszaki árakat, kapacitásokat. Továbbá az üzemeltetéséhez szükséges feltételrendszert. Tudnál ebben segíteni?
süti beállítások módosítása