Ezek lesznek 2014 legfenntarthatóbb vállalatai

2014. február 01. 09:16 - CHIKANSPLANET


CHP_index_20140131.jpgGoogle? Siemens? Valami napelemes cég? Hát nem. A torontói székhelyű Corporate Knights médiavállalat immáron egy évtizede készíti el minden évben a legfenntarthatóbb vállalatok listáját. 2014-ben az összesítés első helyére egy ausztrál pénzintézet, a Westpac Banking került. Tavaly a cég még csak a lista 10. helyén szerepelt, de a nyitott és sok szempont szerint szervezett vezetési modell és az erőforrások optimális kihasználására fordított figyelem az idén már első helyre vezette az éves szinten 38 milliárd dollár bevételt elkönyvelő, összesen 36 ezer munkavállalót foglalkoztató vállalatot.

A fenti két tulajdonság volt az, ami egyre inkább a környezettudatos, fenntartható működés felé irányított a Wetpac bankot. Ez volt az első pénzintézet, amely csatlakozott az ausztrál kormány Greenhouse Challenge Plus kezdeményezéséhez, amellyel párhuzamosan egy támogató programot is elindított. A bank a Corporate Knights által vizsgált mind a négy fenntarthatósági indikátor alapján – energia, karbonkibocsátás, vízkezelés és hulladék menedzsment – a legjobbak között volt, ezeket egészítette ki a vállalat vezetési struktúrájának vizsgálata, ami végül az első helyre repítette a bankot.

A 2014-es lista összeállításához a médiacég egy eredetileg 4000 szereplőt magába foglaló listát szűkített pénzügyi és fenntarthatósági mutatók és egyéb paraméterek alapján egy 350 céget tartalmazó szűkített csoportra. Ezeket a fennmaradó vállalatokat értékelték olyan mutatók alapján, mint a környezettudatosság, szociális és kormányzati teljesítmény, hulladéktermelés, vezetői és munkatársi bérek aránya, a menedzsment sokszínűsége és munkaerő fluktuációja. Ezek alapján rangsorolták az egyes szektorba tartozó vállalatokat. A rangsoroláshoz elsősorban a Bloomberg adatbázisát és a vállalatok adatszolgáltatásaiból származó információkat használták.

A lista második helyét az Egyesült Államokban székelő, gyógyszerészeti és biotechnológiai területen működő Biogen Idec foglalta el, amely amellett, hogy jól szerepel fenntarthatósági kérdésekben, a világ legrégebbi, magánkézben lévő biotechnológiai vállalakozása is egyben.

A képzeletbeli dobogó legalacsonyabb helyére egy európai vállalat került: a finn ásványi anyagokat és fémeket feldolgozó Outotec OYJ. A finn vállalat elsősorban a nagyon erős energia- és karbonkibocsátás-menedzsment tevékenységének köszönheti, hogy feljutott a lista harmadik helyére. Ráadásul a vállalat a szektorbéli versenytársaihoz mérten jól szerepelt a vezetői és munkatársi bérek egymáshoz viszonyított arányát illetően is, amely a cégen belüli bérezési politikai egyik legjobb fokmérője.

Érdekességek a listával kapcsolatban

A hasonló rangsorolások kapcsán mindig érdekes megnézni, hogy mi történt az előző évi nyertessel. Nos, az Umicore nevű belga vállalat az idei évre relatíve nagyot esett vissza, hiszen a 2014-es összesítésnek mindössze a kilencedik helyét sikerült megszereznie. Igaz a saját iparágában a cég továbbra is vezeti a listát, de ez az összesített listán már kevésnek bizonyult.

Szintén érdekes, hogy az előző évi listához képest a szereplők mintegy harmada lecserélődött. Olyan cégek kerültek fel rá, mint a Coca-Cola, a Samsung Electronics, a L’Oréal, a Nissan vagy éppen a Johnson&Johnson. A kiesők között pedig olyan neveket találni, mint az Intel, a Clorox, vagy éppen a Royal Bank of Canada.

És hogy melyik ország delegálta a legtöbb vállalatot a listára? Az Egyesült Államok. Onnan összesen 18 cég került be a száz legfenntarthatóbb cég közé. Az „éremtáblázat” második helyét Kanada szerezte meg 13 vállalattal, míg a harmadik helyen holtverseny alakult ki Franciaország és az Egyesült Királyság között. Mindkét országból nyolc-nyolc vállalat tudta felküzdeni magát a listára. Magyar céget, de még közép-európait sem látni viszont a listán…

Ez persze magyarázható azzal, hogy nálunk nemigen akadnak olyan piacvezető multinacionális vállalatok, amelyeket érdemes lehet vizsgálni egy ilyen lista összeállításakor, de lássuk be, a fenntarthatósági kritériumoknak megfelelő vállalati működés sem igazán a régiós cégek elsőszámú jellemzője. Igaz, az úton már egyre több cég indul el, a végigjáráshoz viszont következetes építkezés kell. Ki tudja, pár év múlva már magyar szereplője is lehet az összeállításnak.

És akkor most jöjjön a lista:

CHP_chart_20140131.png

Forrás: Corporate Knights


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr605792499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása