Vigyázó szemüket az erdőkre vetik

2014. március 01. 09:08 - CHIKANSPLANET

 

Közel valósidejű rendszer figyeli az erdőírtásokat a jövőben

CHP_index_forestwatch_20140301.jpgÉrdekes kezdeményezéshez társult a Google: több mint 40 egyéb szervezettel társulva útjára indított egy erdőírtás-monitoringozó eszközt, amelyet Global Forest Watch névre kereszteltek. A szolgáltatás révén az egyszerű érdeklődő is közel valós időben figyelemmel kísérheti, hogy világszerte milyen ütemben pusztulnak az erdőségek. A szolgáltatás a műholdas technológia lehetőségeit ötvözi a szabad hozzáférésű adatok crowdsourcing rendszerű feldolgozásával. A kezdeményezés szépsége, hogy az adatok szabadon hozzáférhetőek, úgyhogy akár a kormányok, nemzetközi és nemzeti szervezetek is felhasználhatják őket az erdővédelem érdekében.

Erdővédelemre pedig szükség van. A faanyagok különböző célú felhasználása egyre jelentősebb: épülnek belőle felhőkarcolók, bútorok, de a klímavédelem vezérelte energetikai célú felhasználása is egyre népszerűbb.

Ez utóbbi olyan méreteket öltött, hogy a fa még napjainkban is rendre maga mögé utasítja a Napot és a szelet, mint megújuló energiaforrásokat. Égetni többféle formában égetjük: rőzse, pellet, fűrészpor formájában vagy éppen rönkökként. Nem véletlen, hogy az Európai Unió 2020-as megújuló energetikai célkitűzéseinek teljesítésében is kiemelt szerepet szánnak szilárd biomasszának, ami jelenleg többségében még mindig valamilyen faanyagot jelent (igaz feljövőben van a mezőgazdasági melléktermékek energetikai célú feldolgozása és elégetése is). A szakértők úgy tervezik, 2020-ban már 1210 terawattórányi villamos energiát tudnak majd előállítani biomasszából, a szélből kinyerhető 494 terawattórával szemben.

Az európai cégek már el is kezdtek versengeni a Föld még fellelhető – és hasznosítható – erdő-készleteiért. Míg a tavalyi évben Európa 13 millió tonna fapelletet használt el, addig a legfrissebb jelentések szerint ez az igény 2020-ra 25-30 millió tonnára nőhet. Sőt már külön tőzsde is működik a fapellet és faapríték értékesítésére.

A népszerűségnek természetesen ára is van: egyre nagyobb méreteket ölt ugyanis az illegális, engedély nélküli fakitermelés. És itt most elsősorban – igaz nem kevésbé bosszantó – nem arra kell gondolni, hogy saját szükségletek kielégítésére vannak akik más erdejét dézsmálják, hanem bizony az ipari mérető erdőírtásokra.

Korábban már írtam arról, hogy az Európai Unió új rendelettel igyekszik biztosítani azt, hogy területén csak igazolható, tisztázott eredetű fatermékeket használjanak, ezzel is nehezítve a rosszban sántikálók dolgát. Brüsszel nem kevesebbre vállalkozik, minthogy az importárukban lévő feldolgozott faanyag eredetét pontosan visszakövetik az EU és az egyes tagországok hatóságai, egészen addig a pontig, amikor az illető fát kidöntötték. Ha pedig ennek során kiderül, hogy a fát olyan helyen vágták ki, ahol nem lett volna szabad, megakadályozzák a termék értékesítését az egységes belső piacon.

A baj ezzel a kezdeményezéssel leginkább az, hogy a már kivágott és importált, feketevágásból származó faanyagot nem lehet életre kelteni, tehát így is, úgy valamilyen módon termék lesz belőle. Ha nem az Unióban, akkor majd az Unión kívül – elvégre elég nagy a világ.

Hasonlóan kevés gyakorlati haszna lehet az erdőírtások megfékezésében az új kezdeményezésnek is, arra viszont jó lehet, hogy pontos és friss adatokkal szolgáljon a megelőzéshez.

Akit érdekel, milyen ütemben tűnnek el a világ erdőségei, az ezen a linken érheti el a szolgáltatást.


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr235837232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reqcka 2014.03.01. 14:06:10

Az jó lesz, ha elégetjük az összeset.. legalább a klíma miatt se kell majd aggódni. Meg az oxigén miatt se. Mondjuk ez a rendszer elősegítheti a fenntartható erdőgazdálkodást is, nem csak papíron lehet majd követni a telepítést/kivágást. A Tetra Pak dolgozik most ilyen rendszerrel: redir.ec/megujulo
süti beállítások módosítása