Zöldfoci

2014. október 17. 09:24 - CHIKANSPLANET


index_chp_greenfootball_20141017.jpgAz elmúlt napokban ismét visszatért a remény a hazai labdarúgó válogatott eredményeit követő honfitársaink otthonaiba: a magyar nemzeti tizenegy előbb Románia válogatottja ellen ért el 1-1-es döntetlent, majd a Feröer-szigetek csapatát verte meg 1-0-ra. Vannak országok azonban ahol a sportág megújulása teljesen más dimenzióban mozog, mint az éppen regnáló szövetségi kapitány leváltásának vagy megtartásának kérdése. A focit is egyre inkább ostromolja a környezettudatos, fenntarthatósági paradigmákat előtérbe helyező szemlélet.

A sportág zöldülést számos fejlesztés segíti: organikus pályák, újrahasznosítható gyep, kinetikus energiával működő elektromos rendszerek vagy éppen egy egész stadiont LED-es fényárba borító fejlesztés. De legalább ilyen fontos a megfelelő szennyvízkezelés kiépítése, vagy éppen a környezetbarát alapanyagok használata.

Ahol tényleg felvillanyoz a játékosok futásteljesítménye

A kinetikus energiatermelés elvét már sok posztban említettem, mint a jövő egyik fontos fejlesztési iránya. Most éppen egy angol cég telepített 200 kinetikus energiát gyűjtő panelt egy brazil stadion gyepszőnyege alá. A panelek minden egyes rájuk lépés során körülbelül 5 watt energiát termelnek másodpercenként. A stadion zöld státuszát napelemek telepítésével erősítették, amelyek alapfeladata a kinetikus rendszerben termelt energia kiegészítése. A rendszer körülbelül 10 órán keresztül képes a pálya megvilágítását biztosítani.

Organikus játéktér

Gloucestershire-i Forest Green Rovers labdarúgó klub nemrég nyerte el Nagy-Britannia első organikus focipályájának elismerő címét. Az elmúlt három évben a klub sikeresen tűntette el a játéktér környékéről a nitrogénalapú műtrágyákat és a pálya karbantartásához használt környezetszennyező anyagokat. Ezek helyett elsősorban növényi alapú anyagokat – például tea vagy hínár alapú tápanyagok – használnak a gyep gondozására. A baktériumok és gombák számára pedig rendszeresen faszenet juttatnak ki a játéktérre.

Újrahasznosítható gyepszőnyeg

A Real Madrid 2012-ben 11 edzőpályáját borította be újgenerációs gyepszőnyeggel. A gyep nem igényel sem öntözést, sem vágást vagy gyomirtást. Ugyanakkor a Desso nevű vállalat, a gyepszőnyeget szállító cég, biztosította a patinás klub vezetőit, hogy az edzőpályák régi játékterét iskolák és sportklubok részére továbbítja, ezzel nyújtva meg azok életciklusát. Emellett a cég kötelezettséget vállalt arra is, hogy 2020-ig átáll a lehető legkörnyezetbarátabb anyagokból készülő műfüves pályák telepítésére, amelyekhez a napjainkban általánosan használt, kevésbé környezetbarát anyagok alig 10 százalékát használják majd fel.

Az angol Manchester United pedig az Apollo Tyres céggel kötött megállapodást és létesítettek közösen egy focipályát az Old Trafford komplexumban 2.200 darab, közel 10 tonnányi, használt gumiabroncs újrahasznosításával. A FIFA-minősítéssel rendelkező műfüves pályát elsősorban a helyi közösség használja.

LED-es fényjáték

Szintén egy európai topcsapat, a Bayern München, volt az, amelyik stadionját 380 ezer energiatakarékos LED-es izzóval szerelte fel. Ezek a világítási funkció mellett szórakoztató eszközként is hasznosíthatóak. A hagyományos megoldásokhoz képest 60 százalékkal kevesebb energiát használó megoldás mintegy 362 tonna szén-dioxid kibocsátástól kíméli meg a környezetet. A fejlesztés a klub és a Phillips együttműködése révén valósulhat meg, debütálására pedig valamikor 2015 környékén kerülhet sor.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr986801641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.18. 04:23:58

Már várom mikor lesz kötelező az asszony megdugásából is villamosenergiát termelni.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.18. 04:28:54

"A panelek minden egyes rájuk lépés során körülbelül 5 watt energiát termelnek másodpercenként. "

Akkor ugye innentől kezdve megállapíthatjuk, hogy a poszt szerzője alapvető fizikai ismeretekkel nem rendelkezik, vagyis komolyan sem vehetjük többet.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.18. 09:21:07

Na számoljunk csak! Egy jó csapat fut kb 120 kilométert egy meccsen.
Egy méteres futólépést feltételezve az 120 ezer lépés.
Feltéve hogy egy 70 kilós focista alatt 2 millimétert süllyed a talaj lépésenként, egy lépés így 100 százalékos hatásfokot feltételezve termelne 1,3 Joule-t.
Akkor az összesen 164 kJ, ami
bazzzzz!!!!!
0,045 kWh, ami 18 forinttal (MVM ár) számolva 0,82 forint áramot termel.
Teljesen hülyék vagytok zöldek?

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.18. 09:23:37

A futókat edzés közben mókuskerékbe kell futtatni és akkor kb a mobiltelefonjukat fel tudják tölteni. Szabadalmaztatni fogom. :-))
Hű mekkora zöld vagyok, meggátolom a globális felmelegedést! :-))

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.20. 07:12:40

jaj, bocs elbasztam a számítást. Két csapat van a pályán, nem egy.
Akkor 1,64 forint lesz a termelés egy focimeccs alatt!
Hurrá, megmenekülnek a jegesmedvék!
süti beállítások módosítása