ENSZ: Energiával az életért!

2014. augusztus 08. 09:38 - CHIKANSPLANET

 

Az ENSZ idén meghirdette a „Fenntartható energia mindenkinek egy évtized alatt!” programját, melynek vezérgondolata az első években, hogy az energia életeket menthet

index_CHP_20140808.jpgAz Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) júniusban hirdette meg legújabb programját, amelynek célja, hogy az elkövetkező 10 évben széles körben elérhetővé tegye a fenntartható energiaellátást a ma még vezetékes energiaszolgáltatásokat nélkülöző régiók lakosai számára is. A program elsősorban a megújuló energiaforrásokra koncentrál, amelyek révén akár szigetüzemben is biztosítani lehet az ellátást az infrastruktúrától elzárt területen élők számára. Jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember él villamos energia nélkül a bolygón, 2,6 milliárdan még mindig biomasszát (fát, egyéb növényeket, állati trágyát) használnak főzésre és fűtésre.

A program első éveiben a szervezet elsősorban arra fókuszál, hogy a nők és gyermekek egészsége érdekében súlyponti helyeken – kórházakban, rendelőintézetekben – tegye elérhetővé a megfelelő villamos- és hőenergia ellátást. A program vezetője szerint ez lehet az első lépés, hogy felszámolják a globális energiaszegénységet, ezzel biztosítva lehetőséget a fejletlen régiók társadalmi és gazdasági felemelkedéséhez.

A törekvés érthető – az egészség sok esetben a megfelelően stabil energiaellátástól függ. A harmadik világban a nők és gyermekek halálozásában az egyik legnagyobb szerepet a megfelelő energiaellátás hiánya okozza. Villamos energia nélkül ugyanis lehetetlen megfelelően tárolni az életmentő gyógyszereket, oltóanyagokat és vért. Hiába áramlik megfelelő, minőségi felszerelés ezekre a területekre, hiába van elég gyógyszer, műtéti anyag és kellően felkészült szakorvos egy intézményben, ha villamos energia nélkül nincs világítás a műtőkben.

Egy megdöbbentő adat: évente 29 millió nő hal meg szülés közben a fejlődő országokban. Ezeknek a haláleseteknek a döntő többsége az energiaszegénység miatt következik be az ENSZ szakértői szerint. Sok esetben a vajúdó asszonyokat a világítás hiánya miatt küldik el a kórházakból, de jelentősen növeli a kockázatokat a petróleumlámpák használata is szülés közben, ráadásul sötétben a császármetszést is lehetetlen elvégezni.

Hasonlóan meglepő az a számadat, amely a belső légszennyezés (a biomassza és szén égetése révén életterekbe kerülő korom és füst, mérgező gázok) miatt bekövetkező haláleseteket írja le. Évente csak emiatt 4 millióan halnak meg világszerte. Jellemzően az otthonülő asszonyok és fiatal gyerekek. A gyerekek körében a tüdőgyulladás miatt bekövetkező halálesetek fele írható a belső légszennyezés számlájára.

Nem véletlen tehát, hogy a program célja a következő években legalább 100 millió háztartás ellátása megfelelően tiszta hőenergiával, főzőeszközökkel. A kórházak számára pedig elsősorban a napenergia kiaknázása jelenthet majd nagy segítséget a fejlődő régiókban.

Az első évek célmeghatározása mellett a program elindítói egyébként három stratégiai célt azonosítottak a program számára. Ezek az extrém (energia)szegénység felszámolása, a világ energiaellátása 30 százalékának átállítása megújuló energiaforrásokra és ez által az üvegházhatású gázok kibocsátásnak jelentős csökkentése.

A célok ambiciózusak. De amennyiben az elkövetkező évtizedben csak az egészségügyi célkitűzések teljesülnek, már akkor életek millióit sikerül megmenteni.


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr506587357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2014.08.09. 06:33:15

Már megint kőkori gondolkodású társadalmak kezébe akarunk 21. Századi technológiát adni.

itoérambolafoci 2014.09.23. 12:52:27

@DFK:

tévedsz, itt pont azon van a hangsúly, hogy az elmaradott régiók számára testreszabott energetikai megoldásokat fejlesszünk ki.

Erre az egyik legjobb példa a felhúzható, vagyis rugós áramfejlesztővel működő afrikai falusi táskarádió (egy felhúzással kb. negyedórás üzem).

Olyan településeken, ahol a lakók jövedelme kevesebb, mint ami a rendszeres rádiózáshoz szükséges elemcsere költsége volna, egy ilyen rádió milliók számára adhat fenntartható megoldást.

De még döbbenetesebb az afrikai tűzhely esete.

A világ legrosszabb hatásfokú tüzelőberendezée az ún. "háromköves" tűzhely, ami afrikai falusi családok tízmillióiban használatos.

Mivel pedig Afrikában a fa nagy kincs, a pazarló tüzelés hatalmas területek elsivatagodásához vezet.

Ezért a legnagyobb hatású afrikai energetikai projekt az lenne, ha meg lehetne tanítani az afrikai falusiakat az ún. "háromlyukú" tapasztott tűzhely elkészítésére.

Ezzel ugyanis a töredékére lehetne csökkenteni a főzés tüzifafelhasználását.

Ez a projekt egyébként állítólag már javában folyik.
süti beállítások módosítása