Sandy – az apokalipszis előfutára?

2012. november 09. 13:14 - CHIKANSPLANET

reiter2.JPGVajon a klíma-apokalipszis egyik előfutára volt a New York-ot megbénító Sandy hurrikán? Természetesen az ilyen nagy károkat okozó viharoknál azonnal felmerül a kérdés, hogy a katasztrófa mennyiben függ össze a klímaváltozással, a globális felmelegedéssel, illetve az azok okozójának tekintett szén-dioxid-kibocsátással. Egy ilyen pusztító szélvihar egyfelől nyilvánvalóan jó muníció a klímaváltozás elleni mozgalmak élharcosainak. Másrészt viszont nyilvánvalóan kevés önmagában ahhoz, hogy meggyőzze a klímaváltozási elméletekkel kapcsolatban szkeptikusok táborát. Nagyon érdekes kérdés viszont, hogy a mostani természeti katasztrófa miként befolyásolja majd az USA és az újból megválasztott Barack Obama elnök energiapolitikáját? A dolog érdekessége, hogy egyáltalán nem egyértelműen zöld irányba történik az elmozdulás.

Helytállók vagy sem a klímaelméletek, annyi biztos, hogy az USA-t idén nem kényeztette el az időjárás. Nyáron az elmúlt ötven év legsúlyosabb aszályával kellett megküzdeni, néhány hónappal később pedig az USA történetének második legnagyobb anyagi kárt okozó hurrikánja söpört végig a keleti parton. Biztosítói becslések szerint a Sandy 50 milliárd dolláros kárt okozott az USA-ban, ami egyébként még nem is tűnik annyira súlyosnak, ha azt is figyelembe vesszük, hogy rosszabb esetben csak New York városában akár ezer milliárd (!) dolláros érték is elpusztulhatna. A hatóságok eddig körülbelül 50 körülire becsülik a New York-i halálos áldozatok számát, ami tragikus szám, ugyanakkor a város méretét és felkészületlenségét tekintve szinte csodával határosnak tűnik.

A szökőár nyomán nem tűnik túl meglepő fordulatnak, hogy a két elnökjelöltnek a kampány finisében valahogy mégis eszébe jutott a klímapolitika fontossága. Szakértők szerint erre valóban szüksége lesz a jövő amerikai elnökeinek: számos meteorológus azt prognosztizálja, hogy az ilyen természeti katasztrófák rendszeressé és gyakorivá válhatnak az Egyesült Államokban. A nagy biztosítótársaságok által alkalmazott kutatók szintén azt valószínűsítik, hogy gyakoribbá válnak az ilyen csapások.

Aki azonban abban reménykedik, hogy az ilyen intő jelek hatására az USA-ban felpörög a zöld forradalom, a fosszilis energiával foglalkozó cégek pedig ruhájukat megtépve gyakorolnak majd bűnbánatot, annak valószínűleg csalódnia kell majd. A Sandy által okozott óriási területű áramkimaradások ugyanis a klíma mellett egy másik népszerű energetikai kérdésre is ráirányította a figyelmet: az ellátás biztonságosságára. Több százezer amerikai tapasztalta meg hirtelen a saját bőrén, milyen fény, lift és benzin nélkül gubbasztania a kifűtetlen lakásban. Ezek után nehezen lenne elvárható bármelyik jövőbeni elnöktől is, hogy egy elegáns kézmozdulattal lemond a megújuló energetikai forradalom kedvéért a fosszilis- és atomenergia jelentette ellátásbiztonságról. Rövid időn belül legalábbis egész biztosan nem.

A klímaváltozás elleni harc mellett tehát egészen bizonyosan középpontba kerül az ellátásbiztonság témája is. Ez persze nem csupán a források kérdését illeti. A vihar például olyan érdekes anomáliákra is ráirányította a figyelmet, hogy a világ vezető gazdaságának egyik leggazdagabb városában az infrastruktúra enyhén szólva nem korszerű. A vihar többek között azért is tudott akkora fennakadást okozni az áramellátásban, mert a vezetékek nagy része a föld felszíne felett haladt, ami egy ekkora nagyváros esetében még a mi szerény magyar kategóriáink szerint is ciki.

Az energetikai infrastruktúra fejlesztése és az ellátásbiztonság kérdésének napirenden tartása azonban önmagában biztosan nem lesz elég. A klímaváltozás kérdését mindenképpen nagyon nehéz lenne megkerülni az USA leendő elnökei számára, és ez már Barack Obama második ciklusára is vonatkozik. A klímakutatók pillanatnyilag elég egységes állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogy a Sandy hurrikán erejét nagyban növelte az Atlanti-óceán felszínének szokatlanul magas hőmérséklete. Az ilyen viharok energiájuk nagy részét a tenger feletti meleg és nedves levegőből nyerik, hűvösebb vagy szárazabb idő esetén pedig hamar erejüket vesztik.

A másik érdekes tényezőt, ami a New York-i katasztrófát okozta szintén a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe. A Sandy ugyanis eredetileg kelet felé tartott, a nyílt óceán közepe felé, amikor hirtelen irány váltott, és nekirontott az USA keleti partjának. Az amerikai Weather Channel meteorológusa, Stu Ostro szerint ezt a fordulatot egy Grönlandtól délre található magas légnyomású légtömeg okozta, amely valószínűleg a nyári rekord mértékű sarki jégolvadás következtében jött létre. Lehet, hogy mégis van valami a pillangó-hatás elmélet mögött?

Magyar szemmel az is hihetetlennek tűnik, hogy a vízhez milyen közel építkeztek egyes helyeken, miközben az USA keleti partján az általam olvasott kimutatások szerint globális átlagnál jóval gyorsabban emelkedik a vízszint. Ez azzal van összefüggésben, hogy a jégolvadások és a melegedés okozta hőtágulás miatti vízszintemelkedéssel párhuzamosan a szárazföld süllyed. Mindezek ismeretében különösen elgondolkodtató, hogy New York-ban miért nem sikerült eddig semmilyen biztonsági rendszert kiépíteni esetleges árvizek, szökőárak elleni védekezés gyanánt.

Persze a klímaváltozás körüli vita lényegi pontja továbbra sem az marad, hogy a globális felmelegedést, vagy annak esetenként elég pontosan megragadható következményeit kérdőjeleznék meg. A fő kérdés, hogy ez a megfigyelhető felmelegedés milyen viszonyban áll az ember által okozott szén-dioxid-kibocsátással. Másképp fogalmazva: mit tehet az ember, és tehet-e egyáltalán valamit azért, hogy befolyásolni tudja ezt a kedvezőtlen folyamatot.

Amennyiben tetszett a bejegyzésünk, kövess minket a Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://chikansplanet.blog.hu/api/trackback/id/tr154898852

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sandy – Az apokalipszis előfutára? 2012.11.11. 15:03:01

Helytállók vagy sem a klímaelméletek, annyi biztos, hogy az USA-t idén nem kényeztette el az időjárás.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása