Növekszik a fenntarthatósági szempontok ázsiója a befektetők körében

2014. május 27. 09:41 - CHIKANSPLANET

 

Tavaly ismét jelentősen nőtt a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő befektetések részaránya Németországban, Ausztriában és Svájcban. Itthon ezt még nem mérik…

CHP_index_20140527.jpgEgy friss beszámoló szerint a közép-európai térségben egyre inkább növekszik a környezeti, szociális és kormányzati szempontokat is figyelembe vevő befektetések részaránya. Németország, Ausztria és Svájc esetében az ilyen célú befektetések 12 százalékkal növekedtek, így a piac nagysága elérte a 134,5 milliárd eurót. Ez a fajta befektetési megközelítés egyébként világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlenül, hiszen lehetővé teszi, hogy a befektető egyéni értékrendjével hozza párhuzamba befektetési tevékenységét.

A nemrégen bemutatott felmérés szerint a svájci fenntartható befektetési pénzalapok nagysága 29, a német és az osztrák alapoké pedig 17-17 százalékkal nőtt egy év alatt. Ez igazolja is azt a tudományos és politikai körökben egyre általánosabb nézetet, miszerint a jövőben az ilyen típusú pénzalapok és befektetési portfóliók jelentik majd a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb hajtóerejét. Ezt egyébként a kezdeti felmérések is igazolni látszanak.

Külön érdekessége a felmérésnek, miszerint az intézményi befektetők is egyre szívesebben helyeznek ki befektetni szánt pénzösszegeket ilyen célokra. Ez pedig pontosan megerősíti azt az egyik korábbi bejegyzésemben ismertetett tényt, miszerint a legnagyobb befektetési alapok pénzeinek leosztásáról döntő, egyre fiatalabb befektetési igazgatók egyre nagyobb fantáziát látnak a fenntarthatósági célokat szolgáló kezdeményezésekbe történő pénzkihelyezésben.

Svájcban és Ausztriában például leginkább a vállalati nyugdíjalapok fektetik rendszeresen fenntarthatósági kapcsolódású kezdeményezésekbe a felhalmozott pénzt, Németországban pedig a vallási intézmények és a jótékonysági szervezetek hozzák a befektetett pénz oroszlán részét.

Természetesen ugyanakkor a magánbefektetők sem zárkóznak el a lehetőségtől: Svájcban a befektetett összeg 41, Németországban 25, Ausztriában pedig 14 százaléka származik ilyen forrásból.

A vállalatoknak megéri odafigyelni a fenntarthatósági kritériumokra

A fentiekhez kapcsolódik, hogy egy Egyesült Államokban, közgazdaságtant tanító professzorok által végzett kutatás rávilágított arra, miszerint a befektetők mintegy 20-25 százalékkal magasabbra értékelik a fenntarthatóság környezeti és szociális pillérei mentén aktívan szerepet vállaló társaságokat.

A kutatás során a befektetési szakértőket két részre bontották: az egyik csoportnak direkt az volt a feladata, hogy a vállalatok CSR tevékenységét is vegye számításba a vállalatok felértékelése során, míg a másik csoport tagjai tudtak ugyan a vállalatok ilyetén aktivitásáról, de nem kezelték kiemelten a kérdést az értékelés során.

Míg a CSR aktivitásra is odafigyelő befektetési tanácsadók a vizsgált vállalatok részvényértékét közel 26 dollárra becsülte, addig az elsősorban pénzügyi teljesítményre fókuszáló tanácsadók alig 20 dollár felett értékelték a céges papírok értékét.

Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy másik felmérés szerint a fenntarthatósági elveket prioritásként kezelő cégeket kevésbé viselik meg a negatív gazdasági hatások, akkor egyértelmű, hogy érdemes a környezeti és szociális szempontokat is figyelembe venniük a vállalatoknak.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr936216457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2014.05.29. 06:19:24

Az épeszű befektetők Kínába viszik a pénzüket és szarnak a fenntarthatóságra. És hosszú távon ezek győznek.

Péter Gáspár 2014.05.29. 09:48:45

@midnight coder:
Nem igazán értek ezzel egyet. Kínába a működő tőke nem befelé hanem kifelé áramlik és keresi a helyét Európában.
Továbbá a Kínai gazdaságban is elkezdődött egy radikális szemléletváltás.
A fenntrtható gazdálkodás egy ország vagy akár egy vállalat vonatkozásában is nem lehetőség, hanem közép-hosszú távon az egyetlen alternatíva.
süti beállítások módosítása