Arccal az új gazdasági modell irányába!

2013. június 07. 10:33 - CHIKANSPLANET


A lineáris helyett ideje lenne átállni a körkörös termelési modellre

20130607_index_circularmodel_01.gifÉrdekes mondatok hangoztak el a napokban Janez Potocnik, uniós környezetvédelmi biztos szájából: Európa – akár tetszik, akár nem – kimerítette a munkaerő-termelékenység javításában rejlő potenciált, ezért a források hatékonyságának növelése árán lesz csak képes a jövőben versenyképessége javítására. Eszerint a jelenlegi lineáris, haszontalan melléktermékeket és jelentős hulladékot produkáló termelési rendszerről egy ezeket is fel-, illetve kihasználó cirkuláris modellre kellene átállítani az EU gazdaságát.

Ezzel eddig nincs is semmi gond. Igazából olyan igazságokat sikerült megfogalmaznia a szakembernek, amelyek nyilvánvalóságához kétség sem férhet. Marad viszont egy nagy kérdés: vajon sikerülni fog-e az unió gazdaságának elmozdulni a jelenlegi rendszerekből a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságot is jobban szolgáló modell felé. 

Németország – mint éllovas – mindenesetre már tett egy nagy lépést ebbe az irányba, amikor a Schröder-kormány Agenda 2010 kezdeményezésének intézkedéseit elkezdték megvalósítani. Ennek egyik fontos eleme volt a német gazdaság költségszerkezetének átalakítása. Náluk a termékek költségszerkezetének már több mint 40 százalékát a különböző nyersanyagok teszik ki, miközben csak alig 18 százalékot érnek el a munkaerő költségei. Ebből egyenesen következik, hogy a német vállalatok Európában már nem tudják – a marxi kapitalizmus alaptézisének megfelelően – a munkaerő egyre nagyobb mértékű kizsákmányolásával a gyártási kiadásokat csökkenteni.

Természetesen vannak euróövezeti országok, ahol még lehetne szorítani a munkaerő árának (jellemzően például Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország) részesedésén, azonban ezekben az államokban még most, a válság környékén sem feltétlenül erről szólnak a beszélgetések.

Azonban egy dolog biztos, a nyersanyagok ára az elmúlt években jelentős mértékben emelkedett, és az európai vállalatok közel 90 százaléka egy felmérés szerint további drágulásra számít. Ezzel párhuzamosan az Európai Unió egyre jobban rászorul a gazdaságának működéshez szükséges alapanyagok behozatalára. Már jelenleg is hatszor több nyersanyagot importál, mint amit külföldre szállít. Ha a tendencia folytatódik, az európai gazdaság és az európai vállalatok jelentős része már akár operációs kockázatokat magában rejtő mértékben kiszolgáltatott lehet a nyersanyag és erőforrások importjának.

A vállalatok oldaláról alighanem már megindult az átállás az új modell irányába. Nem szabad elfelejteni, hogy ma már a gyártás kontinensen belüli áttelepítéséből sem nagyon lehet az élőmunka árát mérsékelni nagy társadalmi ellenállás nélkül. Az a cég, amelyik a munkaerőköltségen akar spórolni kénytelen az öreg kontinens keleti határin túlra tekintgetni, viszont a szakértelem, a gyártási minőség garantálása és az infrastruktúra tekintetében a keleti régió nagy része még nem képes felvenni a versenyt az átlag európai viszonyokkal.

Marad tehát az energia, a nyersanyagok és a melléktermékek egyre teljesebb és hatékonyabb felhasználása.

Az új gazdasági modell igazi szépsége abban rejlik, hogy tökéletesen megfelel a fenntartható fejlődés alapelveinek a vállalati magatartás iránt támasztott elvárásaival: csökkenő környezeti terhelés és a társadalmi feszültségek elkerülése mentén biztosítja a vállalatok számára hosszú távon a stabil gazdasági működést.

Az új modell is bizonyítja, amit számos alkalommal elmondtunk már: a zöldítés nem ellensége a fejlődésnek, ellenkezőleg, a vállalati működés és fejlődés záloga.


Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr575349377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.07. 10:44:22

Európában nagy lehetöségek vannak még, a szocializmust kell jelentösen visszavagdosni. Ha nem kell a gazdaságból a GDP 50%-át kivonni, akkor azonnal több forrás jutna a gazdasági szereplöknek.

A magas alapanyag import és a magas feldolgozott termék, valamint szolgáltatás export a fejlett gazdaságok jellemzöje. ne akarjon Európa bányászatból megélni, jobb, ha Mercedest, banki és IT szolgáltatást ad el...

BigPi 2013.06.08. 08:05:27

@Dörnyei József: Egy-egy kistérség specializálódhat, de egy közösség, akkor lesz a legéletrevalóbb, ha sok lábon és rétegből áll. Így Európának szüksége van a bányászatra, mezőgazdaságra, utca seprésre és igen a magasabb hozzá adott termékekre is.

Gyárak és a melléktermékek. Míg a gyártási melléktermék egy cégnek ökonómiai melléktermék is, addig nincs gond, amikor hulladékká válik az már baj.
Egy cég szemszögéből mindig az a jó ha nem, vagy csak kis mértékben keletkezik ökonómiai hulladék.
A közösség szempontjából már nem ilyen egyértelmű a helyzet.
Igazából az a jó ha minél több öko. melléktermék keletkezik, mert így tagoltabbá tud válni a közösség.

ui. a gyártási mellék termék és az ökonómia mellék termék nem ugyan az, ezért tettem különbséget köztük.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.08. 09:12:11

blabla...
és a körkörös modellből, hogyan lesz a folyamatos növekedés, ami a mai, kitalált pénz alapú, rabszolgatartó társadalom alapja?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2013.06.09. 22:15:22

...Marad tehát az energia, a nyersanyagok és a melléktermékek egyre teljesebb és hatékonyabb felhasználása...

Tessék jobb, tartósabb terméket gyártani,vevőként meg ezt keresni. Nem azért megvenni valamit mert olcsó, vagy újnak mondott, pedig húsz éve csak némileg a színezése változott és az élettartama csökkent, hogy újból el lehessen adni.

szekertabor · provo.blog.hu 2013.06.10. 12:09:23

"Az új gazdasági modell igazi szépsége abban rejlik, hogy tökéletesen megfelel a fenntartható fejlődés alapelveinek."

Sajnos a fenntartható fejlődés önmagában fogalomzavar.

provo.blog.hu/2013/06/06/fenntarthato_stagnalas
süti beállítások módosítása